FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 9 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 9 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Admin on Wed Oct 15, 2008 8:12 pm

First topic message reminder :

Hingga ke hari ini, masih terlalu ramai murid yg tdk mahir berbahasa inggeris, kenapa? Akibatnya, mereka tdk mampu menguasai subjek2 spt sains, matematik dan juga english. Cuba beri pendpat kamu.

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down


Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by rose on Thu Mar 05, 2009 3:27 pm

bagi pendapat saya sebagai seorang guru ( kini ) dahulu pernah menjadi murid di sk.methodist di semenanjung. penekanan dan suasana serta penglibatan semua tenag pengajar dan menteliti masyarakat amat penting disamping .... peranan program - program yang tidak sekadar meransang dalam bentuk pertandingan ( 1 orang je yang pandai bi) malah kekurangan bahan serta bahan yang user frendly... ( murah dan mudah )
sekadar pendapat.... tk ... teruskan usaha..... Laughing

rose
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 21/02/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by ooinaru on Thu Mar 05, 2009 4:55 pm

utk pandai dlm bahasa inggeris, seseorg yg pandai haruslah mengajar mereka yg tdk pandai. Atas sb itu, si pengajar haruslah menggunakan apa sj cara utk membolehkan si pelajar pandai & mahir dlm english. Selagi si pelajar tdk pandai english, selagi itulah si pengajar mesti mengajar & mencari pendekatan lain yg lebih berkesan dlm pengajaran b.inggeris. Jd atas kenyataan di atas, bolehkah dikatakan bhw ketidakmahiran pelajar menguasai bahasa inggeris adalah disebabkan kegagalan guru2 b.inggeris mengajar secara menarik & berkesan? guru2 english semakin ramai tp bilangan yg tdk dpt menguasai b.inggeris juga tetap ramai. Umpama begini, kita mengajar murid huruf A, selagi dia tdk pandai menulis huruf A, bolehkah kita mempersalahkannya kerana tdk pandai2 huruf A atau persalahkan si pengajar (diri kita) yg tdk berjaya mengajar murid tersebut huruf A... sekadar perbincangan.

ooinaru
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 104
Registration date : 05/08/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by kaeda_hanie on Sun Jun 28, 2009 10:06 pm

KEBANYAKAN MEREKA X MINAT ENGLISH DAN KANAK2X LUAR BANDAR LEBIH MAHU BELAJAR DARIPADA KANAK2X BANDAR

kaeda_hanie
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Age : 19
Location : bintulu,sarawak
Humor : sucess gurlz!get 5A
Registration date : 25/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by masshara mohammad on Sat Jul 04, 2009 11:35 pm

kerana ramai para pelajar lebih gemar mggunakan bahasa tempatan utk berkomunikasi...
dan tidak berani mencuba untuk bercakap dlm bahasa inggeris dengan alasan takut membuat kesilapan dan sentiasa mengikut tradisi zaman berzaman...
dan enggan sifat yang mulia itu hilang semata-mata...
begitulah pandangan saya...
any comments???
{chewah...macam la aku yang conduct topic ni...}

masshara mohammad
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 110
Age : 20
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by ummu_5a on Mon Jul 26, 2010 5:15 pm

pada pendapat saya, murid2x ramai yg tidak gemar membaca buku cerita bahasa inggeris. Jika kita membaca buku2x ini, secara tidak langsung kita dapat menambahkan vocabulary kita.Guru-guru juga haruslah memberikan peluang bagi murid2x untuk berinteraksi dalam bahasa inggeris walaupun ianya salah kerana kita boleh mengenal pasti kelemahan mereka.

ummu_5a
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 20
Registration date : 26/06/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Cikgu X on Mon Jul 26, 2010 6:08 pm

betul tu...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by ummu_5a on Tue Jul 27, 2010 10:28 pm

mungkin murid-murid kurang melibatkan diri dalam perkara2x yg melibatkan bahasa inggeris

ummu_5a
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 20
Registration date : 26/06/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Cikgu X on Wed Jul 28, 2010 8:01 pm

langsung tdk mau cuba bercakap dlm english...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by farah balqis on Mon Sep 12, 2011 5:27 pm

macam mana saya nak tahu menulis bahasa inggeris dengan pantas....................?????????????

farah balqis
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 27
Age : 17
Registration date : 11/09/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Admin on Mon Sep 12, 2011 5:40 pm

tiada cara lain dik, kena belajar & latihan banyak2...

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kenapa masih ada murid tidak mahir berbahasa inggeris?

Post by Sponsored content Today at 11:44 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum