FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nur alwani on Wed Feb 17, 2010 10:49 am

ismi nur fatimah zahrahul alwani.

gunakan perkataan-perkataan yang selalu didengari. lebih-lebih lagi ketika hiwar(perbualan).

ahlan wasahlan.
jawapan ahlan bik.

sobahal khoir.
jawapan sobahannur.


lebih maklumat lanjut cara mempelajari hiwar(perbualan dalam bahasa arab sila email nur

my e-mail:

nur.siti11@yahoo.com

shukron.... Very Happy
avatar
nur alwani
Moderator
Moderator

Number of posts : 136
Age : 27
Location : malaysia
Humor : JANGAN LETAKKAN KEESAAN ALLAH DI DALAM AKAL FIKIRAN KITA. SETINGGI-TINGGI ILMU DUNIA INI YANG MAMPU KITA KECAPI HANYALAH UMPAMA SETITIS AIR DI LAUTAN
Registration date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by Cikgu X on Wed Feb 17, 2010 9:29 pm

thanks cikgu...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nur alwani on Fri Feb 19, 2010 10:50 pm

Cikgu X wrote:thanks cikgu...

maaf kalau nur jarang bukak. jadi harap cikgu sudi bantu nur untuk cari pengalaman flower
avatar
nur alwani
Moderator
Moderator

Number of posts : 136
Age : 27
Location : malaysia
Humor : JANGAN LETAKKAN KEESAAN ALLAH DI DALAM AKAL FIKIRAN KITA. SETINGGI-TINGGI ILMU DUNIA INI YANG MAMPU KITA KECAPI HANYALAH UMPAMA SETITIS AIR DI LAUTAN
Registration date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by Cikgu X on Fri Feb 19, 2010 11:29 pm

ok tu cgu... komitmen di mbf bukannya sepanjang masa, ikut kelapangan cgu juga... pihak mbf sangat2 berbesar hati dgn kehadiran cgu kerana sdh pasti memberi kebaikan kpd murid2 semalaysia...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by siti nooraliyana mohd ali on Sat Feb 20, 2010 3:21 pm

macamana nak ranking bahasa arab ni,,,saya ada sedikit lemah dalam mata pelajaran ni dengan mata pelajaran yang lain,

siti nooraliyana mohd ali
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Location : kota kinabalu,sabah
Registration date : 20/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by Cikgu X on Sat Feb 20, 2010 6:14 pm

lemah yg bgmana? cuba nyatakan, mgkin ada guru2 bahasa arab yg boleh membantu...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nur alwani on Sat Feb 20, 2010 11:24 pm

assalamualaikum.
kita memang mula2 susah nak ranking BA ni.
Liyana selalu mengaji tak?

Cara asas yg perlu Liyana tau adalah cuba untuk terapkan perbualan dalam BA. gunakan perkataan yang mudah dulu, bila dah yakin kita mampu untuk ke peringkat yang seterusny.

lagipun tak perlu gelabah dalam BA ni. try untuk hafaz Razz
avatar
nur alwani
Moderator
Moderator

Number of posts : 136
Age : 27
Location : malaysia
Humor : JANGAN LETAKKAN KEESAAN ALLAH DI DALAM AKAL FIKIRAN KITA. SETINGGI-TINGGI ILMU DUNIA INI YANG MAMPU KITA KECAPI HANYALAH UMPAMA SETITIS AIR DI LAUTAN
Registration date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nanino on Mon Feb 22, 2010 8:21 pm

masa di sekolah agama.bahasa arab memang selalu gagal je.cuma masa di darjah 2 je yg lulus.sebab byk perkataan2 yg mudah dan simple.masuk ke darjah 3 dan seterusnya,makin lemah dan terus menerus gagal.memang susah kan.lagi2 bila mind dah set kan gagal.memang gagal lah.hihi.sekarang rasa menyesal pula sebab xbelajar elok2 . Sad
avatar
nanino
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 25
Location : johor
Humor : live hell or live well.you choose. ;p
Registration date : 03/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by MOHRIZ on Fri Feb 26, 2010 2:28 am

Slm! Bahasa perlu dikuasai dengan pembacaan & perbualan. Mulakan dengan pembacaan yang ringan & perbualan harian serta mudah. Jika hendak menambah klausa kata, amalkan setiap hari menghafaz paling kurang 3 perkataan. Akhir tahun dah dapat lebih kurang 1095 patah perkataan.

Selamat berusaha.

MOHRIZ
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 26/02/2010

View user profile

Back to top Go down

AZ-ZUHHUR ORKID JAMAK A'N ZAHRATUN (bunga2)

Post by nur alwani on Sun Mar 07, 2010 5:23 pm

az-zuhur orkid fi hadikotun
(bunga-bunga orkid di taman bunga)
as-surra'ah
(gambar-gambar):

avatar
nur alwani
Moderator
Moderator

Number of posts : 136
Age : 27
Location : malaysia
Humor : JANGAN LETAKKAN KEESAAN ALLAH DI DALAM AKAL FIKIRAN KITA. SETINGGI-TINGGI ILMU DUNIA INI YANG MAMPU KITA KECAPI HANYALAH UMPAMA SETITIS AIR DI LAUTAN
Registration date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nur alwani on Fri Apr 02, 2010 11:15 pm

Assalamualaikum buat semua...
nur ad sesuatu nak beritahu..
mesti ramai yg gembirakan.. yelah nur akn jarang ad kat sini.
Insya-Allah tak lama lagi nur akan sambng S2 dekat Kaherah.
coz tesis nur dah siap..
hehe..
mesti ramai yg sukakan..coz nur xkan ad lagi yela nur kan suka menyusahkan je..
tapi Insya-Allah..
nur akan bukak sekali sekala..line kat Al-Azahar ada
avatar
nur alwani
Moderator
Moderator

Number of posts : 136
Age : 27
Location : malaysia
Humor : JANGAN LETAKKAN KEESAAN ALLAH DI DALAM AKAL FIKIRAN KITA. SETINGGI-TINGGI ILMU DUNIA INI YANG MAMPU KITA KECAPI HANYALAH UMPAMA SETITIS AIR DI LAUTAN
Registration date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nurul amirah on Thu Apr 08, 2010 12:35 am

assalamualaikum kak wani

muzakkar=untuk lelaki
muannas=untuk perempuan
sanatil ula..=tingkatan 1

betulkan...
avatar
nurul amirah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Age : 19
Location : kepala batas,pulau pinang
Humor : kita mestilah belajar rajin2
Registration date : 18/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by Cikgu X on Thu Apr 08, 2010 9:47 am

nur alwani wrote:Assalamualaikum buat semua...
nur ad sesuatu nak beritahu..
mesti ramai yg gembirakan.. yelah nur akn jarang ad kat sini.
Insya-Allah tak lama lagi nur akan sambng S2 dekat Kaherah.
coz tesis nur dah siap..
hehe..
mesti ramai yg sukakan..coz nur xkan ad lagi yela nur kan suka menyusahkan je..
tapi Insya-Allah..
nur akan bukak sekali sekala..line kat Al-Azahar ada
hai... harap nur akan terus bersama kami di masa2 akan dtg... tq

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by maisarah95 on Fri Apr 09, 2010 8:17 pm

spe tawu adress uunt0k bljar b.a dgan lbey efficient..
taon niy sy sy amek PMR..
sye amek b.a niy....
avatar
maisarah95
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 4
Age : 22
Location : rawang,selangor DE
Registration date : 09/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nur alwani on Fri Apr 09, 2010 11:01 pm

Assalamu'alaikum buat semua...
salam dari para penghuni syurga,
salam yang hangat sehangat mentari Dhuha,
salam yang harum melebihi keharuman kasturi,
salam yang dingin sedingin telaga Khauthar yang jika diteguk akan menghilangkan rasa dahaga buat selama2nya.

afwan lii..
nur dah lama tak bukak.
Wallahi ana assif jiddan.
nur mintak maaf sesangat coz lambat reply...

ya bunayya maisarah,
nur minta maaf sesangat coz nur mmg tak tw adress pe2..
nur kalu study arab pun online je.. ngan kawan2 sekuliah..
tak pun terus call ustazah.
Insya-Allah bila nur dah dapat tau format PMR b.A tahun ni nur bagitau. coz dah tukar..

wasalam mawaddah, sakinah, barakah, warahmah..
illal liqa' bi maas salamah.
avatar
nur alwani
Moderator
Moderator

Number of posts : 136
Age : 27
Location : malaysia
Humor : JANGAN LETAKKAN KEESAAN ALLAH DI DALAM AKAL FIKIRAN KITA. SETINGGI-TINGGI ILMU DUNIA INI YANG MAMPU KITA KECAPI HANYALAH UMPAMA SETITIS AIR DI LAUTAN
Registration date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nur alwani on Fri Apr 09, 2010 11:07 pm

nurul amirah wrote:assalamualaikum kak wani

muzakkar=untuk lelaki
muannas=untuk perempuan
sanatil ula..=tingkatan 1

betulkan...

na'am!!!
Ahsanti wamumtaz ya Nurul Amirah..
avatar
nur alwani
Moderator
Moderator

Number of posts : 136
Age : 27
Location : malaysia
Humor : JANGAN LETAKKAN KEESAAN ALLAH DI DALAM AKAL FIKIRAN KITA. SETINGGI-TINGGI ILMU DUNIA INI YANG MAMPU KITA KECAPI HANYALAH UMPAMA SETITIS AIR DI LAUTAN
Registration date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nurhasikin sayidatunnisa on Tue Feb 22, 2011 4:34 pm

assalamualaikum,,ana budak baru..baru nak belajar mengenai bahasa arab ni..nama ana nurhasyikin..boleh tunjuk ajar.. Very Happy

nurhasikin sayidatunnisa
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 22/02/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by nadirah87 on Thu Jun 16, 2011 9:01 pm

asslamualaikum...
kaifa halukum jamian? semoga semuanya sihat2 ya..
alhamdulillah kini saya bergelar guru bahasa arab tetapi sementara sahaja.. jadi bagi sesiapa yang berminat untuk mempelajari dan mendalami bahasa ini boley berhubung dengan saya melalui email nadirah_dinno@yahoo.com atau tinggalkan PM pada saya..

bahasa arab adalah bahasa yang paling senang untuk dipelajari jadi jangan sesekaili katakan susah kerana bila kita cakap susah, maka susahlah ia Smile...
banyak cara yang boley kita pakai utk memahami sesuatu perkataan arab,,,
- usaha sendiri : guna kamus
- bantuan lain : tanya guru / internet

nadirah87
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Age : 29
Location : jengka, pahang
Registration date : 16/06/2011

View user profile

Back to top Go down

salam

Post by syedcarl98 on Fri Jun 24, 2011 10:45 pm

salam ana khairul.. baru je start belajar bahasa arab ..cuma kalau x de kawan nak bersembang hari2 rasa macam susah sikit nak kuasai..ade sesapa leh tolong n share?shokran

syedcarl98
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 24/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by Cikgu X on Fri Jun 24, 2011 10:52 pm

nadirah87 wrote:asslamualaikum...
kaifa halukum jamian? semoga semuanya sihat2 ya..
alhamdulillah kini saya bergelar guru bahasa arab tetapi sementara sahaja.. jadi bagi sesiapa yang berminat untuk mempelajari dan mendalami bahasa ini boley berhubung dengan saya melalui email nadirah_dinno@yahoo.com atau tinggalkan PM pada saya..

bahasa arab adalah bahasa yang paling senang untuk dipelajari jadi jangan sesekaili katakan susah kerana bila kita cakap susah, maka susahlah ia Smile...
banyak cara yang boley kita pakai utk memahami sesuatu perkataan arab,,,
- usaha sendiri : guna kamus
- bantuan lain : tanya guru / internet
ramai nak belajar tu cgu...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by aluiya80 on Wed Jun 29, 2011 10:55 am

salam, saya seorang ibu mempunyai anak tahun satu, tapi saya tidak berapa faham bagaimana mahu membantu anak dalam memberi makna bahasa arab jika ianya sudah menjadi ayat. kalau nama-nama benda @ angota badan bolehla saya bantu. saya mahu tahu adakah ayat bahasa arab sama dengan bahasa inggeris jika diterjemahkan dalam bahasa melayu? kamus yang sesuai digunakan sebagai rujukan untuk pelajar dalam mencari maksud? saya sudah ada 3 kamus bergambar terbitan macam-macam. salam.

aluiya80
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 29/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by Cikgu X on Wed Jun 29, 2011 1:24 pm

hai puan... tahniah atas kesungguhan puan dlm mengusahakan pendidikan anak... harap ada guru j-qaf atau mana2 guru yg berkemahiran dlm bahasa arab komunikasi ini yg dpt membantu... tahniah puan...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by aen nadeera on Wed Aug 17, 2011 3:30 pm

salam , ana exam pada minggu nh , and tengah cari karangan bahsa arab tentang internet .

aen nadeera
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 17/08/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by Admin on Wed Aug 17, 2011 10:27 pm

cuba taip dlm internet, mgkin ada...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by zurin on Thu Aug 18, 2011 12:00 pm

aluiya80 wrote:salam, saya seorang ibu mempunyai anak tahun satu, tapi saya tidak berapa faham bagaimana mahu membantu anak dalam memberi makna bahasa arab jika ianya sudah menjadi ayat. kalau nama-nama benda @ angota badan bolehla saya bantu. saya mahu tahu adakah ayat bahasa arab sama dengan bahasa inggeris jika diterjemahkan dalam bahasa melayu? kamus yang sesuai digunakan sebagai rujukan untuk pelajar dalam mencari maksud? saya sudah ada 3 kamus bergambar terbitan macam-macam. salam.

Salam, saya ni tak pandai Bahasa Arab tetapi setakat mana yang saya tahu struktur ayat Bahasa Arab dengan Bahasa Inggeris tidak sama maka terjemahannya ke Bahasa Melayu pun mungkin tidak sama kot.

Contoh 1:
BA: Ahmad taaliban.
BI: Ahmad is a student.
BM: Ahmad adalah seorang murid.

Perkataan "is" tidak ada dalam BA tetapi ada dalam BM iaitu perkataan "adalah".

Contoh 2:
BA: Zahaba Ahmad ilal masjid.
BI: Ahmad went to the mosque.
BM: Ahmad telah pergi ke masjid.

BI dan BM hampir sama iaitu bermula dengan katanama (Ahmad) tetapi BA bermula dengan katakerja (Zahaba).

Kalau ada kesilapan harap ada yang sudi memperbetulkan. Shukran jaziilan.

Kamus yang saya guna adalah Fajar Bakti, Kamus Bahasa Melayu-Bahasa Arab (saya tidak pasti jika ia sesuai untuk pelajar Tahun 1).

zurin
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 38
Location : Kuala Lumpur
Registration date : 05/10/2010

View user profile http://www.infoinggeris.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BAHASA ARAB KOMUNIKASI (BA.KOM)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum