FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 7 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 7 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

View previous topic View next topic Go down

stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by scholastica nicol alecsan on Wed Jan 27, 2010 4:13 pm

sya stress tau bla dah tahun nak menduduki upsr...........camna nak hilangkan stress???
avatar
scholastica nicol alecsan
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 76
Age : 18
Location : donggongon,penampang,sabah
Humor : this is what i say....I LOVE MUSIC,INDIE BANDS,BUNKFACE AND AKIM AF7..!!!!!!!!!!!!!
Registration date : 18/11/2009

View user profile http://www.scholasticanicolalecsander@yahoo.com

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by Cikgu X on Wed Jan 27, 2010 9:06 pm

hehe... adik jgn risau... terdpt lebih setengah juta murid tahun 6 seluruh negara yg akan menduduki upsr tahun ini... bermakna adik bukan sendirian... dan akan ada berpuluh2 ribu yg akan gagal... dan juga beratus ribu yg akan lulus... jd jelas sekali adik tdk sendirian... yg perlu difikirkan adalah bgmana nak dpt keputusan yg baik & cemerlang... tiada cara lain, selain drpd belajar & terus belajar... dan berusaha sungguh2... pejam celik, pejam celik... upsr dah sampai... ok tu... berdasarkan kpd pengalaman cikgu, mana2 murid yg risau tu bermakna dia belajar... yg tak belajar tu bermakna tdk akan risau langsung, hehe... dan biasanya murid2 yg belajar pasti akan lulus peperiksaan... jd jgn risau...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by azrin on Wed Jan 27, 2010 9:09 pm

cikgu x saya upsr thn lps dpt 3a2b ok ke?
avatar
azrin
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 166
Age : 21
Location : bongawan,sabah
Humor : What The??
Registration date : 29/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by Cikgu X on Wed Jan 27, 2010 9:12 pm

wah, ok tu... tahniah... dptkan lg keputusan yg baik utk pmr...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by azrin on Wed Jan 27, 2010 9:20 pm

insyallah cikgu Smile
avatar
azrin
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 166
Age : 21
Location : bongawan,sabah
Humor : What The??
Registration date : 29/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by cik gedik on Fri Jan 29, 2010 3:27 pm

jngan stress la azrin nanti UPSR kang susah..x caye tanye cikgu edy

cik gedik
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 19/11/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by scholastica nicol alecsan on Fri Jan 29, 2010 6:03 pm

d cni,smua org bleh luahkan prasaan stress,marah,sedih ada jugak yg happy...sya nak critakan bahwa esok d skolah ada pendaftaran kokurikulum,sya marah jgak skit bab...tak banyak rehat,hari Ahad je rehat,but...at sunday,i'm going 2 sundayschool and church....huhuhu Crying or Very sad
avatar
scholastica nicol alecsan
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 76
Age : 18
Location : donggongon,penampang,sabah
Humor : this is what i say....I LOVE MUSIC,INDIE BANDS,BUNKFACE AND AKIM AF7..!!!!!!!!!!!!!
Registration date : 18/11/2009

View user profile http://www.scholasticanicolalecsander@yahoo.com

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by kingfisher@azrie on Sun Jan 31, 2010 2:47 pm

btl tu cuti bt keje rmh gak

kingfisher@azrie
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 31/01/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by azrin on Sun Jan 31, 2010 3:06 pm

upsr saye dah beres dah pmr lgi
avatar
azrin
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 166
Age : 21
Location : bongawan,sabah
Humor : What The??
Registration date : 29/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by azrin on Sun Jan 31, 2010 3:09 pm

tp tingkatan punya soalan banyak susah la cikgu Sad
avatar
azrin
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 166
Age : 21
Location : bongawan,sabah
Humor : What The??
Registration date : 29/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by Cikgu X on Sun Jan 31, 2010 6:24 pm

mmg lebih susahlah drpd upsr... sdh tingkatan, mmg lebih susah... tp susah pun masih boleh dibuat juga... tiada cara lain, belajar betul2...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by fify on Sun Jan 31, 2010 9:29 pm

huh...adk2 yg nk ambil upsr...akak nasihatkan jgn stress2 ......buat mcm tk ada apa2 jer....jgn ingat pasal upsr.....fokuskan pde pljran......kalau stress pon boleh membuat kita jatuh sakit....
avatar
fify
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 89
Age : 20
Location : Malaysia
Humor : jadi lah diri sendiri..
Registration date : 25/08/2009

View user profile http://fifymbf.hi5.com

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by Cikgu X on Sun Jan 31, 2010 9:31 pm

betul, nt lagi stres, lglah tak dpt tumpukan perhatian kpd pelajaran... relax...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by amanda on Sun Jan 31, 2010 10:41 pm

scholastica nicol alecsan wrote:d cni,smua org bleh luahkan prasaan stress,marah,sedih ada jugak yg happy...sya nak critakan bahwa esok d skolah ada pendaftaran kokurikulum,sya marah jgak skit bab...tak banyak rehat,hari Ahad je rehat,but...at sunday,i'm going 2 sundayschool and church....huhuhu Crying or Very sad
sy tahu perasaan awk.. sy pun sama jugak.. Sebenarnya, cikgu di sekolah sy kata, tahun nie thn 6 sikit betul hari untuk cuti. Bagi yg non muslim pulak ada kelas minggu. Bermaksud, Isnin-Ahad non stop school.. !!! Sejak kebelakangan ini, sy cpt betul beremosi. Benda kecik pun sy cpt menangis @ merajuk. Sy sendiri pun hairan. My mum pun sedar dan beritau sy jgn over stress. Sy bnyk kali cuba namun selalu gagal. Padahal, kat school, relax je.. Crying or Very sad
avatar
amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 313
Location : lahad datu, sabah
Humor : pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by hengban on Mon Feb 01, 2010 8:40 pm

Jgn stress sgt adik !! Bukan stakat student sbnrnya yg stress, cikgu2 pon stress jgk huuhuhuh. Apa2 pun hidup jgn la ade stress lagi2 dlm usia yg muda. ok

Macam cikgu, cikgu ada adik yg bakal ambik upsr thn ni. So cikgu dah bagitau dia awal2 yg she must focus n jgn terlalu paksa diri untuk wat ulangkaji. Bila study no berangan , no chit chat, just focus. At least study for 2 hours kat rumah.2 hours is ok since kat skolah dah start buat kelas tambahan. And kene tetapkan kat minda kita yg study is fun..school is fun, so when kite anggap benda ni fun MAYBE kurang la stress.

Sebagai pelajar jgn terlalu ikut emosi sbb bila ikut and layan sgt emosi ni , study kita akan terganggu. Just remember that apa yg kita lakukan skrng akan memberi kebaikan di masa depan. OK Smile

hengban
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 32
Registration date : 25/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by Cikgu X on Tue Feb 02, 2010 12:01 am

betul, sya setuju... cuba jadikan study tu menyeronokkan... bila rasa seronok, maka mudah le faham pelajaran yg diajar guru... kalau main game rasa seronok sdgkan ia tak keluar langsung dlm periksa, takkan belajar yg keluar periksa tak nak dijadikan seronok? betul tak? jd biar seimbang, kalau nak main game, kena belajar jugak... ikut kata cikgu nik, fokus... sb kalau tak nak belajar, nak buat apa? berhenti skolah?

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by ridwan on Tue Feb 02, 2010 7:59 pm

bebas kan minda daripada stress..
jangan study lebih2

study smart not study hard-
avatar
ridwan
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 50
Registration date : 01/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by Cikgu X on Tue Feb 02, 2010 9:10 pm

ya betul tu... tp adik2 betul2 study smart tau... jgn konon study smart, tp tak belajar langsung pula...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by ridwan on Wed Feb 03, 2010 4:29 pm

ok2 Smile
avatar
ridwan
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 50
Registration date : 01/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by nanino on Thu Feb 04, 2010 12:27 am

yang penting sudah ada kesedaran tentang nak ambil upsr.cuma belajar elok-elok dan banyakkan buat latihan.
memang pada tahun peperiksaan besar seperti upsr,pmr dan spm,anda akan rasa sangat letih dan tertekan.
ditambah dengan kerja sekolah yang menimbun.mana nak kena buat ulangkaji lagi plus aktivit ko-ku.
adeh!

pengalaman saya sendiri semasa di darjah enam memang memenatkan fizikal dan mental.ahaha.
cuma dulu saya suka berfoya-foya sbb tuh result xcun.
lagi beberapa bulan nak upsr baru tersedar.
masa tulah,pulun belajar bagai nak rak.
tapi sebab suka sangat buat kerja last minute,memang sendiri yang kena tanggung lah kan?
menyesal pun tak berguna lagi.
seperti kata pepatah,sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna.

kesimpulanya,belajar lah rajin-rajin mulai sekarang.tidak perlu stress.sebab kalau stress ia akan menganggu pelajaran kita.pergi ko-ku itu pun salah satu cara untuk hilangkan stress.bergumbira lah okie.

Very Happy
avatar
nanino
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 25
Location : johor
Humor : live hell or live well.you choose. ;p
Registration date : 03/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by Cikgu X on Thu Feb 04, 2010 1:09 pm

ya, saya setuju... spt yg saya katakan sebelum ini, jdkan aktvt belajar sesuatu yg menyeronokkan barulah tdk stress...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by ridwan on Thu Feb 04, 2010 3:36 pm

emm.. betul2.. tp mcm mane plk bg subjek yg ssh.. contoh sejarah..
bukan senang untuk kita faham ttg perjanjian2.. boleh bagi tips2.. thankx-
avatar
ridwan
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 50
Registration date : 01/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by nanino on Thu Feb 04, 2010 3:58 pm

ridwan wrote:emm.. betul2.. tp mcm mane plk bg subjek yg ssh.. contoh sejarah..
bukan senang untuk kita faham ttg perjanjian2.. boleh bagi tips2.. thankx-

banyakkan latihan.buat aje latihan yang sama berulang kali.nnt lekat lah kat otak.xpun buat mind map.senang nak tau konsep.saya punya sejarah sgt lemah tapi cikgu sejarah saya sgt baik hati.sanggup luangkan masa untuk kami semua.dia kasik latihan yang sama berulang kali supaya kita paham dengan mudah.untung budak2 pmr sebab boleh aje hentam kalau xtahu nak jawab apa. kalau masuk tingkatan 4.boleh culture shock!jawab lah esei berkajang-kajang.
avatar
nanino
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 25
Location : johor
Humor : live hell or live well.you choose. ;p
Registration date : 03/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by ridwan on Thu Feb 04, 2010 4:03 pm

nanino wrote:
ridwan wrote:emm.. betul2.. tp mcm mane plk bg subjek yg ssh.. contoh sejarah..
bukan senang untuk kita faham ttg perjanjian2.. boleh bagi tips2.. thankx-

banyakkan latihan.buat aje latihan yang sama berulang kali.nnt lekat lah kat otak.xpun buat mind map.senang nak tau konsep.saya punya sejarah sgt lemah tapi cikgu sejarah saya sgt baik hati.sanggup luangkan masa untuk kami semua.dia kasik latihan yang sama berulang kali supaya kita paham dengan mudah.untung budak2 pmr sebab boleh aje hentam kalau xtahu nak jawab apa. kalau masuk tingkatan 4.boleh culture shock!jawab lah esei berkajang-kajang.

thankx- nanino.. mungkin betul ape awk ckp..
buku rujukan yg terbaik buat sy ialah masteri..
penuh minat dan semangat untuk membaca..
nota yg sangat ringkas dan padat..
dilengkapkan dengan mind map..
avatar
ridwan
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 50
Registration date : 01/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Saya ada jawapannya

Post by kelly22042010 on Thu Apr 22, 2010 12:31 pm

scholastica nicol alecsan wrote:sya stress tau bla dah tahun nak menduduki upsr...........camna nak hilangkan stress???

Laughing Laughing

hi, sila contact saya di 014 3626 159 atau tulis ke harchan.kaur@yahoo.com

terima kasih,

kelly

kelly22042010
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 8
Registration date : 22/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: stress nya bila upsr!!!!!!!!!!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum