FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 14 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 14 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Orang buang bayi, apa pendapat anda?

View previous topic View next topic Go down

Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Admin on Wed Oct 15, 2008 8:06 pm

Telah banyak kes2 kita dengar di mana orang membuang bayi di mana2 selepas dilahirkan. Ada bayi yg bernasib baik, dpt diselamatkan. Tetapi bg yg tdk bernasib baik, mereka mati begitu sj. Apa pendapat kamu? Cuba kita bincang2kan, kalau boleh, berikan pendapat kamu.

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Geofrey on Wed Oct 15, 2008 11:23 pm

orang yang buang bayi bagi saya ialah orang yang langsung tidak bertanggungjawab.... mereka memang tidak sepatutnya membuang bayi itu. mereka mestilah bertanggungjawab atas apa yang telah dilakukan. memang kesihan saya dengar tentang orang buang bayi yang sering keluar di berita. Evil or Very Mad Evil or Very Mad Mad Mad
avatar
Geofrey
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 166
Age : 22
Location : perlis
Humor : regreting the past is useless..
Registration date : 09/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Admin on Wed Oct 15, 2008 11:58 pm

yg sedihnya, ada bayi yg tdk sempatpun menghirup udara bumi...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by brenda on Thu Oct 16, 2008 12:07 pm

mereka berdosa. Tuhan berikan mereka anak, mereka membuang bayi itu begitu sahaja.
avatar
brenda
MBF Super Senior Member
MBF Super Senior Member

Number of posts : 619
Location : Lahad Datu,Sabah.
Humor : What does the elf's learn in school? Elf-abet!
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by ashlyn45 on Fri Oct 31, 2008 5:26 pm

mereka berdosa,kerana sesuatu yang tuhan berikan kepada mereka,mereka menyia-nyiakan Evil or Very Mad
avatar
ashlyn45
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 11/07/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Admin on Fri Oct 31, 2008 6:14 pm

ashlyn45 wrote:mereka berdosa,kerana sesuatu yang tuhan berikan kepada mereka,mereka menyia-nyiakan Evil or Very Mad
apa maksud menyia-nyiakan? bukan 'mensia-siakan' kah?

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by amanda on Sat Nov 01, 2008 8:52 am

Orang yg buang bayi ialah pengikut 'syaitan'. Mereka tidak patut hidup di bumi. Bayi pun manusia juga bah...
avatar
amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 313
Location : lahad datu, sabah
Humor : pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Admin on Fri Nov 07, 2008 11:25 am

bayangkan bayi yg masih kecil, masih bernyawa dibuang begitu sj. Mereka dilahirkan ke dunia tetapi tidak sempatpun melihat & menikmati kehidupan di dunia...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by brenda on Fri Nov 07, 2008 2:53 pm

Ya.Tentu sedih apabila diletak ke dalam kotak dan ditutup dan diletakkan dekat dengan tempat sampah.Bayi itu bagai sampah sahaja!Lebih baik bayi itu dibagi kepada penjaga anak yatim piatu daripada tinggal sama ibu bapa yang tak ada fikir panjang langsung!!!!!! Evil or Very Mad pig geek drunken
avatar
brenda
MBF Super Senior Member
MBF Super Senior Member

Number of posts : 619
Location : Lahad Datu,Sabah.
Humor : What does the elf's learn in school? Elf-abet!
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Admin on Fri Nov 07, 2008 7:59 pm

orang2 yg membuang bayi ni sdh pasti akan masuk neraka... padan muka...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by arlly_74 on Fri Nov 07, 2008 8:02 pm

tak takut ka org2 yang membuang bayi ini akan pembalasan di kemudian hari kan. betul-betul tak guna akal fikiran..........

arlly_74
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 6
Registration date : 05/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Admin on Fri Nov 07, 2008 8:14 pm

perasaan malu mereka mengatasi perasaan takut masuk neraka... di neraka nanti mereka akan sengsara & menyesal tp sdh terlambat...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by shasha_polcey on Sat Feb 14, 2009 10:08 pm

yesyesyes...very sinful that thing.its not worth it throwing babys.better u throw rubbish.at least ur helping mother earth. Like a Star @ heaven

shasha_polcey
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 281
Age : 20
Location : sandakan,sabah.
Registration date : 01/10/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by amanda on Tue Feb 17, 2009 4:36 pm

Ada cerita yg sy ingin kongsikan dan merupakan pengalaman sy yg pertama...
saya telah melihat seorang bayi yg baru dilahir sdh MATI!!!

Ia berlaku pada hari ahad yg lalu. Pada masa itu,ada hari keluarga sedang berlangsung. Kelab kami yg anjurkan. (Kelab Teluk Darvel Lahad Datu bkn kelab di sekolah tapi di luar sekolah. Tapi kelab ni baik punya no jht2). Sy dan rkn2 sy sedang berbual pada masa itu. Rkn saya tiba2 kata "Kenapa bnyk org di luar tu?",dia kata. Saya pun menoleh ke belakang. Di luar gelanggang tersebut bnyk org berkumpul berhampiran satu kereta. Saya,rkn saya,ibu dan adik saya cepat2 pergi melihat apa yg sdng berlaku. Alangkah terkejutnya saya apabila saya melihat seorang bayi yg mati dekat longkang. Saya berasa simpati Sad dan terkejut affraid kerana saya tidak pernah menyaksikan seorang bayi yg sdh mati. Pengalaman ini akan saya ambil sebagai pengajaran dan utk kita semua supaya tidak membuang bayi. Bayi yg saya ckpkan tadi baru berapa hari dilahirkan tidak sampai pun satu bulan. Saya menyesal No dgn perbuatan manusia sekarang yg semakin keji. Saya harap sesiapa yg buang bayi itu akan masuk ke neraka dan akan dihukum seberatnya! Evil or Very Mad
avatar
amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 313
Location : lahad datu, sabah
Humor : pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by eve on Tue Feb 17, 2009 5:54 pm

Membuang bayi ini bagi saya memang berdosa. Saya masih ingat lagi beberapa tahun dahulu, jiran kami sendiri telah membuang bayinya ke tandas. Memang amat menyedihkan, kerana ramai orang sebenarnya yang lebih daripada sudi memelihara bayi tersebut, malah ramai pasangan yang bersusah payah untuk mendapatkan anak.

Walau bagaimanapun, kita jadikan saja ini semua sebagai pengajaran, dan berharap sahaja bahawa mereka yang menghadapi dilema sama ada mahu membuang bayinya atau tidak akan berfikir dengan lebih panjang lagi.
avatar
eve
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 70
Registration date : 21/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by shasha_polcey on Tue Feb 17, 2009 9:54 pm

yea.they will regret it later on.but too bad its too late.

shasha_polcey
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 281
Age : 20
Location : sandakan,sabah.
Registration date : 01/10/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Cikgu X on Wed Feb 18, 2009 9:47 am

and God will throw them into hell...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Orang buang bayi, apa pendapat anda?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum