FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 15 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 15 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 9:16 pm
Latest topics
» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Tue Sep 30, 2014 4:43 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 2:03 pm

» Attention !! Tlg Share Ramalan SPM tahun 2014
by icakus Thu Sep 11, 2014 9:31 pm

» Bagaimana kamu tahu tentang forum ini?
by aqilah humaira' Thu Aug 28, 2014 9:05 pm

» paper 2 sangat susah!!..
by king danesh Thu Aug 28, 2014 8:50 pm

» Berapa Result UPSR anda?
by Najib Rosli Sat Aug 23, 2014 11:30 am

» Newbie!!
by erwinmaya Tue Aug 19, 2014 4:49 pm

» KERJAYA SEBAGAI PEGUAM???
by dama Mon Aug 18, 2014 6:12 pm

» karangan bi paper 2
by Admin Fri Aug 15, 2014 11:54 pm

» MATE FORM 3
by Samirah Halman Tue Aug 12, 2014 7:59 pm

» Laporan Aktiviti Gotong-Royong
by danessa alia Sat Aug 02, 2014 11:30 am

» Mandarin class/course for adult in Klang,Selangor
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 5:05 pm

» Bahasa Inggeris Komunikasi di klang
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 3:27 pm

» Saya TAk faham BM pemahaman
by Admin Tue Jul 08, 2014 10:33 pm

» Learn Chinese Language for Kids in Klang, Slangor
by acesilmy Thu Jun 19, 2014 5:37 pm

» Budak 11 tahun mekanik kereta
by Admin Sun Jun 15, 2014 11:00 pm

» Kerjaya dalam bidang kesihatan
by Admin Sun Jun 15, 2014 10:57 pm

» 10 PENYAKIT UTAMA DI MALAYSIA
by Admin Sun Jun 15, 2014 10:56 pm

» strange animals
by Danielson.Hilarion.Ladi Tue May 27, 2014 1:07 pm

» nak dpt 5A upsr...
by Admin Sun May 25, 2014 11:08 am

» bahasa melayu kertas 1
by Admin Sun May 25, 2014 11:07 am

» saya budak baru.....
by Admin Sun May 18, 2014 11:24 pm

» jangan mrah eh........
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 4:11 pm

» Permintaan : Allow me to post external link
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 4:00 pm

» Gambar Anda
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 3:47 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Aktiviti minggu Sains

View previous topic View next topic Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by pearl lynn on Mon May 10, 2010 5:48 pm

sy nak minta sedikit idea utk sy rancang dlm aktiviti mgu Sains sy nnt..klu ble biarla aktivti itu sesuai utk thp 1 dan thp 2..

pearl lynn
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 16
Age: 32
Location: SABAH
Registration date: 05/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by Cikgu X on Mon May 10, 2010 8:44 pm

1 aktiviti... murid dibahagi kpd beberapa kumpulan, setiap kmpulan ada beberapa helai srtkhabar... suruh murid buat binaan dgn apa sj cara, yg penting kukuh & tinggi... beri tempoh, katalah 1 jam... binaan yg kukuh, paling tinggi & tdk tumbang dikira pemenang... setiap kumpulan dibekalkan mungkin gunting, gam, selotape... murid2 tentu seronok...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by nurulching on Tue May 11, 2010 7:42 pm

utk aktiviti level1 ,blh bagi setiap murid atau bentuk kumpulan murid,kemudian agihkan 2-3 biji kacang tanah.suruh mereka tanam dlm kapas basah selama 2-3 minggu.kumpiulan mn yg dpt pelihara tanaman dnegan baik..itulah pemenang...

nurulching
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts: 33
Age: 33
Location: kinabatangan
Registration date: 27/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by Cikgu Sensei on Thu May 13, 2010 11:57 pm

Saya mencadangkan satu aktiviti yg dinamakan 'MENCIPTA MODEL KERETA YG DIGERAKKAN OLEH MAGNET'.

1. Murid-murid ini dimasukkan dalam satu kumpulan - dalam 4 - 5 orang satu kumpulan.

2. Bahan-bahan membuat model kereta disediakan oleh guru...

3. Kemudian setelah selesai, satu magnet dilekatkan di belakang ATAU depan kereta model tu. (guru sediakan magnet pelbagai saiz dalam kuantiti yg mencukupi, supaya murid boleh memilih sendiri mana yg sesuai)

4. Biarkan murid test keupayaan kereta ciptaan mereka.. di sinilah muridboleh aplikasikan pengetahuan mereka dalam topik Magnet ni.. sama ada nak pakai magnet yg bagaimana bentuk dan saiznya untuk menggerakkan kereta masing-masing dalam kelajuan yg tinggi (Cikgu-cikgu pun sedia maklum, magnet yang lebih besar saiz mempunyai kuasa tolakan/ tarikan yg lebih kuat)

5. Last sekali, adakan pertandingan antara murid, buat macam satu perlumbaan kereta (macam perlumbaan kereta F1).. siapa menang, dapat hadiah ~~

I hope this idea helps Surprised

Cikgu Sensei
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts: 78
Age: 27
Location: Cheras / Tg Malim
Humor: Teaching is not a mere profession. Teaching is responsibility, teaching requires knowledge n skills. Teaching is JIHAD FI SABILILLAH
Registration date: 25/11/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by Cikgu X on Fri May 14, 2010 12:07 am

Buat hiasan atau tempat pensel dr barangan terpakai...

1. murid bawa botol2 plastik besar (bekas minuman)
2. bawa juga bahan2 lain spt gam, gunting, renda, ribon, bunga2 plastik, kain2 buruk, tali, ranting kayu, batu2 kecil
3. hias botol2 plastik dgn bahan2 tadi, kain buruk boleh digunting2 membentuk bunga & lekatkan pd badan botol plastik...
4. beri tempoh katalah 2 jam...
5. paling kreatif & cantik adalah pemenang... minta beberapa org guru jd pengadil...
6. mana2 cantik, katalah guru2 beli rm1... beri pd murid atau jd tabungan panitia
7. dlm masa yg sama, PEKA Sains juga dpt dilaksanakan...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by Cikgu X on Fri May 14, 2010 12:25 am

Maka, dptlah begini...


_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by nurulching on Fri May 14, 2010 9:40 am

cadangan aktiviti dr Cikgu sensei dan Cikgu X bagus dan sesuai bg murid2 tahap 2....kalo tahap 1 plak...buat lah satu seksen contohnya ' Explore Science,Love Science"...buatlah kumpulan2 kecik yg diketuai olh murid2 tahap2 sbgai penganjur kumpulan2 ini.Contoh aktiviti..buatlah telepon dr benang dan cawan kertas...kuiz yg mudah dengan berbekal gula-gula untuk murid2 tahap 1 yg dpt menjawab betul..kuiz ini kita boleh reka pada kad board yg dilengkapi litar bermentol.murid2 akan memadanakn soalan dan jawapan,utk jwpn yg betul,mentol akan menyala...
hehee..rasanya aktiviti ini akan lebih menarik perhatian murid2......ALL THE BEST...

nurulching
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts: 33
Age: 33
Location: kinabatangan
Registration date: 27/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by Cikgu X on Fri May 14, 2010 9:48 am

ya... 1 lg program bagus yg boleh diadakan semasa minggu sains... tq...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by pearl lynn on Fri May 14, 2010 1:19 pm

tq suma..really appreciate ur idea...nak tnya la kpd ckgu sensei, sy tertarik dgn aktiviti bt model kereta mngunakan magnet ni..apa ya bhn 2 yang diperlukan utk bt model ni selain drpd magnet pelbagai saiz..? n cara membuat sekali...boleh terangkan bagaimana kereta itu bergerak dgn hanya mnggunakan magnet?? hrp boleh terangkan ckgu..

pearl lynn
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 16
Age: 32
Location: SABAH
Registration date: 05/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by Cikgu Sensei on Sat May 15, 2010 1:18 am

pearl lynn wrote:tq suma..really appreciate ur idea...nak tnya la kpd ckgu sensei, sy tertarik dgn aktiviti bt model kereta mngunakan magnet ni..apa ya bhn 2 yang diperlukan utk bt model ni selain drpd magnet pelbagai saiz..? n cara membuat sekali...boleh terangkan bagaimana kereta itu bergerak dgn hanya mnggunakan magnet?? hrp boleh terangkan ckgu..
Hai Cikgu Pearl Lynn
Terima kasih kembali.

Sebenarnya, untuk bahan-bahan membuat model kereta tu, boleh guna bahan terpakai – seperti kotak kasut, botol air, dan sebagainya. Terpulang kepada kreativiti Cikgu. Sebab kita nak sediakan bahan-bahan ni kepada murid-murid dalam kuantiti yang banyak, jadi kena cari bahan yang menjimatkan kos afro Tak perlu fancy-fancy sangat, yg penting asal dah nampak rupa kereta (ada body kereta, ada 4 tayar) sudah mencukupi. king

Ok, untuk membuat tayar kereta pula, boleh gunakan polysteryne. Potong polysteryne tu bentuk tayar. Untuk membenarkan kereta tu bergerak, maka perlu sambung 2 tayar bahagian depan bersama-sama. Boleh gunakan lidi. Begitu juga 2 tayar di bahagian belakang.

Berkenaan dgn menggerakkan kereta dgn menggunakan magnet, ia berkaitan dengan prinsip Magnet yg sama kutub akan menarik, dan magnet yang berlainan kutub akan menolak satu sama lain. Dalam aktiviti 'MENCIPTA MODEL KERETA YG DIGERAKKAN OLEH MAGNET' ini, murid-murid memerlukan 2 buah magnet. Satu untuk diletakkan di bahagian belakang kereta model, dan satu lagi untuk dipegang sendiri oleh murid.

Sbgai contoh, satu magnet dilekatkan di bahagian belakang kereta. Katalah kutub magnet di kereta itu adalah kutub selatan, maka murid perlu menghalakan kutub utara magnet yg dipegangnya ke arah magnet yg terlekat di belakang kereta tu, maka baru la kereta modelnya boleh digerakkan. Secara tak langsung, mereka dah boleh aplikasikan pengetahuan sedia ada mereka tentang topik Magnet.

Untuk menambahkan keseronokan, Cikgu boleh wujudkan pertandingan lumba kereta-kereta model tu (macam lumba kereta F1 – ada garisan permulaan, dan garisan penamat). Syaratnya adalah murid hanya boleh menggunakan magnet untuk menggerakkan kereta.

Harap Cikgu Pearl Lynn berpuashati dgn penjelasan saya ni.
Ini sekadar cadangan sahaja, mungkin ada beberapa part dlm aktiviti yg saya jelaskan tadi perlukan penambah-baikan. Kalau Cikgu ada idea utk tambah-baik aktiviti ni, tak jadi masalah.Wink

Cikgu Sensei
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts: 78
Age: 27
Location: Cheras / Tg Malim
Humor: Teaching is not a mere profession. Teaching is responsibility, teaching requires knowledge n skills. Teaching is JIHAD FI SABILILLAH
Registration date: 25/11/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by pearl lynn on Sat May 15, 2010 3:19 pm

trima ksih ckgu sensei..sy suda fhm bagaimana model kereta ni dibuat..Smile
sy sangat puas hati.. jika ada sebarang penmbahnbaikan nnt sy akan imfom kpd ckgu k..tq..

pearl lynn
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 16
Age: 32
Location: SABAH
Registration date: 05/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by anis saffia balqis on Sun May 16, 2010 8:53 pm

kat sekolah semua 2 dh pnh wat tp tetap x dpt nk wat cam ne? Cool
sye dh berusaha sungguh2... subjek yg sy lmh sains,bm pen,and bi
tpi cikgu yg mengajar subjek sye lmh 2 bgs bgs belaka....

anis saffia balqis
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 3
Registration date: 16/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Aktiviti minggu Sains

Post by Idz on Sun May 16, 2010 9:24 pm

Cikgu Sensei wrote:Saya mencadangkan satu aktiviti yg dinamakan 'MENCIPTA MODEL KERETA YG DIGERAKKAN OLEH MAGNET'.

Prinsip yang sama boleh juga diaplikasikan untuk membuat layang-layang. Apa yang perlu dilakukan murid adalah mencipta satu layang-layang [satu penyelesaian masalah] dengan mengggunakan bahan-bahan yg diberi.

Magnet, Klip kertas, Kertas, Benang, Pembaris meter, Kaki retort, Gelang getah.
[Murid diminta membuatkan kertas tersebut melayang-layang ke udara dengan menggunakan semua bahan yg disediakan sahaja]

Idz
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 452
Registration date: 31/01/2009

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum