FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 9 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 9 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

View previous topic View next topic Go down

Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by witt on Sat Mar 05, 2011 7:40 am

salam..saya member baru di sini. saya frust bila anak murid saya x boleh score dlm exam sedangkan saya megajar bagai nak rak. so saya sedar teknik mengajar saya x berapa betul. harap dapat bantuan dari rakan semua. terima kasih

witt
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 12
Age : 39
Location : IPOH
Registration date : 05/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by Cikgu X on Sat Mar 05, 2011 10:45 am

hai cgu... slmt dtg ke mbf... terima kasih atas kehadiran cgu... perkara begini mmg biasa berlaku cgu... tiada dikatakan bhw teknik begini atau begitulah yg paling sesuai... apa yg penting adalah refleksi diri kita sendiri... tahniah kpd cgu kerana tdk meletakkan kesalahan atau kelemahan pd org lain... pd pendpt sya, teknik cgu mungkin bukannya tdk berapa betul, cuma mgkin perlu diubahsuai sedikit mengikut situasi murid2 cgu... secara lojik, mmg dlm setiap strategi pnp kita seharian, kita perlu meningkatkannya lg... pendek kata melakukan pemurnian dan terus melakukan pemurnian... kadang-kala mmg apabila kita merasakan yg kita telah berusaha sebaik yg boleh, tp kemudian apa yg diharapkan tdk menjd kenyataan, ia mmg sangat mengecewakan... mgkin ramai guru lain yg boleh bebrkongsi idea di sini...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by witt on Sat Mar 05, 2011 11:15 pm

terima ksh cikgu x. harap kalau ada tips2 menjawab soalan exam dgn betul share lah dgn saya. kalau boleh nk belajar dgn cikgu yg marking paper tp x kenal sesape pun.

witt
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 12
Age : 39
Location : IPOH
Registration date : 05/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by Cikgu X on Sun Mar 06, 2011 2:27 pm

bila kita boleh refleksi diri, bermakna kita dlm proses peningkatan prestasi... masalah kalau seseorg guru tdk tau refleksi diri, terasa spt hebat sj selalu... Very Happy murid pandai tdk boleh ditunjuk muka sangat, nt jd sombong & naik kepala pulak... murid lemah pula tdk boleh ditekan sangat nt habis semangat nak belajar... atau keterlaluan kita memujuk rayu, nt mereka jd manja & merasakan kita ni 'lembik' tiada ketegasan... kita mesti wujudkan suasana di mana apa shj yg kita katakan, ia merupakan sesuatu yg harus dilakukan atau dilaksanakan oleh murid2... jgn biarkan murid2 merasakan apa yg kita katakan itu merupakan 'suatu permintaan' drpd guru kpd murid2... biar mereka merasakan ianya suatu 'arahan' drpd kita...

kita mesti ingat bhw apa yg kita buat hari ini adalh utk menyediakan situasi kelas yg kita kehendaki utk membolehkan kita mengajar pd masa2 akan dtg... jika kita berjaya wujudkan situasi kelas yg kita mahu, maka mudahlah kita menyampaikan pengajaran... jika kita gagal, masa itu mcm kita nak mengamuk sj... atau nak nangis... atau kecewa...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by sumayah omar on Thu May 05, 2011 4:33 pm

pd pendapat saya kita sebagai guru mestilah bijak dalam menyesuaikan P&P...kena lihat masa dulu kalau pagi boleh kita tekan sikit ...tapi masuk pukul11.00 daya ketahanan tumpuan murid dah susut..... maka masa lebih sesuai dengan teknik mainan atau berceritaa.... kalau kelas hujung ajar mac nak rak pun tak masuk dalam akal mereka.... maka banyakkan aktiviti menggunakan psikomotor....gunting tampal melorek mewarna atau berilah tontonan video berbentuk cerita....sebab tulah guru kena banyak bahan..... sebenarnya jadi guru kadang-kadang amat penat dari segi mental....tapi ingatkan kerja yg mulia dan kita yang menentukan genarasi akan datang.... semangat semula..... Very Happy Very Happy

sumayah omar
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 21
Registration date : 04/05/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by Cikgu X on Thu May 05, 2011 7:08 pm

betul... sya sangat setuju... kena pelbagaikan teknik mengajar utk sesuaikan dgn selera & mood murid2... kalau asyik cakap, cakap dan cakap sj, mmg murid bosan, mmg hilang minat & tumpuan... murid2 mcm kita guru2 juga...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by witt on Sat May 14, 2011 4:54 pm

ten kiu, ten kiu, ten kiu untuk saranan yg diberikan.

witt
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 12
Age : 39
Location : IPOH
Registration date : 05/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by azahamid on Wed May 18, 2011 6:47 pm

pengalaman saya mengjar kelas last cukup mencabar...saya terpaksa ubah personaliti...dari garang jadi caring...banyak memuji coz kelas last ni basically needs perhatian dari kita...thats why diaorg hilang minat nak belajar...so lastly kalau tak boleh juga tawakkal jelah. kita dah buat yg terbaik..dari segi teknik selain dari mengajar kita kena fleksibel...such as kejap kita garang or tegas, kejap kita buat joke, then we create stories or our previous experinces or relate with todays issues...or macam2 kita boleh share dgn diaorg...our childhood stories... tak semestinya betul...secara tak langsung diaorg bukan boleh saja dpt subjek kita tapi mcm2...so baru ada rasa fun and not bore...

azahamid
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 18/05/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by Cikgu X on Wed May 18, 2011 8:35 pm

ya, guru kena kreatif utk tarik minat murid... bgmanapun, pd pendpt sya, tdk semestinya apa yg kita hasrat tu tercapai, kadang2 setinggi manapun usaha kita, apa yg kita inginkan tdk juga tercapai... cuma kita buatlah sehabis baik yg boleh & kita mampu, kalau ada sedikit perubahan tingkah laku pd murid2 dr segi pembelajaran pun telah boleh dianggap hasil usaha guru... jgn kita terlalu 'menekan' diri sehingga timbulkan 'stress' keterlaluan pd kita sendiri...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by cikgu rizz on Sun Jun 26, 2011 1:56 pm

salam cikgu2..tumpang lalu.

mungkin perlu ubah sedikit cara@pendekatan kot. guna bhn interaktif cikgu x (soalan interaktif) dan tayang di depan kelas mungkin blh dijadikan salah satu alternatif. why not kita cuba something new. InsyaAllah, sesuatu yg jarang diguna, mengkin memberi impak yg sangat tk kita jangka.

*ps:bkn nak promote ye, sekadar berkongsi pandangan. Wink

cikgu rizz
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 4
Registration date : 26/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by Cikgu X on Sun Jun 26, 2011 8:39 pm

haha... betul cgu, kena cuba cara lain dr yg lain, mgkin berkesan... Very Happy

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by witt on Wed Jun 29, 2011 7:20 pm

thanks for sharing and caring....heheheh

witt
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 12
Age : 39
Location : IPOH
Registration date : 05/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by teruna on Sat Jul 02, 2011 11:33 pm

satu perkongsian yang menarik dan patut diamalkan oleh semua guru....terutamanya saya....
avatar
teruna
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 17
Age : 37
Location : Sarawak
Registration date : 29/06/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by Cikgu X on Sun Jul 03, 2011 12:05 am

setuju... utk kita semua... Very Happy

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Mungkin teknik mengajar saya tidak betul?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum