FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 10 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 10 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Admin on Wed Oct 15, 2008 8:12 pm

Hingga ke hari ini, masih terlalu ramai murid yg tdk mahir berbahasa inggeris, kenapa? Akibatnya, mereka tdk mampu menguasai subjek2 spt sains, matematik dan juga english. Cuba beri pendpat kamu.

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Geofrey on Wed Oct 15, 2008 10:43 pm

ini mungkin disebabkan kerana murid sekarang selalu menganggap bahawa bahasa inggeris itu sukar... pada pendapat saya, bahasa inggeris adalah subjek yang senang.. Kita mesti berfikiran secara positif dan harus menanam minat untuk belajar.... Very Happy
avatar
Geofrey
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 166
Age : 22
Location : perlis
Humor : regreting the past is useless..
Registration date : 09/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Admin on Wed Oct 15, 2008 11:56 pm

betul tu geofrey... apa pendpt murid2 lain?

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by brenda on Thu Oct 16, 2008 12:15 pm

Ada juga yang malas berusaha untuk mengkuasai bahasa inggeris.Dan betul cakap geofrey. Kita haruslah berfikiran positif.
avatar
brenda
MBF Super Senior Member
MBF Super Senior Member

Number of posts : 619
Location : Lahad Datu,Sabah.
Humor : What does the elf's learn in school? Elf-abet!
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by alphawaves on Thu Oct 16, 2008 3:03 pm

Kurangnya dorongan dari rakan2 sebaya, keluarga dan cikgu barangkali.

Cikgu bukan tidak mendorong muridnya pandai dalam apa bidang pelajaran pun, bagaimana pun dari segi bahasa english, seorang guru yg mendorong dan menggalakan seorang murid supaya belajar bahasa english pun harus lah seorang yg mahir berbahasa english. kerana mendorong dan mengajar adalah dua perkara yg berbeza.
avatar
alphawaves
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 24
Registration date : 18/06/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Geofrey on Thu Oct 16, 2008 3:05 pm

betul tu... tetapi pelajar juga harus memberi kerjasama kepada guru jika mahu pandai dalam sesuatu pelajaran itu... Very Happy
avatar
Geofrey
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 166
Age : 22
Location : perlis
Humor : regreting the past is useless..
Registration date : 09/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Hisyam on Wed Dec 17, 2008 1:33 pm

Kenapa website ini tidak kasi macam ujian kah?..... kebanyakkanya semua yang pasal.... pasal.... NOTHING!!

Hisyam
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 16/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by KAY on Wed Dec 17, 2008 3:48 pm

Ada website yang bagi ujian ke?

website mana tu?
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Cikgu Edy on Wed Dec 17, 2008 5:15 pm

Hisyam wrote:Kenapa website ini tidak kasi macam ujian kah?..... kebanyakkanya semua yang pasal.... pasal.... NOTHING!!

ha hisyam... selamat berforum. Memang berbahasa inggeris sangat penting namun ia harus dari usaha semua pihak untuk kita semua menjadi fasih dalam bahasa inggeris. Pihak yang cikgu maksudkan ialah

a. dari murid itu sendiri
b. dari guru-guru
c. dari ibubapa
d. dari media samada internet, buku-buku dan TV
e. dari pergaulan sehari-hari...

_________________mbf...
Be Joyful always...
avatar
Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts : 968
Humor : hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date : 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by vonryan on Wed Dec 17, 2008 6:29 pm

Masalah untuk menguasai English banyak berlaku di kawasan luar bandar atau pun di bandar-bandar kecil.
Untuk mempelajari dan menguasai English dengan baik, mestilah bermula dari dalam diri kita sendiri.
Juka kita betul-betul minat dengan apa yang kita hendak lakukan, tiada apa yang akan jadi penghalangnya... Very Happy
avatar
vonryan
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 6
Location : Stuck in the middle...
Registration date : 16/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by KAY on Thu Dec 18, 2008 3:43 pm

Read a lot and try to speak English.
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Natalia on Fri Dec 19, 2008 10:13 am

Hisyam wrote:Kenapa website ini tidak kasi macam ujian kah?..... kebanyakkanya semua yang pasal.... pasal.... NOTHING!!
Nothing ko kata?? Ko ada buat exercise ka dulu? sebelum menjawab soalan? Jgn ckp bukan2 tau. Kalau nothing kat sini, kenapa ko daftar jugak?
avatar
Natalia
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 19
Registration date : 06/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by KAY on Fri Dec 19, 2008 12:00 pm

"KO".....= KAMU/AWAK...?
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by mira_96 on Fri Dec 19, 2008 12:12 pm

KAY wrote:"KO".....= KAMU/AWAK...?
mungkin natalia emo skt.... Very Happy
avatar
mira_96
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 446
Age : 21
Location : sAnDurKaRn
Humor : n0thing is aNything
Registration date : 25/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by KAY on Fri Dec 19, 2008 1:15 pm

WHAT IS "EMO"?
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Cikgu X on Sat Dec 20, 2008 1:01 pm

Hisyam wrote:Kenapa website ini tidak kasi macam ujian kah?..... kebanyakkanya semua yang pasal.... pasal.... NOTHING!!
tq atas respon anda... pd pandangan anda mungkin NOTHING, tp pd murid2 & guru2 lain perbincangan begini amat berguna. Belajar bukan semestinya UJIAN, banyak cara belajar termasuklah perbincangan. Tau kenapa? Perbincangan sebenarnya boleh membentuk & meningkatkan KBKK kita. Tau apa tu KBKK? Kita boleh mengetahui apa itu KBKK bukan melalui ujian tp melalui perbincangan.
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by amanda on Sat Dec 20, 2008 2:31 pm

KAY wrote:"KO".....= KAMU/AWAK...?
'ko' AWAK
avatar
amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 313
Location : lahad datu, sabah
Humor : pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by KAY on Sun Dec 21, 2008 9:08 am

oh...Apa ko buat tu? Razz
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by mira_96 on Sun Dec 21, 2008 6:58 pm

KAY wrote:WHAT IS "EMO"?
EMOTIONAL... Cool
avatar
mira_96
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 446
Age : 21
Location : sAnDurKaRn
Humor : n0thing is aNything
Registration date : 25/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Layarilah website dibawah agar dapat mengubah minda anak-anak kita

Post by azri08 on Thu Dec 25, 2008 12:24 am

Salam layarilah teknik berkesan spt khalid@efficientstudy.com banyak cara nya adik-adik dan anak-anak jangan putus asa,andalah pemimpin dimasa depan,pengganti kami yang ada sekarang,wahai anak-anak ku ketepikan lah segala tohmahan dan rintangan dalam menuntut ilmu itu.Tapi layarilah website diatas ianya banyak membantu adik-adik pemimpin kita di masa depan 2020 atau 30tahun lagi 2038,insyallah. afro flower lol!


Last edited by azri08 on Thu Dec 25, 2008 7:38 am; edited 1 time in total

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Ada satu lagi website berguna kalau tak dapat buka yg tadi

Post by azri08 on Thu Dec 25, 2008 12:31 am

Salam website tsbt www.efficientstudy.com dan www.belajarberkesan.com serta kamus inggeris http://www.dictionarylink.com/ website ini dapat membantu adik-adik dan anak-anak dalam mempelajari bahasa Inggeris supaya kita menjadi bangsa yang duduk sama rendah berdiri sama tinggi.Maka sahutlah cabaran ini anak-anak ku. flower study :lol!:Adik-adik bila layari website tadi ada pautan berguna spt sifir 9..

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by azri08 on Thu Dec 25, 2008 7:35 am

Salam ,saya rasa apakata sempena Maal Hijrah 1430 dan Tahun Baru 2009 kita kuatkan semangat belajar buang sifat-sifat yang malas pada tahun ini dan ubah ke sikap yang positif.Insyallah semua adik-adik dan anak-anak dapat memberi tumpuan dalam pelajaran,ko kurikulum dan apa jua bidang yang diceburi.Yang penting niat dan fokus serta goal setting kita.Selamat belajar apa-apa jua yang berfaedah.Jangan lupa layari website belajar berkesan yang dipaparkan.Dimana perjalanan kita yang di hadapan bermula dengan langkah pertama. study flower afro lol!

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Ada website belajar Inggeris

Post by azri08 on Sat Dec 27, 2008 8:23 am

Salam,anak-anak ada website belajar Inggerris di learning bbc English,layarilah ia,sangat menarik.Jom kita cuba bounce study flower

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by azri08 on Wed Dec 31, 2008 8:06 am

Salam,cuba layari www.dictionarylink.com macam-macam ada 1001 macam berkenaan Bahasa Inggeris.Cubalah ia. study afro

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Kena pujuk mereka ni,cara diplomasi dengan memberi contoh bergambar dan menarik

Post by azri08 on Sat Jan 03, 2009 2:05 am

Salam saya rasa mereka ni perlu di beri satu impak diplomasi supaya impak untuk Berbahasa Inggeris lebih mantap.Dengan beri contoh dan berada disamping mereka.Kita mampu mengubahnya. afro study lol! http://www.dictionarylink.com

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum