FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 19 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 19 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 9:16 pm
Latest topics
» Mengasihani Anak
by fyfy Thu Apr 10, 2014 1:22 pm

» A Welcome Home Party
by PACHUHIN Fri Apr 04, 2014 10:12 pm

» Apa cita-cita kamu?
by Admin Mon Mar 31, 2014 11:03 pm

» ISI UNTUK KARANGAN SEKTOR PELANCONGAN DI MALAYSIA
by 123sy Mon Mar 31, 2014 5:14 pm

» UPSR
by Admin Fri Mar 28, 2014 5:42 pm

» Ceramah Teknik Belajar Sains Berkesan SK.Kinabaan Tambunan -27feb2014
by Frans Fri Mar 21, 2014 1:18 pm

» Bengekl Teknik Menjawab Sains UPSR SK.Chinta Mata, Tenom -12mac2014
by Frans Fri Mar 21, 2014 1:02 pm

» PERTANDINGAN PANTUN
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:32 pm

» PERBAHASAN ALA PARLIMEN (Pihak Kerajaan)
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:31 pm

» nak dpt 5A upsr...
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:29 pm

» Penting sangatkah nak dpt UPSR 5A?
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:29 pm

» soalan BM
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:21 pm

» cara mengingati darab
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:07 pm

» [List]Senarai Topik Matematik Yang Berguna.
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:05 pm

» lemah dalam matematik
by rai Mon Mar 03, 2014 4:22 pm

» UPSR! UPSR! UPSR!
by Admin Fri Feb 28, 2014 11:21 pm

» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Tue Feb 25, 2014 9:12 pm

» Confirmed: Oldest Fragment of Early Earth is 4.4 Billion Years Old
by Admin Mon Feb 24, 2014 7:04 pm

» Program PEKA (Penilaian Kerja Amali Sains)
by Martina Mupin Thu Feb 20, 2014 11:24 am

» Tusyen khas Sains (online) percuma
by Admin Sun Feb 09, 2014 10:54 pm

» Safety and Health Officer (SHO)
by fareez.abdrahman Thu Feb 06, 2014 3:45 pm

» Erti Sebenar Guru Cemerlang
by Admin Fri Jan 24, 2014 9:50 pm

» Karangan : Kebakaran di Rumah Jiran
by Aisyah Husna Wed Jan 15, 2014 7:59 pm

» Sport Day
by Aisyah Husna Tue Jan 14, 2014 2:20 pm

» Schools to teach teen pregnancy prevention from September
by Admin Tue Jan 14, 2014 12:57 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Tips Menaikkan Semangat Belajar Anda

View previous topic View next topic Go down

Tips Menaikkan Semangat Belajar Anda

Post by Akira Natasya on Sun Jun 24, 2012 8:57 pm

p/s: sekadar ingin berkongsi...
credit to: http://5amanahtp.blogspot.com/2010/12/tips-meningkatkan-semangat-belajar-anda.html


Tanpa semangat belajar, kita belajar akan susah dan payah hendak faham serta memahaminya. Semangat belajar perlulah hadir dan bagaimana untuk muculkan semangat study itu. Mari kita fahami sama-sama tips ini :

Belajar jatuh cinta dengan setiap mata pelajaran. I love you I love you
Ini penting sangat tahu. Macam mana nak belajar kalau tak suka? Nanti kalau tak suka mesti malas nak belajar kan? Dia ibarat macam kalau kita tak suka orang tu macam mana nak kahwin dengan orang tu. Tapi kalau nak bercinta dengan cikgu pun apa salahnya nanti boleh bodek² mana tahu dapat markah lebih. HAHAHAHA.


Berkawan dengan orang yang suka belajar. study study
Haa ini pun penting. Kena pandai pilih kawan sebab kawan tu pengaruh yang sangat penting. Janganlah pergi kawan dengan budak yang suka melepak, ponteng sekolah dan budak yang ada masalah disiplin. Nanti confirm korang pun akan jadi macam dorang jugak.

Tulis secantik yang boleh bila buat nota. Wink Wink
Ini mempengaruhi penglihatan korang sekaligus mempengaruhi semangat. Bayangkan, tulisan macam cacing yang dah putus badan, semangat ke bila nak baca balik nota tu? Confirm terus tutup buku, tak pun buku yang baca korang.


Letak sebanyak warna yang boleh.
Maksudnya, highlight kan isi penting dengan highlight yang warna-warni. Kan dekat iklan TV ada cakap, warna boleh pengaruhi otak, lepastu boleh buat kita senang menghafal.


Buat peta minda secara kreatif. jocolor jocolor
Kalau siapa² yang rajin boleh lah buat macam ni. Buat nota, tapi kasi kreatif sikit. Contohnya, lukis lah gambar pasangan korang, lepas tu potong² kepada beberapa bahagian macam muka, rambut, kaki dan sebagainya. Haa baru lah kreatif namanya. Confirm korang mesti ingat punya kan lepastu macam semangat gila bila tengok gambar pasangan sendiri. HAHAHA bagus punya contoh.


Join study group. study geek queen king
Bukan apa, bila study group mesti ramai² kan? Nanti takda lah bosan dan mengantuk. Plus, bila study group mesti setiap subjek ada yang pro kan, so boleh lah tanya bila tak faham. Cara ni jauh lebih berkesan daripada belajar sendiri.

Akira Natasya
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 342
Age: 16
Humor: buat arh papepomm... duduk arh cm ne pom.. yg penting bahagiyeee... :D
Registration date: 30/07/2010

View user profile http://blogdihazniq.blogspot.com/

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum