FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 18 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 18 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 9:16 pm
Latest topics
» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Tue Sep 30, 2014 4:43 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 2:03 pm

» Attention !! Tlg Share Ramalan SPM tahun 2014
by icakus Thu Sep 11, 2014 9:31 pm

» Bagaimana kamu tahu tentang forum ini?
by aqilah humaira' Thu Aug 28, 2014 9:05 pm

» paper 2 sangat susah!!..
by king danesh Thu Aug 28, 2014 8:50 pm

» Berapa Result UPSR anda?
by Najib Rosli Sat Aug 23, 2014 11:30 am

» Newbie!!
by erwinmaya Tue Aug 19, 2014 4:49 pm

» KERJAYA SEBAGAI PEGUAM???
by dama Mon Aug 18, 2014 6:12 pm

» karangan bi paper 2
by Admin Fri Aug 15, 2014 11:54 pm

» MATE FORM 3
by Samirah Halman Tue Aug 12, 2014 7:59 pm

» Laporan Aktiviti Gotong-Royong
by danessa alia Sat Aug 02, 2014 11:30 am

» Mandarin class/course for adult in Klang,Selangor
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 5:05 pm

» Bahasa Inggeris Komunikasi di klang
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 3:27 pm

» Saya TAk faham BM pemahaman
by Admin Tue Jul 08, 2014 10:33 pm

» Learn Chinese Language for Kids in Klang, Slangor
by acesilmy Thu Jun 19, 2014 5:37 pm

» Budak 11 tahun mekanik kereta
by Admin Sun Jun 15, 2014 11:00 pm

» Kerjaya dalam bidang kesihatan
by Admin Sun Jun 15, 2014 10:57 pm

» 10 PENYAKIT UTAMA DI MALAYSIA
by Admin Sun Jun 15, 2014 10:56 pm

» strange animals
by Danielson.Hilarion.Ladi Tue May 27, 2014 1:07 pm

» nak dpt 5A upsr...
by Admin Sun May 25, 2014 11:08 am

» bahasa melayu kertas 1
by Admin Sun May 25, 2014 11:07 am

» saya budak baru.....
by Admin Sun May 18, 2014 11:24 pm

» jangan mrah eh........
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 4:11 pm

» Permintaan : Allow me to post external link
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 4:00 pm

» Gambar Anda
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 3:47 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Dialog / Perbualan

View previous topic View next topic Go down

Dialog / Perbualan

Post by Admin on Wed May 21, 2008 7:17 pm

Disediakan oleh Cikgu Asmidah, tq...

Ok, cuba tuliskan perbualan berikut.

Masalah-masalah yang berlaku di kawasan penanaman padi begitu rnerunsingkan dua orang petani. Tulis perbualan mereka menqenai hal itu.

Pendahuluan
nama petani - berbual di tepi sawah

Isi-isi:
(a) masalah daun-daun padi dimakan belalang, siput gondang emas, dan tikus - tanaman musnah - hasil berkurangan
(b) racun serangga berkurang - bekalan baja tidak cukup - basil tidak seperti yang diharapkan
(e) cadangan mengadakan gotong-royong menyembur racun serangga - menebas rumput
(d) berkongsi membeli bahan-bahan - harga lebih murah - perlu saling membantu

Penutup
- cadangan perlu segera dilaksanakan

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts: 3363
Registration date: 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re:jawapan(BM)

Post by AMY on Thu May 22, 2008 4:41 pm

Admin wrote:Disediakan oleh Cikgu Asmidah, tq...

Ok, cuba tuliskan perbualan berikut.

Masalah-masalah yang berlaku di kawasan penanaman padi begitu rnerunsingkan dua orang petani. Tulis perbualan mereka menqenai hal itu.

Pendahuluan
nama petani - berbual di tepi sawah

Isi-isi:
(a) masalah daun-daun padi dimakan belalang, siput gondang emas, dan tikus - tanaman musnah - hasil berkurangan
(b) racun serangga berkurang - bekalan baja tidak cukup - hasil tidak seperti yang diharapkan
(e) cadangan mengadakan gotong-royong menyembur racun serangga - menebas rumput
(d) berkongsi membeli bahan-bahan - harga lebih murah - perlu saling membantu

Penutup
- cadangan perlu segera dilaksanakan

Teacher saya pernah buat ini. Evil or Very Mad Twisted Evil
tapi saya buat lagilah I love you I love you I love you

Pak Li dan pak Mat sedang berbual di tepi sawah.

Pak Li :Mat banyak kejadian yang berlaku di sawah kita ini.
Pak Mat:Yalah Li daun-daun padi kita dimakan oleh belalang, siput gondang, dan tikus.
Pak Li :Tanaman kita musnah dan hasil berkurangan.
Pak Mat:Racun serangga makin berkurangan, bekalan baja tidak mencukupi dan hasil juga tidak seperti yang kita harapkan.
Pak Li :Saya ada cadangan.
Pak Mat:Cadangan apa?
Pak Li :Cadangan saya ialah mari kita adakan gotong-royong, menyembur racun serangga, dan menebas rumput yang tumbuh merata-rata.
Pak Mat:Di mana kita nak dapat duit untuk membeli bahan-bahan itu?
Pak Li :Kita kongsilah duit untuk beli bahan-bahan itu.
Pak Mat:Kita beli harga yang murah dahulu ya?
Pak Li :Dan kita harus saling bantu-membantu.
Pak Mat:Tugas itu harus kita laksanakan.
Pak Li :Jomlah kita pulang.

Beri saya markah. Exclamation Exclamation Exclamation

AMY
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts: 178
Age: 18
Location: Sandakan Town
Humor: pikir la sendiri....
Registration date: 30/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by Admin on Thu May 22, 2008 5:01 pm

AMY wrote:Teacher saya pernah buat ini. Evil or Very Mad Twisted Evil
tapi saya buat lagilah I love you I love you I love you

Pak Li dan pak Mat sedang berbual di tepi sawah.

Pak Li :Mat, banyak kejadian yang berlaku di sawah kita ini.
Pak Mat:Yalah Li, daun-daun padi kita dimakan oleh belalang, siput gondang, dan tikus.
Pak Li :Tanaman kita musnah dan hasil berkurangan.
Pak Mat:Racun serangga makin berkurangan, bekalan baja tidak mencukupi dan hasil juga tidak seperti yang kita harapkan.
Pak Li :Saya ada cadangan.
Pak Mat:Cadangan apa?
Pak Li :Cadangan saya ialah mari kita adakan gotong-royong, menyembur racun serangga, dan menebas rumput yang tumbuh merata-rata.
Pak Mat:Di mana kita nak dapat duit untuk membeli bahan-bahan itu?
Pak Li :Kita kongsilah duit untuk beli bahan-bahan itu.
Pak Mat:Kita beli harga yang murah dahulu ya?
Pak Li :Dan kita harus saling bantu-membantu.
Pak Mat:Tugas itu harus kita laksanakan.*
Pak Li :Jomlah kita pulang.*

Beri saya markah. Exclamation Exclamation Exclamation
ok, bagus amy... saya bagi 9/10. Pastikan anda meletakkan tanda koma (,) pd tempat2 yg sesuai di mana ayat berhenti sebentar. Sebab, kalau tiada koma, bila ayat tersebut dibaca secara terus menerus, nada ayat agak kurang sesuai.

Pd baris bawah sekali yg bertanda *, ayat tersebut bagus, cuma aliran perbualannya tdk berapa sesuai dgn ayat2 sebelumnya. Adik amy seharusnya menyusun ayat tersebut menggunakan perkataan2 yg sesuai dgn ayat2 sebelumnya. Umpama, bila kita mengira, harus bermula drpd 1, 2, 3, 4, 5, dan seterusnya, dan bukannya 1, 2, 3, 5... (inilah maksud saya ttg aliran cerita perbualan adik amy tadi yg kurang menarik pd 2 ayat terakhir). Apapun, tahniah...

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts: 3363
Registration date: 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

ucapan

Post by AMY on Thu May 22, 2008 6:05 pm

Terima kasih sebab memeriksa jawapan saya Very Happy Smile Laughing

AMY
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts: 178
Age: 18
Location: Sandakan Town
Humor: pikir la sendiri....
Registration date: 30/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by Admin on Fri May 23, 2008 12:49 am

sama2... cuba buat karangan lain...

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts: 3363
Registration date: 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by amanda on Fri May 23, 2008 12:55 pm

Pada suatu hari, Pak Mansur dan Pak Haji berbual di sawah Pak Mansur.

Pak Mansur: Hai Haji,habis tanaman aku dimakan oleh serangga perosak.
Pak Haji : Nasib kita sama lah,Man. Tanaman aku entah apa akan jadi esok. Kalau benda ni terus berterusan,mati kebuluran kita!
Pak Mansur: Aku ada cadangan. Macam mana kalau kita adakan aktiviti gotong royong?
Pak Haji : Baik cadangan kau tu,Man! Macam mana pulak persediaannya? Dalam kampung ni setahu saya,tiada sesiapa pun yang kaya. Di mana kita nak cari duit yang banyak tu?
Pak Mansur: Kita adakan kutipan derma. Aku akan tambah sedikit wang ke dalam tambung derma tu.
Pak Haji : Baiklah,aku pun akan tambah sedikit wang yang aku ada.

Selepas beberapa hari,sawah-sawah yang terdapat di Kampung Sri Kepayan itu pun bersih.

Hai cikgu,tolong semak kerja saya. king queen Basketball I love you Cool

amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 313
Location: lahad datu, sabah
Humor: pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date: 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by Jasmine on Fri May 23, 2008 4:13 pm

amanda wrote:Pada suatu hari, Pak Mansur dan Pak Haji berbual di sawah Pak Mansur.

Pak Mansur: Hai Haji,/habis tanaman aku dimakan oleh serangga perosak.
Pak Haji : Nasib kita sama lah,/Man. Tanaman aku entah apa akan jadi esok. Kalau benda ni terus berterusan,/mati kebuluran kita!
Pak Mansur: Aku ada cadangan. Macam mana kalau kita adakan aktiviti gotong-royong?
Pak Haji : Baik cadangan kau tu,/Man! Macam mana pulak persediaannya? Dalam kampung ni setahu saya,/tiada sesiapa pun yang kaya. Di mana kita nak cari duit yang banyak tu?
Pak Mansur: Kita adakan kutipan derma. Aku akan tambah sedikit wang ke dalam tambung derma tu.
Pak Haji : Baiklah,/aku pun akan tambah sedikit wang yang aku ada.

Selepas beberapa hari,/sawah-sawah yang terdapat di Kampung Sri Kepayan itu pun bersih.

Hai cikgu,tolong semak kerja saya. king queen Basketball I love you Cool
bagus amanda, karangan anda baik. Bgmanapun, dalam penulisan, jika isi2 telah diberikan dlm soalan, isi2 tersebut haruslah dimasukkan dlm karangan. Maknanya, karangan haruslah tdk lari drpd jalan cerita yg diberikan.

Apapun, dgn menggunakan idea/isi2 adik sendiri, adik telah menghasilkan satu karangan yg baik. Cuma perkara yg harus diberi perhatian.
1. Aktiviti gotong-royong tdk semestinya melibatkan orang kaya atau duit yg banyak. Tanpa org kaya atau tanpa duit pun aktiviti gotong-royong masih boleh dijalankan.
2. Gotong-royong bererti melakukan sesuatu aktiviti atau pekerjaan itu secara beramai2 dgn hati yg rela.

Ok, cuba adik buat lagi... kali ini masukkan isi2 yg diberikan dlm soalan.

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts: 88
Registration date: 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Pembetulan ( dialog )

Post by amanda on Sat May 24, 2008 5:39 pm

Pada suatu hari,Pak Mansur dan Pak Haji sedang berbual di tepi sawah.

Pak Mansur: Haji,aku risau sangat tentang masalah-masalah sawah aku. Daun-daun padi dimakan oleh belalang,siput gondang emas dan tikus. Disebabkan haiwan perosak ini,tanaman aku musnah. Malah,hasil aku berkurangan.
Pak Haji: Nasib kita sama lah,Man. Sekarang,kita nak hapuskan haiwan perosak ni tak boleh kerana racun serangga semakin berkurangan,bekalan baja tidak mencukupi dan hasil tanaman kita pun tidak seperti yang kita harapkan.
Pak Mansur: Aku ada cadangan.
Pak Haji: Cadangan apa?
Pak Mansur: Kita adakan aktiviti gotong-royong menyembur racun serangga dan menebas rumput.
Pak Haji: Bagus cadangan kamu tu,Man! Kita berkongsi membeli bahan-bahan yang harga lebih murah. Kita perlu saling membantu.
Pak Mansur: Betul kata kamu tu,Haji. Eh,nak masuk waktu solat maghrib! Jom,kita pulang.

Selepas beberapa hari,aktiviti gotong-royong itu dilaksanakan oleh penduduk kampung itu. Sawah-sawah yang terdapat di kampung itu bersih.

amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 313
Location: lahad datu, sabah
Humor: pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date: 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by Jasmine on Sat May 24, 2008 6:35 pm

amanda wrote:Pada suatu hari,Pak Mansur dan Pak Haji sedang berbual di tepi sawah.

Pak Mansur: Haji,aku risau sangat tentang masalah-masalah sawah aku. Daun-daun padi dimakan oleh belalang,/siput gondang emas dan tikus. Disebabkan haiwan perosak ini,/tanaman aku musnah. Malah,/hasil aku berkurangan.
Pak Haji: Nasib kita sama lah,/Man. Sekarang,/kita nak hapuskan haiwan perosak ni tak boleh kerana racun serangga semakin berkurangan,/bekalan baja tidak mencukupi dan hasil tanaman kita pun tidak seperti yang kita harapkan.
Pak Mansur: Aku ada cadangan.
Pak Haji: Cadangan apa?
Pak Mansur: Kita adakan aktiviti gotong-royong menyembur racun serangga dan menebas rumput.
Pak Haji: Bagus cadangan kamu tu,/Man! Kita berkongsi membeli bahan-bahan yang harga lebih murah. Kita perlu saling membantu.
Pak Mansur: Betul kata kamu tu,/Haji. Eh,/nak masuk waktu solat maghrib! Jom,/kita pulang.

Selepas beberapa hari,/aktiviti gotong-royong itu dilaksanakan oleh penduduk kampung itu. Sawah-sawah yang terdapat di kampung itu bersih.
bagus amanda, ini saya beri markah penuh 10/10, tahniah...

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts: 88
Registration date: 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by amanda on Tue Sep 30, 2008 12:20 pm

Jasmine wrote:
amanda wrote:Pada suatu hari,Pak Mansur dan Pak Haji sedang berbual di tepi sawah.

Pak Mansur: Haji,aku risau sangat tentang masalah-masalah sawah aku. Daun-daun padi dimakan oleh belalang,/siput gondang emas dan tikus. Disebabkan haiwan perosak ini,/tanaman aku musnah. Malah,/hasil aku berkurangan.
Pak Haji: Nasib kita sama lah,/Man. Sekarang,/kita nak hapuskan haiwan perosak ni tak boleh kerana racun serangga semakin berkurangan,/bekalan baja tidak mencukupi dan hasil tanaman kita pun tidak seperti yang kita harapkan.
Pak Mansur: Aku ada cadangan.
Pak Haji: Cadangan apa?
Pak Mansur: Kita adakan aktiviti gotong-royong menyembur racun serangga dan menebas rumput.
Pak Haji: Bagus cadangan kamu tu,/Man! Kita berkongsi membeli bahan-bahan yang harga lebih murah. Kita perlu saling membantu.
Pak Mansur: Betul kata kamu tu,/Haji. Eh,/nak masuk waktu solat maghrib! Jom,/kita pulang.

Selepas beberapa hari,/aktiviti gotong-royong itu dilaksanakan oleh penduduk kampung itu. Sawah-sawah yang terdapat di kampung itu bersih.
bagus amanda, ini saya beri markah penuh 10/10, tahniah...
terima kasih Cikgu Jasmine kerana memeriksa karangan saya... Smile Smile

amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 313
Location: lahad datu, sabah
Humor: pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date: 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by brenda on Tue Sep 30, 2008 12:59 pm

I dunno how to do this...

brenda
MBF Super Senior Member
MBF Super Senior Member

Number of posts: 619
Location: Lahad Datu,Sabah.
Humor: What does the elf's learn in school? Elf-abet!
Registration date: 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by AMY on Fri Oct 03, 2008 11:56 am

If u don't know how to do this,learnlah...

AMY
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts: 178
Age: 18
Location: Sandakan Town
Humor: pikir la sendiri....
Registration date: 30/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Dialog / Perbualan

Post by Cikgu Edy on Fri Oct 03, 2008 2:46 pm

AMY wrote:If u don't know how to do this,learnlah...

Very Happy Very Happy Very Happy very true... try to write something first then the others will give comments... that how to learn something new. Just like computer, at first you just try something, eventually you'll learn and become smarter and smarter..

_________________mbf...
Be Joyful always...

Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts: 968
Humor: hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date: 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum