FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 12 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 12 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


cara belajar pada saat akhir SPM

View previous topic View next topic Go down

cara belajar pada saat akhir SPM

Post by Mizz yaya on Sun Jun 12, 2011 7:50 pm

selamat sejahtera . saya pelajar tingkatan lima aliran akaun yang akan menduduki SPM pada tahun 2011 . ade tak kawan2/guru yang nk kongsi tips belajar saat2 akhir bagi subjek sejarah,science and etc ? fuf , sekaranf kalau dikira2 , tinggal lagi 156 hari nak belajar woo. sekarang rasa macam panic . dah tu nak pegang pape pon rasa mcam tak kena . haishh .

Mizz yaya
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 12/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: cara belajar pada saat akhir SPM

Post by Cikgu X on Sun Jun 12, 2011 10:46 pm

harap ada kwn2/guru2 yg dpt memberi bimbingan kpd pelajar...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: cara belajar pada saat akhir SPM

Post by fakhris on Sun Jun 19, 2011 7:51 pm

Salam,

Saya guru Sains, jgn bimbang ada masa lg, pastikn yang awk memang nk belajar, pastikan awk ada buku past year question. Daripada sini cuba buat latihan, pastikan awk mahir betul2 pemboleh ubah. Jawab kertas 1, ikut masa, jgn buat terus 40 soalan, buat 5 atau 10 soalan dlu. Cthnya 5 soalan utk 5 mnit masa. Kemudian, semak jawapan. Yang mana soalan salah, mknanya mungkin awk belum kuasai. Buka buku blik dn buat rujukan. Untuk sains kertas 2, kebanyakan jawapan ada dalam soalan, utk pemboleh ubah ada dlm jadual yg diberi dlm soalan. Cuba dlu teknik ini...

fakhris
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 19/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: cara belajar pada saat akhir SPM

Post by Cikgu X on Sun Jun 19, 2011 8:31 pm

betul... setuju... banyakkan latihan...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: cara belajar pada saat akhir SPM

Post by nadd on Tue Jun 28, 2011 1:00 am

salam...sj nj bkongsi cr blajar spm dulu2...sbb akak sgt ssh nk hafal..tp akhirnya bjaya dptkn A sbjk sjrah dlu..

ni skit tips la utk stdy last mnt ni sbb smpai skg akak cm2 gak..mula2 adik kene tau cara bljr plg bkesan utk adik...mcm akak, akak bljr & lbh ingat dgn mdengar...lain org lain caranya...dsbbkan cmtu, akak mntak kwn yg study dgn cr hafal terangkan blk kt akak...sama2 tolong sesama sendiri kt c2...hehe

ni pulak cr ulgkaji untk esei sjrh...akak dlu study sejarah guna buku latihan (dlu guna buku sasbadi, skg mcm2 ada), buku latihan tu ada latihan b'bentuk isi tmpt kosong...slalunya buku tu dilampirkn skali dgn short notes...bc notes tu, then try isi tmpt 0 tu...jwb pkai pensel so blh ulg jwb bnyk kali pd ms len...cr ni agk b'kesan sbb most of the answers adlh keywords...sng nk ingt...bila jwb exm,jwpn tu insya allah akan tíngat...

slalu2 la bc then tulis blk apa yg dh dbaca..akak still guna cr ni smpai skg (blaja kt uni)...klau btl2 buat mmg ssh nk lupa..mybe still bole igt smpai lps exm pon...slmt mcuba n gd luck!! Very Happy Wink

nadd
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 28/06/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: cara belajar pada saat akhir SPM

Post by Cikgu X on Tue Jun 28, 2011 6:23 pm

betul... mesti tau cara sendiri mana sesuai... paling penting, kena minat apa yg dipelajari... anggap mcm baca cerita, baru senang lekat kat otak... kalau belajar dgn kawan lebih baik, lepas baca, kongsi dgn kwn betul tak apa yg ada dlm ingatan...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: cara belajar pada saat akhir SPM

Post by khairani on Tue Oct 15, 2013 9:48 pm

assalamualaikum buat semua yang bakal menghadapi SPM jangan panik allah akan sentiasa bersama orang yang tenang dan sentiasa berusaha insyaallah 70 % dah tercapai kalau kita tenangbiarpun tinggal beberapa hari jangan putus asa masih ada masa jika anda bersungguh sungguh dan berkeyakinan tinggi wassallam

khairani
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 15/10/2013

View user profile

Back to top Go down

Re: cara belajar pada saat akhir SPM

Post by Admin on Wed Oct 16, 2013 10:04 am

sangat setuju dgn khairani...

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: cara belajar pada saat akhir SPM

Post by Sponsored content Today at 3:59 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum