FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 8 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 8 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» soalan BM
by M.TASHVEENA* Mon Oct 06, 2014 1:52 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:37 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

» Attention !! Tlg Share Ramalan SPM tahun 2014
by icakus Thu Sep 11, 2014 10:31 pm

» Bagaimana kamu tahu tentang forum ini?
by aqilah humaira' Thu Aug 28, 2014 10:05 pm

» paper 2 sangat susah!!..
by king danesh Thu Aug 28, 2014 9:50 pm

» Berapa Result UPSR anda?
by Najib Rosli Sat Aug 23, 2014 12:30 pm

» Newbie!!
by erwinmaya Tue Aug 19, 2014 5:49 pm

» KERJAYA SEBAGAI PEGUAM???
by dama Mon Aug 18, 2014 7:12 pm

» karangan bi paper 2
by Admin Sat Aug 16, 2014 12:54 am

» MATE FORM 3
by Samirah Halman Tue Aug 12, 2014 8:59 pm

» Laporan Aktiviti Gotong-Royong
by danessa alia Sat Aug 02, 2014 12:30 pm

» Mandarin class/course for adult in Klang,Selangor
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 6:05 pm

» Bahasa Inggeris Komunikasi di klang
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 4:27 pm

» Saya TAk faham BM pemahaman
by Admin Tue Jul 08, 2014 11:33 pm

» Learn Chinese Language for Kids in Klang, Slangor
by acesilmy Thu Jun 19, 2014 6:37 pm

» Budak 11 tahun mekanik kereta
by Admin Mon Jun 16, 2014 12:00 am

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Tips Menaikkan Semangat Belajar Anda

View previous topic View next topic Go down

Tips Menaikkan Semangat Belajar Anda

Post by Akira Natasya on Sun Jun 24, 2012 9:57 pm

p/s: sekadar ingin berkongsi...
credit to: http://5amanahtp.blogspot.com/2010/12/tips-meningkatkan-semangat-belajar-anda.html


Tanpa semangat belajar, kita belajar akan susah dan payah hendak faham serta memahaminya. Semangat belajar perlulah hadir dan bagaimana untuk muculkan semangat study itu. Mari kita fahami sama-sama tips ini :

Belajar jatuh cinta dengan setiap mata pelajaran. I love you I love you
Ini penting sangat tahu. Macam mana nak belajar kalau tak suka? Nanti kalau tak suka mesti malas nak belajar kan? Dia ibarat macam kalau kita tak suka orang tu macam mana nak kahwin dengan orang tu. Tapi kalau nak bercinta dengan cikgu pun apa salahnya nanti boleh bodek² mana tahu dapat markah lebih. HAHAHAHA.


Berkawan dengan orang yang suka belajar. study study
Haa ini pun penting. Kena pandai pilih kawan sebab kawan tu pengaruh yang sangat penting. Janganlah pergi kawan dengan budak yang suka melepak, ponteng sekolah dan budak yang ada masalah disiplin. Nanti confirm korang pun akan jadi macam dorang jugak.

Tulis secantik yang boleh bila buat nota. Wink Wink
Ini mempengaruhi penglihatan korang sekaligus mempengaruhi semangat. Bayangkan, tulisan macam cacing yang dah putus badan, semangat ke bila nak baca balik nota tu? Confirm terus tutup buku, tak pun buku yang baca korang.


Letak sebanyak warna yang boleh.
Maksudnya, highlight kan isi penting dengan highlight yang warna-warni. Kan dekat iklan TV ada cakap, warna boleh pengaruhi otak, lepastu boleh buat kita senang menghafal.


Buat peta minda secara kreatif. jocolor jocolor
Kalau siapa² yang rajin boleh lah buat macam ni. Buat nota, tapi kasi kreatif sikit. Contohnya, lukis lah gambar pasangan korang, lepas tu potong² kepada beberapa bahagian macam muka, rambut, kaki dan sebagainya. Haa baru lah kreatif namanya. Confirm korang mesti ingat punya kan lepastu macam semangat gila bila tengok gambar pasangan sendiri. HAHAHA bagus punya contoh.


Join study group. study geek queen king
Bukan apa, bila study group mesti ramai² kan? Nanti takda lah bosan dan mengantuk. Plus, bila study group mesti setiap subjek ada yang pro kan, so boleh lah tanya bila tak faham. Cara ni jauh lebih berkesan daripada belajar sendiri.

Akira Natasya
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 342
Age: 16
Humor: buat arh papepomm... duduk arh cm ne pom.. yg penting bahagiyeee... :D
Registration date: 30/07/2010

View user profile http://blogdihazniq.blogspot.com/

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum