FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Admin on Fri May 09, 2008 6:26 pm

By Cikgu Edy...
ini adalah contoh karangan yang telah dihantarkan kepada saya. Tajuknya AKU SEBATANG PENCIL. Pelajar ini dalam tahun 4



a. Untuk murid-murid, apa komen anda mengenai karangan ini?
b. Untuk guru-guru, mari kita komen bersama-sama, sedikit usaha kita untuk membantu, besar pahalanya... hee hee...

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Admin on Fri May 09, 2008 6:28 pm

Jasmine wrote:Ok, karangan ini pd sya agak baik juga, bersifat objektif. Cuma,
1. kecilkan sedikit saiz tulisan
2. Elakkan kesilapan yg tdk sepatutnya spt salah ejaan.
3. Dlm penulisan, perkataan 'dah' kurang sesuai digunakan kecuali mgkin terdpt dialog dlm karangan tersebut.
4. Jarakkan perkataan selepas titik noktah.
5. Nama khas mesti bermula dgn huruf besar.

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Jasmine on Fri May 09, 2008 6:31 pm

Baiklah mr.admin, harap maaf, ini post saya tadi;
Jasmine wrote:Ok, karangan ini pd sya agak baik juga, bersifat objektif. Cuma,
1. kecilkan sedikit saiz tulisan
2. Elakkan kesilapan yg tdk sepatutnya spt salah ejaan.
3. Dlm penulisan, perkataan 'dah' kurang sesuai digunakan kecuali mgkin terdpt dialog dlm karangan tersebut.
4. Jarakkan perkataan selepas titik noktah.
5. Nama khas mesti bermula dgn huruf besar.

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by baxley on Sat May 10, 2008 12:18 am

Teacher jasmine, actually this is my karangan...

jadi karangan yang saya tullis ada salah.. pembetulan adalah seperti berikut. Sila komen dan beri markah... Laughing Laughing


CERITA SEBATANG PENSIL

Saya adalah sebatang pensil. Saya dilahirkan di kilang pensil, dan saya diperbuat daripada kayu. Saya diambil oleh seorang budak yang bernama Ash. Ash adalah tahun 3. Saya digunakan oleh Ash kerana saya digunakan untuk melukis dan menulis. Setelah lama Ash menggunakan saya, saya telah dihabiskan oleh Ash akhirnya.

sila beri markah ok cikgu jasmine. Laughing Laughing

baxley
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 121
Location : SRK St.Edmund Kota Belud
Registration date : 22/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu Edy on Sat May 10, 2008 1:18 am

baxley wrote:Teacher jasmine, actually this is my karangan...

jadi karangan yang saya tullis ada salah.. pembetulan adalah seperti berikut. Sila komen dan beri markah... Laughing Laughing


CERITA SEBATANG PENSIL

Saya adalah sebatang pensil. Saya dilahirkan di kilang pensil, dan saya diperbuat daripada kayu. Saya diambil oleh seorang budak yang bernama Ash. Ash adalah tahun 3. Saya digunakan oleh Ash kerana saya digunakan untuk melukis dan menulis. Setelah lama Ash menggunakan saya, saya telah dihabiskan oleh Ash akhirnya.

a. Ash = nama ini terlalu kreatif, mungkin baik kalau gunakan nama yang biasa-biasa saja

b. 3 = lebih baik ditulis dalam bentuk perkataan (tiga)

c. digunakan = perkataan ini diulang-ulang (kurangkan mengulangi dalam menggunakan perkataan, sentiasa fikirkan perkataan yang tepat

d. telah dihabiskan oleh Ash akhirnya = ayat ini agak mengelirukan. Lebih baik kalau ditulis begini "akhirnya saya telah digunakan oleh Ash sehingga habis".

_________________mbf...
Be Joyful always...

Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts : 968
Humor : hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date : 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Jasmine on Sat May 10, 2008 1:16 pm

baxley wrote:CERITA SEBATANG PENSIL

Saya adalah sebatang pensil. Saya dilahirkan di kilang pensil, dan saya diperbuat daripada kayu. Saya diambil oleh seorang budak yang bernama Ash. Ash adalah murid tahun 3(tiga). Saya digunakan oleh Ash kerana saya digunakan untuk melukis dan menulis. Setelah lama Ash menggunakan saya, saya telah dihabiskan oleh Ash akhirnya saya telah habis digunakan.Laughing Laughing
ok, karangan anda baik juga... cuma perlu sedikit pembetulan.
1. Nombor perlu dieja dlm penulisan kecuali nombor yg terlalu besar & melibatkan banyak nombor(digit).
2. Elakkan menggunakan perkataan berulang2 kecuali perlu.
3. Cuba gunakan ayat yang cantik dan teratur.

Jika saya perlu beri markah, saya berikan 9/10. Tahniah...

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu Edy on Sat May 10, 2008 3:52 pm

hai Baxley, boleh adik tuliskan semula karangan adik setelah diperbaiki? Cikgu Edy dan Cikgu Jasmine mahu melihat pencapaian adik, sehingga boleh dapat 100%. Teruskan dan berusaha, rajin usaha tangga kejayaan.

_________________mbf...
Be Joyful always...

Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts : 968
Humor : hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date : 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by baxley on Mon May 12, 2008 12:47 pm

Hai cikgu, ini adalah karangan yang diperbaiki oleh saya.

Saya adalah sebatang pensil. Saya dilahirkan di kilang pensil dan diperbuat daripada kayu. Saya diambil oleh seorang budak yang bernama Ash. Ash adalah murid tahun tiga. Saya digunakan oleh Ash untuk melukis dan menulis. Setelah lama Ash menggunakan saya, akhirnya saya telah habis digunakan.

baxley
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 121
Location : SRK St.Edmund Kota Belud
Registration date : 22/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Jasmine on Tue May 13, 2008 12:15 am

Kalau adik baxley boleh menulis karangan sekemas ini, saya percaya adik boleh mendapat markah yang baik dalam penulisan. Ingat segala bimbingan yang guru-guru berikan di sekolah.

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

rupanya.............

Post by AMY on Tue May 13, 2008 4:12 pm

rupanya Baxley punya kertas Very Happy Very Happy Smile Smile

AMY
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 178
Age : 19
Location : Sandakan Town
Humor : pikir la sendiri....
Registration date : 30/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Jasmine on Tue May 13, 2008 4:40 pm

AMY wrote:rupanya Baxley punya kertas Very Happy Very Happy Smile Smile
ok adik Amy, cuba buat karangan ini, sila klik: http://maribelajar.forumotion.com/bahasa-malaysia-f11/sila-buat-karangan-bertajuk-tempat-perkelahan-yang-pernah-saya-kunjungi-t61.htm
Cuba buat, nt saya & cikgu edy akan periksa...

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu Edy on Tue May 13, 2008 4:52 pm

baxley wrote:Hai cikgu, ini adalah karangan yang diperbaiki oleh saya.

Saya adalah sebatang pensil. Saya dilahirkan di kilang pensil dan diperbuat daripada kayu. Saya diambil oleh seorang budak yang bernama Ash. Ash adalah murid tahun tiga. Saya digunakan oleh Ash untuk melukis dan menulis. Setelah lama Ash menggunakan saya, akhirnya saya telah habis digunakan.

bagus Baxley, kini anda perlu melangkah lagi. Sila masuk ke dalam http://maribelajar.forumotion.com/bahasa-malaysia-f11/sila-buat-karangan-bertajuk-tempat-perkelahan-yang-pernah-saya-kunjungi-t61.htm untuk membuat karangan yang baru. Selamat mencuba, tidak perlu risau sangat... kami akan beri tunjuk-ajar, yang penting, STAR anda akan bertambah selepas ini...

_________________mbf...
Be Joyful always...

Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts : 968
Humor : hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date : 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu Edy on Tue May 13, 2008 4:53 pm

AMY wrote:rupanya Baxley punya kertas Very Happy Very Happy Smile Smile

Hi Amy... teruskan pembelajaran yang ceria ini. Laughing rendeer

_________________mbf...
Be Joyful always...

Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts : 968
Humor : hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date : 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

terima kasih.............

Post by AMY on Thu May 15, 2008 4:16 pm

Cikgu Edy dan cikgu Jasmine,saya mahu mengucapkan terima kasih kerana memberi saya sokongan untuk belajar d forum ni..............Ada lagi,saya mahu cikgu berdua terus memberi lebih banyak soalan bahasa Malaysia....... Razz Embarassed pale

AMY
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 178
Age : 19
Location : Sandakan Town
Humor : pikir la sendiri....
Registration date : 30/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Boleh kah?

Post by amanda on Sat Jun 07, 2008 2:40 pm

Bolehkah jika saya menghantarkan karangan sebatang pensil di topik CONTOH KARANGAN Question Question Question

amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 313
Location : lahad datu, sabah
Humor : pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Jasmine on Sat Jun 07, 2008 10:51 pm

amanda wrote:Bolehkah jika saya menghantarkan karangan sebatang pensil di topik CONTOH KARANGAN Question Question Question
boleh adik amanda... tiada masalah. Ataupun buat di tajuk baru pun boleh.

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu Edy on Mon Jun 09, 2008 11:17 pm

amanda wrote:Bolehkah jika saya menghantarkan karangan sebatang pensil di topik CONTOH KARANGAN Question Question Question

Hai Amanda, anda boleh menulis karangan dengan tajuk yang sama di dalam topik ini. Silakan.... Laughing

_________________mbf...
Be Joyful always...

Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts : 968
Humor : hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date : 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by amanda on Fri Sep 12, 2008 5:44 pm

Tq. I'll try my best. Ooops,saya berbahasa Inggeris pula dalam tajuk ni! Sorry... Embarassed pale

amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 313
Location : lahad datu, sabah
Humor : pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date : 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by baxley on Fri Sep 12, 2008 9:30 pm

Jasmine wrote:
baxley wrote:CERITA SEBATANG PENSIL

Saya adalah sebatang pensil. Saya dilahirkan di kilang pensil, dan saya diperbuat daripada kayu. Saya diambil oleh seorang budak yang bernama Ash. Ash adalah murid tahun 3(tiga). Saya digunakan oleh Ash kerana saya digunakan untuk melukis dan menulis. Setelah lama Ash menggunakan saya, saya telah dihabiskan oleh Ash akhirnya saya telah habis digunakan.Laughing Laughing
ok, karangan anda baik juga... cuma perlu sedikit pembetulan.
1. Nombor perlu dieja dlm penulisan kecuali nombor yg terlalu besar & melibatkan banyak nombor(digit).
2. Elakkan menggunakan perkataan berulang2 kecuali perlu.
3. Cuba gunakan ayat yang cantik dan teratur.

Jika saya perlu beri markah, saya berikan 9/10. Tahniah...
\

Terima kasih atas pembetulan tersebut cikgu Jasmine... Cool

baxley
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 121
Location : SRK St.Edmund Kota Belud
Registration date : 22/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by KAY on Mon Nov 17, 2008 9:16 am

gikgu Jasmine boleh saya buat karangan AKU SEBATANG PENSEL Question

KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by KAY on Mon Nov 17, 2008 11:37 pm

SELAMAT MALAM AMANDA......TIDUR LENAYE Embarassed drunken Sleep JANGAN LUPA HANTAR EMEL Sleep

KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Faye on Sun Jan 04, 2009 11:59 am

Saya sebatang pensil yang berjenama Stabilo. Saya diperbuat oleh sebatang kayu. Saya berasal dri kilang alat tulis. Pada suatu hari, saya dihantar bersama rakan-rakan saya ke sebuah kedai alat tulis. Saya berasa sedih kerana rakan yang lain dihantar ke kedai yang berasingan. Saya dijual dgn harga RM2.30 sebatang. Tiada sesiapa pun yang ingin membeli saya.
Pada malam itu,seorang perempuan kaya dan baik hati telah membeli saya.Saya bersyukur kerana ada yang sudi membeli saya. Tuan saya bernama Faye. Pada suatu hari,tuan saya menghadapi peperiksaan UPSR. Saya terkejut kerana tuan saya bercakap dengan saya"Wahai,pensil kesayanganku yakinkanlah bahawa saya boleh lakukan yang terbaik".
Pada hari keluarnya keputusan tuan saya berasa gentar. Cikgu Chin mengumumkan bahawa Faye mendapat 5A. Tuan saya berasa gembira,dan saya pula disimpan di almari. Saya tidak digunakan lagi. Tuan saya mengunakan pensil yang berjenama lain lagi. Saya berasa sangat sedih. Sad


cikgu jasmin tolong semakkan.... Cool

Faye
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 204
Age : 20
Registration date : 25/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by zulhilmi on Sun Mar 01, 2009 10:19 pm

Admin wrote:
Jasmine wrote:Ok, karangan ini pd sya agak baik juga, bersifat objektif. Cuma,
1. kecilkan sedikit saiz tulisan
2. Elakkan kesilapan yg tdk sepatutnya spt salah ejaan.
3. Dlm penulisan, perkataan 'dah' kurang sesuai digunakan kecuali mgkin terdpt dialog dlm karangan tersebut.
4. Jarakkan perkataan selepas titik noktah.
5. Nama khas mesti bermula dgn huruf besar.

zulhilmi
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 01/03/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by mira_96 on Mon Mar 02, 2009 5:20 pm

takde cigu nak semak kan faye punya karangan ka?

mira_96
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 446
Age : 20
Location : sAnDurKaRn
Humor : n0thing is aNything
Registration date : 25/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Sylzt on Fri Mar 06, 2009 4:53 pm

Persoalannya... pensil atau pensel? kenapa cikgu tidak membetulkan ejaan pensel? adakah kata nama am bagi pensel telah dipinda?

Sylzt
Teacher

Number of posts : 18
Registration date : 06/03/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Sponsored content Today at 5:08 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum