FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 8 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 8 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

View previous topic View next topic Go down

Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by Guest on Tue May 31, 2011 12:37 pm

Kegagalan memberikan tumpuan dalam kelas menyebabkan ramai pelajar gagal meraih keputusan yang baik dalam peperiksaan. Berikut adalah petua yang boleh digunakan untuk meningkatkan tumpuan anda :

Semak seimbas nota yang telah diberikan oleh guru terdahulu sebelum memulakan kelas. Sekiranya ada bahagian yang anda tidak faham atau keliru maka tanyakan pada guru sebelum bermulanya kelas tersebut.

Jangan biarkan ketidakfahaman atau kekeliruan itu mengganggu anda. Guru mungkin akan mengajar lebih mendalam hari ini dan sekiranya anda tidak merungkai kekeliruan itu anda akan terus ketinggalan dalam mengikuti apa yang diajar.

Baca juga bahan yang bakal diajarkan oleh guru nanti. Walau pun anda tidak memahami keseluruhan apa yang dibaca sekurang-kurangnya anda tahu apa yang akan diajar oleh guru kelak. Secara tidak langsung tumpuan dan minat anda meningkat.

Cuba duduk di barisan depan dalam kelas. Sekiranya anda duduk di tepi tingkap, tutup tingkap ketika guru mengajar.

Jangan alih mata anda dari melihat guru dan lihat apa yang ditulis di papan hitam/putih.

Tunjukkan minat yang mendalam. Perbetulkan kedudukan anda dan ceriakan wajah anda. Ingat apa yang diajar itu jauh lebih penting daripada siapa yang mengajar. Yakinkan diri anda betapa pentingnya tumpuan dalam kelas. Ingat!! Ia menyumbang 50% dari keseluruhan markah peperiksaan kelak.

Pasang telinga. Dengar dan fahami setiap patah perkataan yang disampaikan. Terjemahkan apa yang disampaikan oleh guru ke dalam bentuk gambaran minda.

Catat setiap fakta penting atau fakta yang anda sangka penting, sama ada fakta-fakta yang ditulis atau yang diucapkan oleh guru.

Catat setiap perkara yang anda tidak faham. Catatkan juga setiap soalan yang terbit dalam fikiran anda. Gunakan tujuh perkataan berikut untuk membina soalan Apa? Siapa? Bila? Berapa? Dimana? Kenapa? Bagaimana?

Gunakan buku khas untuk tujuan catatan ini, atau gunakan kaedah mengambil nota berkesan. Sekiranya berpeluang segera angkat tangan dan tanya guru. Tanya untuk dapatkan lebih huraian; tanya untuk memastikan kefahaman anda betul; atau tanya kerana ada soalan-soalan yang lebih spesifik. Antara tanda-tanda yang anda telah memberikan tumpuan ialah anda TAHU apa yang anda TIDAK TAHU.

Jangan hiraukan sebarang gangguan dari rakan-rakan. Jangan bertindak balas terhadap usikan dan gurauan mereka ketika kelas berjalan.

Kajian menunjukkan bahawa anda lupa 80% dari apa yang telah dipelajari dalam masa 24 jam. Oleh itu segera menyemak apa yang telah diajar serta merta apabila guru keluar dari kelas.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by cikguraihan on Tue May 31, 2011 6:52 pm

saya setuju sebab kebanyakan students saya bila sebut jer maths atau english...terus mengeluh...x start belajar lagi tu...bila bg homework...ada lak yg tawar menawar..

cikguraihan
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 31/05/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by Admin on Thu Jun 02, 2011 6:14 pm

terima kasih lisa atas tips di atas... harap murid2 dpt menjadikannya panduan dlm memberikan tumpuan dlm kelas... pasti berguna...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by saya tak bodoh on Sat Jun 04, 2011 9:53 am

cikguraihan wrote:saya setuju sebab kebanyakan students saya bila sebut jer maths atau english...terus mengeluh...x start belajar lagi tu...bila bg homework...ada lak yg tawar menawar..
saya pun camtu. bagi saya math ni mmg pening. kena itulah inilah. boleh pecah kepala saya nak pikir. antara sbbnya yg susah nak blajar math ni sbb perkara basic mesti kena tahu. kalau xtau, mmg susah. tpi basic pun pening jgk. haha lol!

saya tak bodoh
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 8
Registration date : 01/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by Cikgu X on Sun Jun 05, 2011 4:11 pm

basic mmg penting, sb tu asas pembelajaran math... kalau tak dpt kuasai asas math, mmg payah utk mahir...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by juliahanis on Sun Jun 05, 2011 10:31 pm

huh...math..mmg..bgi pelajar yg x brape mahir dlm pelajaran ni..mmg amt memening kan...sye jenis yg cpt lupe formula math..subj yg lain sye skor..tpi math..hncr...tlg la sye..bgi tip nk skor Neutral [code][quote]

juliahanis
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 05/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by Cikgu X on Mon Jun 06, 2011 1:30 pm

utk ingat formula dgn mudah, tiada cara lain selain drpd melakukan banyak latih tubi...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by Ummi Zulaikha on Sat Jun 11, 2011 11:01 am

saye pelajar thn 5....kat dlm kelas,saye slalu ikut blik ape yg cikgu math tu ckp...kat rumah saye ulgkaji ttg tjuk yg cikgu tu ajr.....kdg klau nk ujian saye rujuk textbook pastu mesti ade stu buku kosong....saye mcm ckp sorang2 lps2 tlis ape yg sye ckp kat buku.....mcm cikgu kat dlm class plak..hehehehe
study

Ummi Zulaikha
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 11/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by aniez syahira on Sun Jun 12, 2011 9:33 pm

betul betul betul..thanks cikgu x

aniez syahira
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 12/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by Cikgu X on Sun Jun 12, 2011 10:44 pm

Ummi Zulaikha wrote:saye pelajar thn 5....kat dlm kelas,saye slalu ikut blik ape yg cikgu math tu ckp...kat rumah saye ulgkaji ttg tjuk yg cikgu tu ajr.....kdg klau nk ujian saye rujuk textbook pastu mesti ade stu buku kosong....saye mcm ckp sorang2 lps2 tlis ape yg sye ckp kat buku.....mcm cikgu kat dlm class plak..hehehehe
study
bagus... teruskan...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Petua Memberikan Tumpuan didalam Kelas

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum