FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


minat maths tp tetap susah nak buat

View previous topic View next topic Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by mardiah maasumah on Mon Jan 17, 2011 10:47 pm

Cikgu , saya minat subjek maths tp saya ade prasaan malas untk salu buat latihan maths. saya mmang lemah maths. tahun ni saya pmr. saya takut tak bleh skor A untk maths. lagi 1 , da ramai cikgu and kawan2 ajar saya maths tapi saya tetap tak bleh nak buat.
avatar
mardiah maasumah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Age : 18
Location : Ampang , Selangor
Registration date : 17/01/2011

View user profile

Back to top Go down

minat maths tp tetap susah nak buat

Post by Cikgu X on Tue Jan 18, 2011 11:55 am

adik susah nak faham maths sb mgkin adik tdk minat... cuba belajar maths spt adik mendengar cerita gosip atau cerita hantu... cerita2 gosip atau hantu kita minat dengar, hingga kita boleh ingat butiran cerita lama... semasa mendengar cerita juga kita begitu khusyuk skali... belajar maths juga begitu, kena minat, dengar betul2, barulah senang utk faham... bukan shj math, subjek lain pun jika tdk minat mmg susah juga utk faham... murid2 tiada pilihan, minat atau tdk, perlu belajar juga... jd kalau biarkan shj ikut sesuatu subjek itu tp tdk buat betul2, murid sendiri yg rugi... selain drpd itu, kena banyakkan latihan juga... kalau faham tp kurang latihan pun akan gagal juga... jd tanam minat pd maths, dengar teliti ketika guru mengajar, banyakkan latihan... pasti boleh... sb nak buat mcmana, dah nama pelajar, kena belajarlahkan...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by Muhammad Irfan Zakaria on Tue Jan 18, 2011 8:18 pm

math senang........hidup kn math....[u][code]

Muhammad Irfan Zakaria
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 18/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by kakaknad on Wed Jan 19, 2011 9:00 pm

cikgu, napa saya selalu cuai dalam soalan math kira2... Question

kakaknad
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 7
Registration date : 01/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by Cikgu X on Wed Jan 19, 2011 9:50 pm

kena fikir... bila buat math, sangat mudah utk buat silap... 'titik' shj pun boleh memberi perbezaan besar... 25cm tdk sama dgn 2.5cm... bila sedar akan hal ini, betul2 sedar, maka bila buat math, hati2... sb kalau tdk, jawapan salah... lepas siap, periksa lg... tiada guna sedar cuai tp tdk ingin berubah langsung... jd, fokus + hati2+ banyakkan latihan... pasti lulus...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by hairie99 on Sat Feb 05, 2011 3:24 pm

assalamualaikum

saya faham tapi selepas 1minggu lupa confused

hairie99
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 21
Registration date : 05/02/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by Admin on Sun Feb 06, 2011 12:51 am

haha... sb mgkin adik tiada latihan & ulangkaji... adat belajar mesti begitu, lepas belajar mesti ulangkaji... buat latihan... dan latihan... dan latihan...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by farriss irfahan on Sun Feb 06, 2011 6:45 pm

AKU NAK DAPAT 5A Surprised

farriss irfahan
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 06/02/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by Cikgu X on Sun Feb 06, 2011 6:48 pm

kena dpt semua A... termasuklah math...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by mardiah maasumah on Sat Feb 12, 2011 11:44 pm

mcm mne buatkn diri kita nie mnat subjek mths ?

lg 1 , mcm mne nak hafal formula maths ?
avatar
mardiah maasumah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Age : 18
Location : Ampang , Selangor
Registration date : 17/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by Cikgu X on Sun Feb 13, 2011 9:41 am

bgmana nak minat? set hati dik, hehe... Very Happy nak hafal formula mmg payah sikit kalau tiada latihan... so, paling mudah, banyakkan latihan & rajin tanya guru bila ada yg tak tau...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: minat maths tp tetap susah nak buat

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum