FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 15 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 15 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Macamana nak dpt A sains?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by WAN NUR SYAKIRAH on Fri Sep 03, 2010 10:56 am

ckg, macam mana nak dapat A dlm m pel sains upsr....saya selalu dpt ngam-ngam je A... kalau tak pun 75-78 je....ada tips tak untuk score?

WAN NUR SYAKIRAH
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 23
Registration date : 03/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Cikgu X on Fri Sep 03, 2010 11:22 am

tiada cara lain selain drpd belajar & terus belajar... kadang2 dlm ujian dpt markah rendah2 sj tp bila upsr nt dpt A juga tu, yg penting teruskan latihan... jgn putus asa... juga, jika ada apa2 yg tdk difahami, jgn lengah2, teruskan tanya guru Sains kamu...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Macamana nak dpt A sains?

Post by WAN NUR SYAKIRAH on Sun Sep 05, 2010 11:47 am

saya rasa saya ni agak lemah dlm bhgn B...selalu tersilap jawab dan kurang faham kehendak soalan....

WAN NUR SYAKIRAH
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 23
Registration date : 03/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Cikgu X on Sun Sep 05, 2010 5:55 pm

banyakkan latihan... bila ada sj yg tdk difahami, jgn tunggu lama2, terus tanya guru sains kamu... bhg b banyak menggunakan kemahiran berfikir, jd mesti banyakkan latihan supaya kemahiran berfikir semakin meningkat... kalau astik tengok jawapn kat belakang atau tengok jawapan kawan sebelah, mmg tdk akan faham2... jd teruskan buat latihan... ada masa lg ni, ada sebulan lg...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by eyrrailya on Mon Sep 06, 2010 2:32 am

saya selalu dapat rendah sains....tapi masih A walaupon kekadang saya hanya dapat 80...saya masih ragu untuk mendapat A jika markah saya sedemikian rupa....bagaimana saya ingin mengatasinya?????? Question

eyrrailya
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 06/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Cikgu X on Mon Sep 06, 2010 12:58 pm

jgn risau, teruskan shj usaha, gerenti dpt A sains... itupun mesti belajar sungguh2lah... ada lebih kuran 2 minggu lg sebelum upsr, teruskan buat banyak latihan...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by najdatsayang on Tue Sep 07, 2010 3:18 pm

betul kata cikgu tu... teruskan usaha... banyakkan latihan... untuk latihan yang menyeronokan dan soalan terkumpul peperiksaan sebenar sejak tahun 1993, layari http://www.scorea.com... DEMO ID: 82828. untuk mengetahui tentang score A dengan lebih lanjut layari http://karyapintar.blogspot.com...
selamat berjaya adik2... flower

najdatsayang
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 07/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by WAN NUR SYAKIRAH on Tue Sep 07, 2010 3:49 pm

ckg, kalau nak skor A , bhgn A kena betul berapa?klu bhgn B berapa?

WAN NUR SYAKIRAH
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 23
Registration date : 03/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Cikgu X on Tue Sep 07, 2010 9:41 pm


_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by WAN NUR SYAKIRAH on Thu Sep 09, 2010 4:33 pm

confused macam mana nk dpt A

WAN NUR SYAKIRAH
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 23
Registration date : 03/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Macamana nak dpt A sains?

Post by Amila Yamin on Thu Sep 09, 2010 4:41 pm

eyakan btul jga syakirah............ flower king santa bom sunny Basketball rabbit I love you Very Happy Smile Surprised Laughing

Amila Yamin
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 42
Age : 18
Location : Tawau,sabah
Registration date : 07/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Cikgu X on Fri Sep 10, 2010 8:05 pm

mcmana nak dpt A sains?

1. belajar rajin2
2. baca & ingat balik topik2 tahun 4-5
3. buat latihan banyak2 bhg.b
4. skor markah bhg A dan B
5. ada yg tdk difahami, tanya guru
6. pasti boleh dpt A...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by VARSHINI D/O SERAVANAH SI on Fri Sep 10, 2010 8:41 pm

saya yakin sy boleh dpt A dlm sains betul kan kawan2



jangan putus-asa teruskan berusaha semoga dpt 5A dlm upsr
avatar
VARSHINI D/O SERAVANAH SI
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 107
Age : 19
Location : PULAU PINANG
Humor : mesti mendapat 5a dalam upsr
Registration date : 06/06/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Cikgu X on Mon Sep 13, 2010 1:33 pm

jgn putus asa atau rasa cukup, selagi ada peluang, teruskan usaha...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by alisa on Wed Sep 15, 2010 4:55 pm

WAN NUR SYAKIRAH wrote:ckg, macam mana nak dapat A dlm m pel sains upsr....saya selalu dpt ngam-ngam je A... kalau tak pun 75-78 je....ada tips tak untuk score?

alisa
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 15/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Hasan Khair bin Adzman on Sat Sep 18, 2010 11:15 am

alisa wrote:
WAN NUR SYAKIRAH wrote:ckg, macam mana nak dapat A dlm m pel sains upsr....saya selalu dpt ngam-ngam je A... kalau tak pun 75-78 je....ada tips tak untuk score?

bljr lgi snggh2 What a Face
avatar
Hasan Khair bin Adzman
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 53
Age : 19
Location : Bndr Bru Bngi
Humor : if you believe it , u can do it
Registration date : 18/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by r.ameer on Wed Sep 22, 2010 9:02 pm

saya ade cara
cara tu lah yg membuatkan saya kerap dpt A dlm science
dgr ape ckgu ckp
bila xphm tanye
kalau ade tuisyen
tanye cikgu tuisyen betul2
fokus kat tuisyen/skolah
blaja latih tubi...
igt org tersyg
makan,buat latih tubi,lakukan perkara yg disuruh oleh tuhan,blaja,tido yg cukup,main ape2 jika rase bosan (jika blaja 2 jam rehat 1 jam)
...
avatar
r.ameer
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 37
Age : 19
Location : kuala lumpur
Registration date : 21/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Cikgu X on Thu Sep 23, 2010 3:16 pm

betul tu... bukan utk sains shj, utk subjek2 lain jugak, dg cara begini, pasti boleh cmerlang...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by zaimessi on Wed Oct 05, 2011 6:22 pm

saya selalu fail macammna nk lulus

zaimessi
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 04/10/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Admin on Wed Oct 05, 2011 7:13 pm


_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Aiz Afya Bt Sabahedin on Fri Jul 19, 2013 2:03 am

ckg,saya tengok jak soalan bahagian b susah.Di rumah ada belajar sains okey ja tpi bila ujian sains di sekolah pun paling tinggi 74 markah jak.Mahu dapat A sains yakin sudah boleh jwb tidak juga A baca buku kps sains di rumah pun tdak dapat..

Aiz Afya Bt Sabahedin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Age : 15
Location : tuarid taud
Registration date : 24/04/2013

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Admin on Fri Jul 19, 2013 8:51 am

haha... ok tu, teruskan berusaha... dptkan markah sebanyak yg boleh dlm bhg.A... supaya dpt membantu bhg.B utk dpt A sains... teruskan belajar...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by nur asikin mohd idris on Wed Aug 07, 2013 9:45 pm

ckg, sya ada mengikuti tuisyen sains sekali seminggu ..walau bgaimana pun saya nak berusah untuk mendapat 5A dlam upsr tak lma lgi tpi sains sya masih brada dlam tahap yg rendah sya ok dlam mata pelajaran yg lain tpi sains tdak meyakinkan sya untuk mndapat 5A kerana sains sya masih 66% apa yg sya patut buat untuk push diri sya ke A...

nur asikin mohd idris
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Age : 16
Registration date : 07/08/2013

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Admin on Thu Aug 08, 2013 4:03 pm

nur asikin mohd idris wrote:ckg, sya ada mengikuti tuisyen sains sekali seminggu ..walau bgaimana pun saya nak berusah untuk mendapat 5A dlam upsr tak lma lgi tpi sains sya masih brada dlam tahap yg rendah sya ok dlam mata pelajaran yg lain tpi sains tdak meyakinkan sya untuk mndapat 5A kerana sains sya masih 66% apa yg sya patut buat untuk push diri sya ke A...
ok dik... cuba beritahu apa yg adik masih kurang pasti dlm sains?

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by nur asikin mohd idris on Sat Aug 10, 2013 1:53 pm

paper 2 .... Crying or Very sad

nur asikin mohd idris
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Age : 16
Registration date : 07/08/2013

View user profile

Back to top Go down

Re: Macamana nak dpt A sains?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum