FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 14 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 14 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

View previous topic View next topic Go down

MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by brenda on Thu Nov 20, 2008 8:52 am

THIS IS A NEW TOPIC. 'MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH,BAGAIMANA UNTUK MENGATASINYA?' WHAT SHOULD STUDENTS DO AND HOW TO MOTIVATE OURSELVES?
avatar
brenda
MBF Super Senior Member
MBF Super Senior Member

Number of posts : 619
Location : Lahad Datu,Sabah.
Humor : What does the elf's learn in school? Elf-abet!
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by KAY on Thu Nov 20, 2008 10:40 am

Hmmmmm.... pirat
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by shasha_polcey on Thu Nov 20, 2008 3:27 pm

uuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...im the lazy one so i also need some help...hihi?? Laughing

shasha_polcey
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 281
Age : 20
Location : sandakan,sabah.
Registration date : 01/10/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by KAY on Thu Nov 20, 2008 4:11 pm

ha ha ha......saya pun dok ingat seperti itu.... Sleep ....


Diri sendiri pun sudah malas..
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Mungkin kita tukar cara yang menarik spt buat peta minda atau akronim

Post by azri08 on Mon Dec 22, 2008 8:51 am

Salam ,ini mungkin cadangan yang tidak seberapa.Iaitu guna pena yang berwarna dan buat peta minda serta akronim.Contohnya,macamana nak ingat mesin ringkas dan mesin kompleks.Saya ada caranya.Mesin ringkas(simple machine=sima)terdiri dari 7 jenis.
1.Di akronim kan jadi (L,IP,Wax,Get,Screw,Wed and Pull)=Maka jadilah sebutannya LIP WAX GET SCREW WED PULL=L=Lever,IP=Inclined PlaneWAX=Wheel and Axle,G=Gear,S=Screw,W=Wedge and P=Pulley.
2.Complex machines=(COMA)=(Wheel Barrow,Bike,Watch,Crane)=Wheel barrow,Bikin,Wak,Crane.
3.So SIMA dan COMA,boleh diingat fakta sampai bila-bila,tapi kenalah baca buku UPSR thn 6 atau apa-apa buku pelajaran untuk memahami dengan lebih detail.Boleh digunakan untuk apa-apa jua subjek.Sekian.Hingga jumpa lagi..sila layari UPSR-TODAY ada count down 2009.. bounce Razz

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

ILMU DI MASA MUDA IBARAT MENULIS DI ATAS KERTAS...

Post by azri08 on Mon Dec 22, 2008 10:15 am

Salam mahu kongsi sebuah renungan buat adik-adik di bangku sekolah nescaya ini dapat menginsafkan kita bahawa ilmu di masa muda ibarat menulis di atas sekeping kertas,tapi dik dan anak-anak dimasa tua mu nanti ilmu itu boleh lah di umpamakan seperti menulis di atas air.Kenapa saya kata begitu,cuba ambil kertas tulislah sepuas-puas hati kamu dik@nak,nescaya apa yang kamu tulis tu sedikit sebanyak akan meninggalkan kesan @bekas tulisan mu itu.Tetapi ingatlah apabila umur menginjak tua,ilmu yang ditulis di atas air tidak mungkin ter kesan di atas nya kerana...umur sudah lanjut,mata kian kabur,hati dah susah nak terima ilmu.Jadi adik@anak-anak sekelian pergunakan lah sebaik mungkin usia mu di masa muda untuk menuntut ilmu baik ilmu dunia atau akhirat.Amin..renungan buat semua.

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by Cikgu Edy on Mon Dec 22, 2008 4:52 pm

brenda wrote:THIS IS A NEW TOPIC. 'MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH,BAGAIMANA UNTUK MENGATASINYA?' WHAT SHOULD STUDENTS DO AND HOW TO MOTIVATE OURSELVES?

what should we do? hmmm... u can start with attitude that "learning is fun".... "belajar tu seronok".... kenapa seronok?....

_________________mbf...
Be Joyful always...
avatar
Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts : 968
Humor : hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date : 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Anggaplah menuntut ilmu itu ibarat kita memandu..menuju ke destinasi yg tidak tahu hujung pangkalnya

Post by azri08 on Mon Dec 22, 2008 8:46 pm

Salam,dalam Agama pun ada di sebut tuntutlah ilmu dari dalam buaian hingga ke liang lahad.So,adik-adikdan anak -anak marilah kita menuntut ilmu menuju ke destinasi yang di redai Allah,Bermula dgn niat apa yang di buat insyallah akan di berkati Allah.Insyallah. afro afro

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by JCJUE on Tue Dec 23, 2008 2:58 pm

senang aje.. semuanya bermula dr rumah.. kita lihat sendiri attitude keluarga murid2 tu.. kalau tiada apa2 kesungguhan, sokongan, dorongan dari rumah (terutama ibu bapa ) nescaya murid juga akan mengikut jejak langkah keluarga mereka. tidak perlu salahkan org lain, lihat diri sendiri dan keluarga kita. so, untuk mengatasinya, perlulah ada motivasi diri yang kuat.. pertama sekali, ibu bapa perlulah menunjukkan contoh yang baik kepada anak2 mereka. so, adik2 yg membaca ini, sila lihat ibu bapa masing2.. kedua, murid itu sendiri.. kalau dah tahu anda seorang yg malas, sila buang sikap itu kalau hendak berjaya. org yg malas selalu rugi, ketinggalan zaman, org dah maju dia masih dibelakang. ketiga, guru atau masyarakat.. perlulah menunjukkan sifat yg baik, rajin dan perlu memberikan sedikit tunjuk ajar kepada murid2 kita ini.. mereka ni selagi tak di timpa sesuatu kerugian, mereka tak akan sedar. so murid sblm apa2 terjadi, ubah pemikiran anda dahulu. ok..? nak berjaya kena ada pengorbanan.. kalau dah malas, macam mana hendak berjaya..?
avatar
JCJUE
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 79
Age : 36
Location : Selangor
Registration date : 11/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by Admin on Wed Dec 24, 2008 3:34 pm

'cantik' penerangan yg cikgu azri beri ni... betul tu...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by KAY on Wed Dec 24, 2008 4:02 pm

cikgu azri?..... Shocked
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Ubah cara belajarnya,tapi mesti pada awal tahun..

Post by azri08 on Wed Dec 24, 2008 9:31 pm

Salam,cuba kita jelaskan kat adik-adik kita pasal belajar dengan contoh yang nyata.Seperti orang yang berjaya seperti Allahyarham TanSri P.Ramlee,walaupun beliau sudah tiada di dunia ini tapi jalan cerita yang di bikin dan di garapnya menjadi contoh hingga hari ini.(@kita sedekahkan Alfatihah ke atas roh beliau@)Saya percaya dengan ambil contoh dari rakyat tempatan kita dapat majukan anak-anak bangsa kita supaya rajin dan usaha tangga kejayaan.Satu lagi Pak Ungku atau Prof Diraja Ungku Aziz,seorang ilmuan ulung di negara kita yang berumur 87 tahun.Jasa beliau banyak seperti penubuhan Tabung Haji ramai orang-orang kita dapat menabung dan pergi ke Mekah.Tabung koperasi Angkasa untuk pekerja-pekerja perkhidmatan awam dan swasta.Menabung dalam koperasi dimana ramai guru-guru dapat membeli kereta jenama Malaysia seperti Proton dan perodua.Banyak jasa beliau dimana anak beliau adalah Gabenor Bank Negara Malaysia,Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.Kita kena berikan contoh-contoh tempatan iaitu anak-anak tempatan dimana acuan nya nanti keluaran Malaysia.Pak Ungku ada berpesan supaya belajar,belajar dan rajin belajar untuk anak bangsa kita.Tidak lupa juga dengan memakan bawang merah atau putih sebagai menu makanan harian Pak Ungku dalam menjaga kesihatannya.Wasalam.Insyallah. afro lol! flower(Kita doakan juga kesihatan Pak Ungku dan seluruh rakyat Malaysia sempena Maal Hijrah dan Tahun baru 2009 agar kebahagiaan menanti kita dan dilindungi AllahSWT)

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Sebenarnya bukan nya adik-adik kita malas,tapi perlu..perhatian.

Post by azri08 on Thu Dec 25, 2008 8:06 am

Salam,saya ada 3 anak ,seorang perempuan dan 2 lelaki.Pada pandangan saya mereka bukannya malas,tapi perlu perhatian.Jadi sama-samalah kita membantu mereka dengan apa cara sekalipun.Dalam website www.belajarberkesan.com dan www.dictionary.com ada banyak ilmu mengenai cara belajar dan di ajar serta kamus Inggeris dan juga kamus DBP.Jom apalagi adik-adik kita sahut cabaran ini kerna andalah pewaris negara kita di masa depan.2020 tinggal 12tahun lagi.Kita dah merdeka nak masuk 52tahun.Kalau insan berumur 52tahun dah bergelar datuk,maka cucu pun ramai.Maka cucu lah menjadi pewaris negara kita Malaysia yang tercinta.Buang yang keruh ambil yang jernih.Ayuh kita ubah sikap, minda lahirlah,visi dan misi supaya lagi 100 tahun akan datang lahirlah anak bangsa kita yang setaraf dengan negara maju.Baik segi rohani dan jasmani. study lol! flower afro Basketball

azri08
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 141
Age : 54
Location : sepang,bandar baru salak tinggi
Registration date : 19/12/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by zuriaf on Fri Aug 28, 2009 7:36 pm

good information cikgu azri... Very Happy cheers sunny
avatar
zuriaf
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 78
Location : Kulim,Kedah
Humor : PeAcE...
Registration date : 20/08/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by KAY on Sat Aug 29, 2009 4:49 pm

wow cyclops
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by Cikgu Sensei on Wed Nov 25, 2009 9:08 am


Pada pndapat saya, untuk membuang sikap malas ini, kita harus kenal pasti FAKTOR yg menyebabkan MALAS tu. Okay, dengan kata lain...MENGAPA sikap MALAS itu TIMBUL.
Selepas itu, FAKTOR penyebab ini mesti DIJAUHI agar sikap MALAS tu dapat DIELAKKAN.

Contoh yang paling sesuai adalah pengaruh kawan-kawan. Seandainya kita berkawan dgn org yang malas... dah tentu kita akan ikut sikap yg sama jika tiada semangat yg kuat.

Jadi sekiranya kita menyedari rakan kita tu ada sikap malas, cepat-cepat lah nasihati dia supaya berubah. Cara untuk memberi nasihat kpd kawan bukan sekadar bercakap.

Ia juga boleh dilakukan dgn cara perbuatan. Misalnya, kita ajak kawan tu belajar sama2 dengan kita dalam study group.. kalau nak harapkan dia belajar seorang diri, entah bila la agaknya kan?
Jadi dengan mengajak kawan kita tu, lambat laun pasti dia akan belajar jugak.
[b]
avatar
Cikgu Sensei
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 78
Age : 30
Location : Cheras / Tg Malim
Humor : Teaching is not a mere profession. Teaching is responsibility, teaching requires knowledge n skills. Teaching is JIHAD FI SABILILLAH
Registration date : 25/11/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: MALAS BELAJAR DI KALANGAN MURID-MURID SEKOLAH.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum