FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 12 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 12 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

View previous topic View next topic Go down

Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Tue Nov 23, 2010 11:15 pm

Bermula tahun depan (2011), pendidikan seks akan diperkenalkan di sekolah rendah di bawah subjek PJK... ia akan diajar selama 30 minit seminggu... apa yg kamu faham? apa komen kamu? cuba kita bincangkan... patuhi etika berforum...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by scholastica nicol alecsan on Wed Nov 24, 2010 10:47 pm

tidak senonoh sebenarnya kalau ada pendidikan seks di sekolah....apalagi pada pelajar2 sekolah rendah....

scholastica nicol alecsan
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 76
Age : 18
Location : donggongon,penampang,sabah
Humor : this is what i say....I LOVE MUSIC,INDIE BANDS,BUNKFACE AND AKIM AF7..!!!!!!!!!!!!!
Registration date : 18/11/2009

View user profile http://www.scholasticanicolalecsander@yahoo.com

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by isadora on Thu Dec 02, 2010 4:04 am

Sex education in Malaysia Islamic country.. i guess if we want to include it as one of the chapter is fine but the qs are:
1. the term as derived 'sex' should be transparent ..x yah bgtau term tu kat bebudak sekolah rendah ..lest that instead of aparting from 'sexual activities, the pupils might have some kind of curiousity to try out..well it had already happened and happens in dev country (i wont tell) but I read the news :the tr was actually practising with the pupils/ss (well as one of the laboratory experimentation so he could fled easily frm being jailed.)
2. As it transparent or may be changed to the name of sains kajihayat or biology manusia, or may be instead of sex education to 'seksa education'. Th teacher uses the opportunity to include together the seksa(punishment/negative effect/either in this world or the hereafter) tht thy will get from that Smile)PP i aint kidding. Religious views should be inclusive in the chapter. Anybody can tell about hell yah.it s included already lah in th bio/sc but not specfic towrds th sx ed. better.
3. It's actually the CONTENT of the syllabus that the public/parents countrywide (of Malaysia) that need to be clarified/shown/explained vividly b4 we agreed so and so .Of course as parents we need to know, what the heck they are 'braindirtied' or 'brainwashing' our own kids ?.That's our right.If the content is fine , may not be fine to others.Since it's subjctv, it's actually the PARENTS that need to attend course on how to include the topic to their small kids WISELY not REVEALING too much in the media.. I guess the politicus shouldnt interfere with education.We hv gentle revolution in our religion (islam) that showed and tells exactly MUamalat knowledge on some of the things to not even came closer to zina(illegal..). but the term doesnt guarantee it will help our small kids, youngsters nowadays..
4. The next Qs: are we sure tht by implmenting the ** will solve the dustbin baby, close proximities etc? The INTERNET has postv and negative info,, but whyy.. our youngsters tend to watch porn, etc illicitg sx acts etc. shamelessly nowadays? We r actually want them to hv the 1st rate mind.. know the dif good nd bad. choose what's rite to watch and what's not.. but hw many are filtering(tapis) their eyeballs view from such things?
They r corrupting their mind, heart, and soul and make them are unaware of big sin and be sinners. I guess thy need to solve their prob by hving a melodious unbeatable heart unless with remembering God,salawah, and keep continue purifying heart and soul ..nd follow what th prophet is saying to Fudhail to stay away his glance except for what is lawful. the 6 senses is obligated to be secured first.Then only they can have the what so called 'jati diri' (self-resilience)-jika dilempar di laut pun mjd pulau(the best person in this world is the most beneficial person to others(prophet saying ),courageous to endeavour further for the sake of the nation nd work for the benefit of humankind as the 'vicegerent' of this lovely, God-created ;this earth.

------------------

isadora
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 30
Humor : witty
Registration date : 17/09/2010

View user profile http://www.englishpmrtips.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by isadora on Thu Dec 02, 2010 4:20 am

nk tambah sket:
For me; actually it shouldnt be 'war-war' too much in the media..DONT INCLUDE SEX ED IN MALAYSIA EDUCATION but u know, the parents and the teachers hv meeting together discuss this issue about the immoral activities some ss/anak2 done so far. Counteract the problem to only problematic ss specifically. tackle the matter from the rroot. this problem is not on the surface level,pls get real with somethg tht wll change the future of th our beloved,docile kids. Subhanallah they r plenty ways to educate them not to engage in s* acts etc.. 1. religion all religion teaches good things.courtesy is th bst act. 2.inclusive in kesihatan ok.. but what s th material?wht is th book drawn about to show to my kids? 3. in terms of making ppl, u know it's natural tht God tells us frm inner but only once the time comes laah.. what a stupid joke we have in our ed sys ..ed ctrlled by politcs. sorry.i am ashamed of ths prolonged issues..4. dont mk th sx ed -- and pertaruhkan our kids as bahan eksperiment.. if u have that suggestion..why not:try to do for ur kids first, then try to watch him/her until puberty, matured etc married let c.. was the sex education nd the syllabus included in the pel kesihatan sesuatu yg bagus dn menjadikan anak2 anda pintarrrrrrrrrrrrrrrrr skali? wow! jika terbukti bagus dunia akhirat baru la try buat eksperimen kat orang lain pula.. sekurang2nya anda tidak akan merencatkan pemikiran ke arah yg open pd anak anda shj. for me, TV pon dah cukupppp laah. everythg in there! C for yourselves if u dont believe.

isadora
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 30
Humor : witty
Registration date : 17/09/2010

View user profile http://www.englishpmrtips.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Thu Dec 02, 2010 11:08 am

very good points...
for me, the problems that we're facing today is the fault of us.. parents... if we guide them from the begining.. such as through education, religion, advices... i'm sure that they... our children, will not end up being part of the problems & statistic... of course there are many more factors that contribute to ths problem... but the main factor is ourselves... parents... i don't know whether the sex education that will be introduced is a good move or what... but hopefuly it will not neglect the moral value of malaysian comunity... and at least we try something.. gve education to parents, of course cannot... so educate the chldren... we cannot stop or eliminate the problem, but we can slow it...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by nuyun on Thu Dec 09, 2010 11:24 am

budak tak diajar pon diorg blajar sendiri. internet an banyak porno.

nuyun
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 08/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Thu Dec 09, 2010 7:27 pm

pendidikan kesihatan reproduksi dan sosial (peers) yg diperkenalkan dlm sistem pendidikan malaysia bertujuan utk memberi pendidikan kpd generasi muda terutama pelajar di negara kita... ia secara kasar bertujuan utk mengurangkan masalah2 yg berkaitan spt seks bebas, kes mengandung, pembuangan bayi dsb... kes2 spt ini semakin menjadi2... jd mgkin kerajaan berfikiran ini merupakan salah 1 usaha utk mengatasi masalah ini... sesuai atau tdk, ia sebenarnya sesuatu usaha yg baik selain drpd usaha2 alternatif yg lainspt melalui didikan agama, nasihat2, kempen... paling tdkpun, lebih baik ada usaha drpd dibiarkan begitu shj... jd, dikatakan budak tdk diajarpun mereka boleh belajar sendiri melalui internet mgkin tdk berapa sesuai...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by din on Mon Dec 13, 2010 7:55 am

Ianya akan lbh mengalakan bebudak mencuba utk membuat maksiat cthnya.."gunakan kondom atau mkn pil perancang klu nak mengelakan dr termengandung" bebudak dah lumrahnya gitu akan mengikut apa yg diajar maka akan ditestlah atau diamalikan dgn kekawannya tak ke tu semua akan meruntuhkan lg moral bebudak sek rendah.

din
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 13/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Mon Dec 13, 2010 8:46 am

mgkin betul... tp pd pendpt saya, kita belum tau lg apa isi sukatan pelajaran utk pendidikan kesihatan reproduksi dan sosial (peers)... mgkin tiadapun diajar ttg penggunaan kondom... Smile

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by xxeona on Mon Dec 13, 2010 11:51 am

Moga dapat membentuk jati diri murid dalam aspek membezakan perkara yang boleh dan tidak boleh dalam membina hubungan.

xxeona
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 13/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by din on Mon Dec 13, 2010 10:29 pm

Jati diri yg bagaimana tu? Sedangkan sebelum ni tiada asas pendidikan sex pun dah nampak bagaimana teruknya keruntuhan moral bebudak sek rendah ni kan pula asas yg bakal diberi akan bertambahlah yg x bermoral dan jgn terkejut nnti anak anda yg darjah satu tanya anda .......malu pulak sy nak teruskan... sy rasa lebih baik diutamakan pendidikan agama dr sex.sbb dlm agama sendiri ada pendidikan sex.tak gitu cikgu x.. Sy ada pengalaman bagaimana seorg anak gadis disebuah kg sedang menjemur kain semasa beliau hendak menjemur pakaian dlmnya dia terpandang sy terus tak jadi menjemur. itu baru pakaian dlm je lum yg lain ini menunjukan tanpa asas sex pn org blh berfikir bagaimana nak membezakan yg mana baik dan buruk bkn biarkan anak dr kecil dibiarkan pakai baju tp telanjang..

din
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 13/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Tue Dec 14, 2010 10:44 am

rasionalnya mgkin begini...
sebelum inipun pendidikan agama dilaksanakan dgn baik... mgkin belum cukup baik tp akan digiatkan lg... bgmanapun gejala2 sosial tetap juga meningkat... sdgkan nasihat2 drpd ibubapa pun pasti ada dilaksanakan... jd pengenalan pendidikan kesihatan reproduksi & sosial ini mgkin merupakan 1 lg alternatif bg mengurangkan masalah sosial ini...

mgkin terdpt keliruan dgn perkataaan pendidikan 'seks'... pd kita, perkataan seks merupakan sesuatu yg menggambarkan sesuatu yg malu utk diperkatakan dlm masyarakat kita... seks dlm bahasa inggeris bermakna jantina... jd pendidikan seks merujuk kpd pendidikan ttg apa shj yg berkaitan dgn jantina... spt tahap sosial, hubungan dgn org lain, perasaan, emosi, sentuhan, pemahaman ttg jantina, kebersihan, kesihatan, kematangan dsb... mgkin ada yg berpendpt pendidkkan seks bermakna bulat2 pendidikan ttg hal2 hubungan perempuan lelaki spt bgmana mengelakkan kehamilan dsb... fikiran begini salah sama sekali... pendidikan seks bukan bermakna murid2 diajar ttg hal2 yg negatif...

saya ingin berfikiran lebih terbuka terhdp pendidkan seks ini... kita giatkan didikan agama pd murid2, minta ibubapa lebih proaktif dlm menanamkan nilai2 baik pd anak2, tingkatkan pencegahan drpd pihak polis, minta semua guru sentiasa memberi nasihat2 kpd murid2... dan di samping itu ada pendidikan kesihatan reproduktif dan sosial (peers) di sekolah... dan diharap ia dpt memberikan hasil yg positif...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by alya afifah atk on Tue Dec 14, 2010 11:54 pm

salam..
mntk izin nk tmbh ckit....

Pndpt sy, sex education lebih sesuai utk pljr sek men brbanding diajar swktu sek rndah... mereka baru nk mgnali pendidikan trsbut.. stdent sek rndah sptutnya ditekankn utk mengamalkn akhlak, sahsiah yg baik..
keruntuhan sahsiah dlm klgn remaja semakin berleluasa.. jd, bab akhlak ni patut dibentuk sjk kecil lg.. jd, sek rendah wktu yg plng sesuai utk mendidik dan membentuk nilai mulia.

bila pelajar dah dibentuk utk berakhlak mulia, sifat malu tu dgn sendirinya akan trbentuk.. Insya Allah, mereka sndiri malu mlakukan perkara2 yg tidak baik

contohnya, sume pelajar ditekankan utk beradab semasa berbicara, adakah wktu pelajar menuturkan kata-kata keji @ x senonoh, kawan2 dia x tegur sdgkn perkara trsbut ditekankn di sek rendah..

tp, utk pmbntukan akhlak yg baik mmrlukan krjsma dr sume pihak dan masa plng sesuai utk mmbntuknya smasa di sek terutamanya sek renda yg fikiran mreka masih suci drpd perkra2 ya x elok..

bab sahsiah pun skop nye luas.. contohnya muamalat dalam islam (adab dgn ibu bapa, guru, kawan dll)

pokoknya buah fikiran yg sy nk jelaskn.. sek renda lebih patut ditekankn bagaimana nk mengamalkan akhlak ngan sikap yg baik...

dan sex education patut diajar bermula di sek men..

Wallaua'alam....

smoga artikel ni slmt dunia & akhirat.. amin..



alya afifah atk
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Location : Pahang Darul Makmur
Registration date : 14/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by xxeona on Wed Dec 15, 2010 9:54 am

Mudah-mudahan perbincangan diatas memberi manfaat semua nyata-nyatanya ramai ibu bapa yang malu atau tak tahu cara nak bermula untuk membimbing anak mengnali dan memahami ilmu jantina jadi kita berilah peluang para pendidik melakukan nya dangan cara yan tersusun dan teratur moga masyarakat segera sedar bahawa dari ramai yang terjebak rata-rata tidak faham nilai dan munafaat dalam diri tentang seks. Mudah-mudahan kesedaran tentang perkara ini dan kekuatan diri akan terbina kerana seorang pendekar diajar waja diri diajar langkah berdiri baru boleh berjuang melawan musuh. begitu jugalah anak kita kalau tak tahu ilmu jaga diri mana mungkin boleh menundukkan naluri dan mengawal diri.

xxeona
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 13/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Wed Dec 15, 2010 10:19 am

bagus pendpt anda semua...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by din on Fri Dec 17, 2010 9:35 am

Salam..BBerapa hari lepas guru tusyen telah mengajar anak muridnya cara cara tonton filem lucah lepas tu adik beradik pelakon blue heboh dihandset pula. semuanya bebudak sek rendah.adakah kerana mka x dpt pendidikan jantina disek atau x dpt pendidikan agama yg sempurna ataupun kita x payah ambil pusing sbb sek termengandung telah wujud..!?

din
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 13/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Fri Dec 17, 2010 10:01 am

haha... ajar menonton atau ajak menonton? itu bukan disebabkan mereka tiada pendidikan seks... itu disebabkan guru tu kurang nilai moral & etika...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by hech 81 on Tue Dec 21, 2010 7:24 am

salam

mgu lepas, saya ada menonton rancangan soal jawab..salah sorg panel yg hadir ialah yb timbalan menteri pendidikan, dato' puad zarkhasi..ini yg bole sy rumuskn ttg pendidikan seks..

1. 75% syllabus peers (pend. seks) drp kes yg benar2 berlaku
2. ini bukan pilot projek, sb penah diajar dibeberapa skola dan mendatangkan hasil yg bagus.meaning, budak2 faham opposite gender attraction ada consequences jika xdibendung dgn baik.
3. jgn igt kte blaja ttg seks..actly, its more on how to communicate+behave dgn opposite gender.lebih kurang mcm blaja akhlak dlm pend. Islam/moral.
4.budak2 skang makin pandai plus ibu bapa makin sibuk dgn kerja.anak2 xde tmpt nak bertanya ttg 'seks' sb malu.jadi kpm ambil one step ahead dgn dorg xsempat nk ty, cikgu2 da tlg jawab kat skola.if opposite gender buat ini, apa yg akan jadi.if xde protection boleh dapat AIDS.

itu je la yg igt ase ny..sb byk iklan..xtgk sampai abeh pn..hehe

sharing is caring =)

hech 81
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 15
Registration date : 15/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Tue Dec 21, 2010 7:43 am

haha... betul... subjek ni bukan ajar bgmana nak lakukan seks yg selamat... mgkin ramai menentang kerana terfikirkan sebaliknya...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by KAY on Wed Dec 22, 2010 10:44 pm

tahun depan saya adalah calon upsr tapi untuk apa pelajar harus belajar pendidikan ini ?

KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Cikgu X on Thu Dec 23, 2010 2:02 am

utk pengetahuan am... utk belajar soal2 kesihatan diri & sosial... spt belajar pendidikan seni... tak masuk periksa upsr pun...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendidikan seks di sekolah, apa komen kamu?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum