FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 10 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 10 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


masalah pelajaran matematik

View previous topic View next topic Go down

masalah pelajaran matematik

Post by Ariza Khairuddin on Fri May 21, 2010 9:12 pm

saya selalu lupa formula-formula matematik dan menyebabkan saya susah untuk menjawab soalan yang diberikan.bagaimana cara untuk saya supaya saya tidak lupa formula itu semua?javascript:emoticonp('Embarassed')

Ariza Khairuddin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 21/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah pelajaran matematik

Post by Cikgu X on Fri May 21, 2010 9:15 pm

banyakkan latihan... jika banyak latihan, secara langsung akan ingat semua formula... jika kurang latihan, mmg mudah lupa semua formula... cuba banyakkan latihan... latihan yg betul2 berlatih...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah pelajaran matematik

Post by norainik on Thu May 27, 2010 9:52 pm

saya sangat kecewa dgn keputusan peperiksaan matematik pelajar thn 6 utk sem 1 baru2 ni...pelajar seolah2 tidak serius , tidak fokus & tidak ambil berat dgn pelajaran...mcm2 usaha yg telah dibuat spy pelajar dpt meningkatkan prestasi mereka di samping mengeluarkan duit dr poket sendiri utk fotostat latihan...kdg2 perkara yg asas dlm maths pun boleh buat silap...masalah paling besar pelajar ialah bhg penyelesaian masalah dan juga pertukaran unit...so bgmana lg caranya utk memberi kesedaran kpd murid spy jgn pandang ringan krn tak lama lagi upsr ...harapan spy ada rakan2 dlm web ni yg dpt membantu dan memberi buah fikiran....tq..

norainik
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Age : 43
Location : Kuching, Sarawak.
Registration date : 13/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah pelajaran matematik

Post by Cikgu X on Thu May 27, 2010 10:27 pm

mmg tu cikgu, kdg2 buat kta geram... tp ada sem 2, kta guru2 berusahalah sungguh2, harap ada perubahan pd murid...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah pelajaran matematik

Post by SyazaSKDT on Wed Jul 07, 2010 2:13 pm

Tolong bg saya sedikit soalan bhg solve problem dlm fractions
avatar
SyazaSKDT
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 39
Location : Samarahan,Sarawak
Registration date : 05/07/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah pelajaran matematik

Post by Justin Ted on Sat May 21, 2011 1:14 pm

saya ada masalah dengan menjawab soalan math , boieh bg tip. : Smile

Justin Ted
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 6
Age : 18
Location : Bintangor, Sarawak
Registration date : 21/05/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah pelajaran matematik

Post by Cikgu X on Mon May 23, 2011 1:31 am

tiada cara lain, kena betul2 banyakkan latihan... rajin tanya guru... ada tip tp tdk tau bgmana nak buat, akan rugi jugak...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah pelajaran matematik

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum