FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 16 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 16 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


UPSR tdk lama lagi...

View previous topic View next topic Go down

UPSR tdk lama lagi...

Post by Admin on Wed Jun 18, 2008 2:36 am

Sekarang 18jun08...
bgmana? sdh bersedia? tdk berapa lama lg murid2 akan menduduki peperiksaan upsr. Bgmana persediaan adik2 tahun 6? Sepatutnya, sekarang ini adik2 telahpun merasa 'demam' peperiksaan, maksudnya bukan demam sakit tapi kerana tdk lg membuang masa sia2... di kepala hanya ingin mengulangkaji pelajaran shj. Yg peliknya, kebiasaannya murid2 yg demam peperiksaan adalah murid2 yg pandai manakala mereka yg masih lg berseronok tdk mengulangkaji pelajaran adalah mereka yg lemah dlm pelajaran di sekolah. Terbalik kan...

Tp, bgmanapun cubala berusaha sebanyak yg boleh, tinggal kira2 2 bulan sj lagi, jgn lg buang masa, siapa yg belum mula belajar tu, mulalah sekarang. Seronok tau jika lulus peperiksaan. Anda gembira, ibubapa juga gembira. Dan yg bagusnya, jika lulus, sikap suka lulus itu akan dibawa ke sekolah menengah di mana di sana nanti, anda juga suka lulus, yakni suka berusaha dlm pelajaran. Jadi, teruskan usaha, jgn berlengah2 lagi, lepas periksa barulah enjoy.

Selamat belajar dan lulus peperiksaan... apa sj peperiksaan...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by AMY on Sat Sep 27, 2008 1:06 pm

Teacher UPSR sudah berlalu tinggal PMR, SPM dan STPM.....
avatar
AMY
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 178
Age : 20
Location : Sandakan Town
Humor : pikir la sendiri....
Registration date : 30/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Admin on Sat Sep 27, 2008 7:24 pm

ya, harap2 murid2 yg ambil pmr, spm dan stpm akan bersedia dgn baik...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

upsr

Post by petrickson on Fri May 14, 2010 3:23 pm

tidak lama lagi adalah upsr tetapi saya tidaktahu bagaimana saya boleh mengulangkaji dengan berkesan.Jadi saya berharap ada yang dapat bantu saya. Sad
avatar
petrickson
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 39
Age : 19
Location : bintulu
Registration date : 14/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by nurulching on Fri May 14, 2010 8:52 pm

helo petrikson...
kenal pasti subjek apa yg anda lemah...buat ulang kaji dengan latih tubi utk pemahaman yg lebih baik...

nurulching
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 33
Age : 36
Location : kinabatangan
Registration date : 27/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Cikgu X on Fri May 14, 2010 8:55 pm

jika anda terus berusaha (usaha yg jujur), anda pasti boleh berjaya...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by samanthashasha on Thu May 20, 2010 2:15 am

uikkss , takutt !!

samanthashasha
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 4
Age : 19
Location : manjung, perak
Humor : haha , noooo !
Registration date : 20/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Cikgu X on Thu May 20, 2010 11:47 am

tak perlu takut... duduk je...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

PERSIAPAN KE ARAH KECEMERLANGAN.....

Post by karyapintar on Mon May 24, 2010 8:16 am

Sahabat...,

Berpandukan TAKWIM PEPERIKSAAN 2010 sedar atau tidak...peperiksaan UPSR (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah) bakal dilalui oleh pelajar Tahun 6 akan BERMULA DARI 21 SEHINGGA 23 September , manakala PMR (Penilaian Menengah Rendah) yg bakal dilalui oleh pelajar Tingkatan 3 pula BERMULA DARI 5 SEHINGGA 12 Oktober. Wuish tak lama lagi dah tu....

Atas rasa prihatin , saya menawarkan PAKEJ PERCUBAAN dengan HARGA yg PALING MINIMAL bagi 1 pelajar/famili yg bakal menghadapi UPSR mahupun PMR.

Dengan Pek Percubaan ini, pelajar akan dapat ;

*Akses TANPA HAD (24 JAM SEHARI, DIMANA-MANA sahaja asalkan terdapat internet access) di edu web portal yg mana terdapat lebih daripada 250 000 bank soalan.

* Latihan output secara serta merta yang tidak terhad menguatkan kemahiran pelajar dalam menghadapi peperiksaan;

* Seperti kaedah bermain game, terdapat sistem ranking yang menggalakkan persaingan sihat;

* Pelajar perlu lulus tahap pertama untuk pergi ke tahap seterusnya (markah lulus 80%);

* Penandaan dan keputusan adalah serta merta; juga

* Keputusan akan dihantar ke e-Report Card dan di sms ke telefon bimbit ibubapa.

*Membolehkan anak-anak tersayang melatih diri dengan menjawab SOALAN DARI SET UPSR atau PMR TAHUN-TAHUN LEPAS (dari tahun 1993-terkini; collection kertas soalan tahun-tahun lepas ajer dah 17 tahun yg terkumpul..tak terbuat kalau nak cari sendiri...) .

* Soalan-soalan peperiksaan tahun-tahun lepas disediakan khas untuk membantu pelajar mengenal corak dan bentuk soalan sebenar supaya pelajar mencapai kecemerlangan ‘A’; juga

* Satu-satunya e-learning yang diberikan hak untuk menerbitkan kembali kertas-kertas peperiksaan sebenar UPSR dan PMR daripada tahun 1993 sehingga terkini daripada Lembaga Peperiksaan Malaysia.

Nanti....ADA LAGI...

* Pelajar juga boleh mengakses eTRIAL EXAM....iaitu

* Dicipta seolah-olah peperiksaan sebenar untuk membantu pelajar bersedia dan meningkatkan keyakinan sebelum peperiksaan sebenar;

* Melatih pelajar agar pandai mengurus masa dan terdedah dengan pelbagai bentuk soalan peperiksaan; juga

* Keputusan adalah serta merta dan dihantar ke e-Report Card dan di sms kepada ibubapa.

# Modul soalan berkonsepkan peperiksaan.

# “Coundown Timer” berdasarkan jangkamasa peperiksaan sebenar. (buku tak boleh buat ni…)

# Pelajar akan sentiasa bersedia (exam ready) untuk menghadapi suasana peperiksaan yang sebenar


Anak tak faham topik tertentu...atau subjek tertentu....?

Masih ada waktu untuk penambahbaikan....di pek percubaan ini pelajar dapat mengakses eNOTES, eDICTIONARY....

APA ITU eNOTES?
* Nota ringkas tetapi padat
* Disediakan dari guru-guru pakar mata pelajaran
* Membantu pelajar untuk mengulangkaji dan membuat rujukan
* Berkonsepkan peta minda.

Apa pulak eDICTIONARY?
Khas untuk mata pelajaran Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik, sebagai penterjemah kepada perkataan-perkataan yang tidak difahami oleh pelajar ke dalam Bahasa Malaysia atau bahasa Cina.

Pakej pelajar dah SUPERB...tapi macam mana ibu bapa nak tahu anak memang belajar guna SCORE A ni.? Exam DAH DEKAT....

Relaks...didalam Pek Percubaan SCORE ini juga...disediakan eREPORT CARD & ePROGRESS..?

Laaa...apa pulak tu?

Apa itu e REPORT CARD? (Online & SMS)
* Memudahkan ibubapa memeriksa prestasi akademik anak;
* Membantu ibubapa memantau kekuatan dan kelemahan anak;
* Mendapat tahu perkembangan anak pada bila-bila masa; juga
* Membolehkan ibubapa memberi bantuan serta-merta.
* Tidak lagi sekadar mengharapkan report card daripada sekolah sahaja yang mana pada masa itu
semuanya sudah terlambat.

Apa itu ePROGRESS?
* Carta pemantauan yang membolehkan ibubapa mengikuti perkembangan anak-anak melalui
eTopic™. Ciri ini adalah satu kaedah pemantauan yang efektif. Ia direkabentuk untuk memastikan
bahawa ibubapa sentiasa diberitahu tentang kesemua latihan-latihan eTopic™ anak-anak mereka.
* Ibubapa juga akan dikemaskinikan tentang bilangan percubaan yang telah dilakukan oleh anak
untuk setiap topik. Justeru itu menunjukkan topik-topik yang didapati sukar. Maklumat ini
membolehkan ibubapa mengenal pasti topik-topik yang bermasalah dan bukan mengkategorikan
kelemahan mengikut subjek.

Nota utk Ibu bapa:
Jika sahabat sayangkan anak dan ingin memberinya peluang untuk study smart (walaupun dah hujung-hujung ni)...PROGRAM SCORE A adalah jawapannya...

Program dah SUPERB...Camner nak contact ...

Boleh contact saya di 013-3477184 atau email saya di karyapintar@gmail.com

Sahabat juga boleh layari blog saya http://karyapintar.blogspot.com/ untuk keterangan lebih lanjut...


Silibus yg disediakan di dalam Program Score A ..100% mengikut format Kementerian Pendidikan Malaysia.

Dgn mencuba Pek Percubaan Program Score A , saya membuka ruang para sahabat utk mendapatkan pendekatan terkini iaitu EXAM READY utk Permata hati anda...(anak yer...kalau permata tu boyfriend/girlfriend ker atau isteri muda...tak relevan dgn Program ni)

JANGAN MENYESAL DIKEMUDIAN HARI JIKA TAK GUNAKAN PELUANG YG ADA INI!!!!!

karyapintar
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 24/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by maizatul ainie on Tue May 25, 2010 9:54 pm

saye brase lega skarangggg
dan mudah saya untuk menjawab soalan
mathematic
yg slame nier sukar bagi saya

maizatul ainie
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 25/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by fify on Wed May 26, 2010 12:38 am

all the best for adik2 yang ambil UPSR tahun nie...akak akan doakan adik2 jawab dgn tenang...jgn lupa...berdoa pada tuhan dan banyak-banyak buat solat hajat...insyaallah..tuhan akan bantu kita..
avatar
fify
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 89
Age : 20
Location : Malaysia
Humor : jadi lah diri sendiri..
Registration date : 25/08/2009

View user profile http://fifymbf.hi5.com

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Cikgu X on Wed May 26, 2010 12:02 pm

betul fify... seimbangkan doa dgn usaha...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Hayati Yati on Wed Jun 02, 2010 12:06 am

sy x thu bagaimana hendak menjawab soalan matematik
avatar
Hayati Yati
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 02/06/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Cikgu X on Wed Jun 02, 2010 5:09 pm

banyakkan latihan, tanya guru & rakan bila ada masalah, belajar yg betul2 belajar... dan jujur...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by petrickson on Tue Jul 13, 2010 7:18 pm

terima kasih
avatar
petrickson
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 39
Age : 19
Location : bintulu
Registration date : 14/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by myatim on Thu Jul 15, 2010 5:57 pm

baki masa yang tenggal sekarang tidak sesuai untuk kita membaca buku rujukan yang tebal-tebal. sekarang ialah masa untuk latih tubi.cuba jawab soalan tahun-tahun lepas. banyakkan berjumpa dengan guru untuk bertaya soalan yang sukar difahami. dan jangan lupa untuk membantu rakan lain yang kurang faham. jangan kedekut ilmu kerana KITA AKAN FAHAM APABILA KITA BELAJAR tapi KITA AKAN LEBIH FAHAM SERTA LEBIH INGAT APABILA KITA MENGAJAR....tawakal adalah jalan terakhir.
avatar
myatim
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 33
Age : 35
Location : melaka
Registration date : 06/07/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by petrickson on Sat Jul 17, 2010 5:12 pm

TQ SMUA.........
avatar
petrickson
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 39
Age : 19
Location : bintulu
Registration date : 14/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Sri Saraneeya on Sun Jul 18, 2010 1:52 pm

petrickson wrote:tidak lama lagi adalah upsr tetapi saya tidaktahu bagaimana saya boleh mengulangkaji dengan berkesan.Jadi saya berharap ada yang dapat bantu saya. Sad

the best thing to do now is to go through past year questions or some upsr questions

Sri Saraneeya
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 10/07/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Melvin Melvin on Thu Sep 16, 2010 7:28 pm

I am weak in my Bm paper 2. How to get some tips?
avatar
Melvin Melvin
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 36
Age : 19
Humor : UPSR is the best!!
Registration date : 15/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by nurul asyiqin on Thu Sep 16, 2010 7:37 pm

tapi kalau kite ulangkaji dgn pelajaran yg lemah sahaja dan tumpu perhatian dgn mata pelajaran itu sahaja nnt saya takut pelajaran yg lain akan terabai..tambahan lagi sye ade dua peperiksaan yg penting..satu UPSR dan satu lg PSRA..mcm mne sye nk bahagikan dn nk tumpukan perhatian dgn kedua-duanya..??pening nyer
avatar
nurul asyiqin
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 31
Age : 18
Location : petaling jaya
Registration date : 10/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Melvin Melvin on Thu Sep 16, 2010 10:25 pm

That should be fine, you must concentrate on 1 subject that is weak more than the other like If bm is weak u try to study it 60% and others 40%.
It should work out like that. But, i am very weak in Bm so i need to work
80% on bm and others 20%.
avatar
Melvin Melvin
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 36
Age : 19
Humor : UPSR is the best!!
Registration date : 15/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Cikgu X on Sat Sep 18, 2010 12:29 am

haha... good melvin... i wish u all the best... i'm sure u know what to do...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Cikgu X on Mon Sep 20, 2010 12:29 pm

besok 21 september 2010... hampir setengah juta org murid tahun 6 akan menduduki peperiksaan upsr... cgu ucapkan selamat menduduki upsr... bgmana persediaan anda menghadapi upsr, bergantung kpd usaha anda selama ini... pendek kata, pencapaian anda adalah setimpal dgn usaha anda... apapun...

1. semoga adik2 semua dpt menduduki upsr dgn tenang
2. jawablah yg terbaik
3. sediakan keperluan peperiksaan secukupnya
4. jaga pemakanan
5. jaga kesihatan
6. jgn banyak jalan, banyakkan masa berada di rumah... mgkin utk ulangkaji
7. jgn risau, apa jadi jadilah...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: UPSR tdk lama lagi...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum