FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 22 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 22 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 9:16 pm
Latest topics
» Tolong.. Kelemahan saya dalam pecahan...
by JasonBoydTBN Today at 3:25 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by jausehstephanie87 Today at 12:38 pm

» Ketua keluarga pada usia 15 tahun
by aisyah02 Tue Apr 22, 2014 8:38 pm

» kenapa kapal laut boleh terapung atas air?
by Admin Thu Apr 17, 2014 5:58 pm

» Mengasihani Anak
by fyfy Thu Apr 10, 2014 1:22 pm

» A Welcome Home Party
by PACHUHIN Fri Apr 04, 2014 10:12 pm

» Apa cita-cita kamu?
by Admin Mon Mar 31, 2014 11:03 pm

» ISI UNTUK KARANGAN SEKTOR PELANCONGAN DI MALAYSIA
by 123sy Mon Mar 31, 2014 5:14 pm

» UPSR
by Admin Fri Mar 28, 2014 5:42 pm

» Ceramah Teknik Belajar Sains Berkesan SK.Kinabaan Tambunan -27feb2014
by Frans Fri Mar 21, 2014 1:18 pm

» Bengekl Teknik Menjawab Sains UPSR SK.Chinta Mata, Tenom -12mac2014
by Frans Fri Mar 21, 2014 1:02 pm

» PERTANDINGAN PANTUN
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:32 pm

» PERBAHASAN ALA PARLIMEN (Pihak Kerajaan)
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:31 pm

» nak dpt 5A upsr...
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:29 pm

» Penting sangatkah nak dpt UPSR 5A?
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:29 pm

» soalan BM
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:21 pm

» cara mengingati darab
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:07 pm

» [List]Senarai Topik Matematik Yang Berguna.
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:05 pm

» lemah dalam matematik
by rai Mon Mar 03, 2014 4:22 pm

» UPSR! UPSR! UPSR!
by Admin Fri Feb 28, 2014 11:21 pm

» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Tue Feb 25, 2014 9:12 pm

» Confirmed: Oldest Fragment of Early Earth is 4.4 Billion Years Old
by Admin Mon Feb 24, 2014 7:04 pm

» Program PEKA (Penilaian Kerja Amali Sains)
by Martina Mupin Thu Feb 20, 2014 11:24 am

» Tusyen khas Sains (online) percuma
by Admin Sun Feb 09, 2014 10:54 pm

» Safety and Health Officer (SHO)
by fareez.abdrahman Thu Feb 06, 2014 3:45 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Sebut huruf R

View previous topic View next topic Go down

Sebut huruf R

Post by myatim on Thu Jul 15, 2010 4:41 pm

Saya ada satu masalah....
Anak saya berusia 4 tahun tidak pandai menyebut huruf R.
contohnya rumah = lumah, curi = culi dan banyak lagi lah.kadang-kadang kelakar.tapi yang saya risaukan adakah ia akan berkekalan.
sape yang ada pengalaman untuk memulihkan orang yang tak boleh sebut huruf R.
boleh tak kita berkongsi tips untuk memperbetulkan sebutan R. Sad

myatim
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts: 33
Age: 32
Location: melaka
Registration date: 06/07/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by Cikgu X on Thu Jul 15, 2010 5:53 pm

biasa tu cikgu... budak kecil mmg sebutan tdk betul... tdk tau pula jika ada cara memperbetulkan sebutan mereka lebih awal...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by frugivore on Sun Jul 18, 2010 12:28 am

There are simple exercises to correct this. You see to say the letter "L" the tongue has to be pushed against the back of the teeth. When you say "R" the tongue is pulled back a bit and it is vibrating in the process.Many Chinese have the same problem.

frugivore
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts: 55
Registration date: 17/06/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by annuar on Mon Jul 19, 2010 12:05 am

how to solve that prob...

annuar
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 1
Registration date: 18/07/2010

View user profile

Back to top Go down

solution

Post by isadora on Fri Oct 15, 2010 4:26 am

salam
saya ada satu solution tapi try aje lah.. cuba
1. suruh dia selalu buat bunyi 'motor' sambil action pn ok..(brrrrrrrr)
2. reka la lagu yg ada banyak 'r' 'r' bagi dia nyanyi2 while having fun..
3. suruh sebut Allah byk2 sampai 'terus' anda akan dpti biasanya automatically 'r' dia bleh sebut

klu x leh entah la..may be takes time for her/him as for my anak buah sy buat gitu, dn brjaya.

isadora
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts: 30
Humor: witty
Registration date: 17/09/2010

View user profile http://www.englishpmrtips.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by Cikgu X on Fri Oct 15, 2010 12:52 pm

very good idea isadora... tq...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by isadora on Mon Oct 18, 2010 3:32 am

u r welcome... do ita shima shite.Smile Laughing

isadora
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts: 30
Humor: witty
Registration date: 17/09/2010

View user profile http://www.englishpmrtips.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by Greenish on Tue Oct 19, 2010 7:03 pm

myatim wrote:Saya ada satu masalah....
Anak saya berusia 4 tahun tidak pandai menyebut huruf R.
contohnya rumah = lumah, curi = culi dan banyak lagi lah.kadang-kadang kelakar.tapi yang saya risaukan adakah ia akan berkekalan.
sape yang ada pengalaman untuk memulihkan orang yang tak boleh sebut huruf R.
boleh tak kita berkongsi tips untuk memperbetulkan sebutan R. Sad

Salam.
Anak sy pun menghadapi masalah yg serupa...tapi dia sebut "ghumah=rumah, ghoti=roti"..
Runsing juga bila dia sebut macam tu.
Ada penyelesaian tak untuk problem ni? Anak umur 4 tahun. Boy.
Anak myatim sebut "lumah=rumah"...lain sedikit..

Greenish
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 2
Registration date: 19/10/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by Cikgu X on Tue Oct 19, 2010 10:15 pm

mgkin keadaan begini biasa utk budak2 kecil... apatah lg kalau terikut dgn logat di rumah... bila membesar, mgkin akan berubah normal jugak...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by Greenish on Tue Oct 19, 2010 11:52 pm

Cikgu X wrote:mgkin keadaan begini biasa utk budak2 kecil... apatah lg kalau terikut dgn logat di rumah... bila membesar, mgkin akan berubah normal jugak...

Thanks Cikgu X,
Sy baru perasan tentang sebutan 'R' anak ni dlm setahun ni...
tu yg risau. Kat rumah memang takde guna loghat apa2...bahasa melayu standard dan english sikit2. Tu yg perasan anak sebut 'lorry=loghy'.
Buat masa ni latih dia sebut perkataan yg ada huruf R..jer.
Mudahan seperti kata Cikgu, anak sy akan berubah sedikit masa lagi.
Terima kasih sekali lagi... Very Happy

Greenish
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 2
Registration date: 19/10/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by Cikgu X on Wed Oct 20, 2010 8:40 pm

ya, harap begitulah...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebut huruf R

Post by Amila Yamin on Sun Oct 24, 2010 10:02 pm

anak buah sya plak suru sbut mak pun takpandai macam na mo b lang arrrrrrrrrr???????susah lah nak ajar dya .....nakal sangat......

but sya penah nyanyi lagu wonder girl to yang nobody dya ikut........ska dya ikut sya nyanyi lgu to.......cuba lah aku nyanyi lagu ABC time tu mest dya ikut kan........menyesal aku.....ish....ish...ish...... Sad Sad Sad scratch

Amila Yamin
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts: 42
Age: 15
Location: Tawau,sabah
Registration date: 07/09/2010

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum