FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 11 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 11 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» PartTime English Teacher Required (RM3700) - Weekend / After Office Hour
by anissophea Wed Oct 29, 2014 9:30 am

» Lot Banglo Cantik di Besut_Tepi Sekolah
by wanzarif Wed Oct 29, 2014 12:54 am

» Produk Kelantan TERBARU_Susu Kambing Campur Madu
by wanzarif Wed Oct 29, 2014 12:53 am

» Terjemahan Melayu - Inggeris ( English to Malay Translation )
by anissophea Tue Oct 28, 2014 10:25 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» soalan BM
by M.TASHVEENA* Mon Oct 06, 2014 1:52 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:37 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

» Attention !! Tlg Share Ramalan SPM tahun 2014
by icakus Thu Sep 11, 2014 10:31 pm

» Bagaimana kamu tahu tentang forum ini?
by aqilah humaira' Thu Aug 28, 2014 10:05 pm

» paper 2 sangat susah!!..
by king danesh Thu Aug 28, 2014 9:50 pm

» Berapa Result UPSR anda?
by Najib Rosli Sat Aug 23, 2014 12:30 pm

» Newbie!!
by erwinmaya Tue Aug 19, 2014 5:49 pm

» KERJAYA SEBAGAI PEGUAM???
by dama Mon Aug 18, 2014 7:12 pm

» karangan bi paper 2
by Admin Sat Aug 16, 2014 12:54 am

» MATE FORM 3
by Samirah Halman Tue Aug 12, 2014 8:59 pm

» Laporan Aktiviti Gotong-Royong
by danessa alia Sat Aug 02, 2014 12:30 pm

» Mandarin class/course for adult in Klang,Selangor
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 6:05 pm

» Bahasa Inggeris Komunikasi di klang
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 4:27 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel532

CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Admin on Fri May 09, 2008 6:26 pm

First topic message reminder :

By Cikgu Edy...
ini adalah contoh karangan yang telah dihantarkan kepada saya. Tajuknya AKU SEBATANG PENCIL. Pelajar ini dalam tahun 4



a. Untuk murid-murid, apa komen anda mengenai karangan ini?
b. Untuk guru-guru, mari kita komen bersama-sama, sedikit usaha kita untuk membantu, besar pahalanya... hee hee...

_________________mbf...

Admin
Admin
Admin

Number of posts: 3363
Registration date: 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down


Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Jasmine on Sat Jun 07, 2008 10:51 pm

amanda wrote:Bolehkah jika saya menghantarkan karangan sebatang pensil di topik CONTOH KARANGAN Question Question Question
boleh adik amanda... tiada masalah. Ataupun buat di tajuk baru pun boleh.

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts: 88
Registration date: 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu Edy on Mon Jun 09, 2008 11:17 pm

amanda wrote:Bolehkah jika saya menghantarkan karangan sebatang pensil di topik CONTOH KARANGAN Question Question Question

Hai Amanda, anda boleh menulis karangan dengan tajuk yang sama di dalam topik ini. Silakan.... Laughing

_________________mbf...
Be Joyful always...

Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts: 968
Humor: hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date: 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by amanda on Fri Sep 12, 2008 5:44 pm

Tq. I'll try my best. Ooops,saya berbahasa Inggeris pula dalam tajuk ni! Sorry... Embarassed pale

amanda
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 313
Location: lahad datu, sabah
Humor: pada satu hari, kebun buah pak mat terbakar. apakah buah yang terselamat dari kebakaran itu?
Registration date: 15/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by baxley on Fri Sep 12, 2008 9:30 pm

Jasmine wrote:
baxley wrote:CERITA SEBATANG PENSIL

Saya adalah sebatang pensil. Saya dilahirkan di kilang pensil, dan saya diperbuat daripada kayu. Saya diambil oleh seorang budak yang bernama Ash. Ash adalah murid tahun 3(tiga). Saya digunakan oleh Ash kerana saya digunakan untuk melukis dan menulis. Setelah lama Ash menggunakan saya, saya telah dihabiskan oleh Ash akhirnya saya telah habis digunakan.Laughing Laughing
ok, karangan anda baik juga... cuma perlu sedikit pembetulan.
1. Nombor perlu dieja dlm penulisan kecuali nombor yg terlalu besar & melibatkan banyak nombor(digit).
2. Elakkan menggunakan perkataan berulang2 kecuali perlu.
3. Cuba gunakan ayat yang cantik dan teratur.

Jika saya perlu beri markah, saya berikan 9/10. Tahniah...
\

Terima kasih atas pembetulan tersebut cikgu Jasmine... Cool

baxley
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts: 121
Location: SRK St.Edmund Kota Belud
Registration date: 22/04/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by KAY on Mon Nov 17, 2008 9:16 am

gikgu Jasmine boleh saya buat karangan AKU SEBATANG PENSEL Question

KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 371
Registration date: 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by KAY on Mon Nov 17, 2008 11:37 pm

SELAMAT MALAM AMANDA......TIDUR LENAYE Embarassed drunken Sleep JANGAN LUPA HANTAR EMEL Sleep

KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 371
Registration date: 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Faye on Sun Jan 04, 2009 11:59 am

Saya sebatang pensil yang berjenama Stabilo. Saya diperbuat oleh sebatang kayu. Saya berasal dri kilang alat tulis. Pada suatu hari, saya dihantar bersama rakan-rakan saya ke sebuah kedai alat tulis. Saya berasa sedih kerana rakan yang lain dihantar ke kedai yang berasingan. Saya dijual dgn harga RM2.30 sebatang. Tiada sesiapa pun yang ingin membeli saya.
Pada malam itu,seorang perempuan kaya dan baik hati telah membeli saya.Saya bersyukur kerana ada yang sudi membeli saya. Tuan saya bernama Faye. Pada suatu hari,tuan saya menghadapi peperiksaan UPSR. Saya terkejut kerana tuan saya bercakap dengan saya"Wahai,pensil kesayanganku yakinkanlah bahawa saya boleh lakukan yang terbaik".
Pada hari keluarnya keputusan tuan saya berasa gentar. Cikgu Chin mengumumkan bahawa Faye mendapat 5A. Tuan saya berasa gembira,dan saya pula disimpan di almari. Saya tidak digunakan lagi. Tuan saya mengunakan pensil yang berjenama lain lagi. Saya berasa sangat sedih. Sad


cikgu jasmin tolong semakkan.... Cool

Faye
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 204
Age: 18
Registration date: 25/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by zulhilmi on Sun Mar 01, 2009 10:19 pm

Admin wrote:
Jasmine wrote:Ok, karangan ini pd sya agak baik juga, bersifat objektif. Cuma,
1. kecilkan sedikit saiz tulisan
2. Elakkan kesilapan yg tdk sepatutnya spt salah ejaan.
3. Dlm penulisan, perkataan 'dah' kurang sesuai digunakan kecuali mgkin terdpt dialog dlm karangan tersebut.
4. Jarakkan perkataan selepas titik noktah.
5. Nama khas mesti bermula dgn huruf besar.

zulhilmi
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 1
Registration date: 01/03/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by mira_96 on Mon Mar 02, 2009 5:20 pm

takde cigu nak semak kan faye punya karangan ka?

mira_96
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts: 446
Age: 18
Location: sAnDurKaRn
Humor: n0thing is aNything
Registration date: 25/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Sylzt on Fri Mar 06, 2009 4:53 pm

Persoalannya... pensil atau pensel? kenapa cikgu tidak membetulkan ejaan pensel? adakah kata nama am bagi pensel telah dipinda?

Sylzt
Teacher

Number of posts: 18
Registration date: 06/03/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Sylzt on Fri Mar 06, 2009 4:56 pm

diharapkan agar cikgu dapat menjawab soalan ini secepat yang boleh kerana saya sedang dibelenggu kekeliruan XD

Sylzt
Teacher

Number of posts: 18
Registration date: 06/03/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu X on Fri Mar 06, 2009 5:14 pm

harap ini dpt membantu...



diambil dari...
http://www.mykamus.com/kamus/search/hasilcarian.php?bi=pencil&Submit=Cari&bahasa=0

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu X on Fri Mar 06, 2009 5:16 pm

bagus... kerana anda menyedarinya, tq...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Sylzt on Sat Mar 07, 2009 1:13 am

kawan-kawan sekalian... dalam penulisan, semak ejaan.. sayang markah ditolak kerana salah ejaan. ^^'

Sylzt
Teacher

Number of posts: 18
Registration date: 06/03/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: CONTOH KARANGAN - Cerita Sebatang Pensel

Post by Cikgu Edy on Sat Mar 07, 2009 11:44 am

Baiklah faye, di sini cikgu betulkan karangan anda.

Faye wrote:Saya adalah sebatang pensil yang berjenama Stabilo. Saya diperbuat olehdaripada sebatang kayu. Saya berasal dri kilang alat tulis.
buat perenggan baru untuk setiap isi

Pada suatu hari, saya dihantar bersama rakan-rakan saya ke sebuah kedai alat tulis. Saya berasa sedih kerana rakan (rakan-rakan) yang lain dihantar ke kedai yang berasingan. Saya dijual dgn harga RM2.30 sebatang. Tiada sesiapa pun yang ingin membeli saya.

Pada suatu malam itu,seorang perempuan kaya dan baik hati telah membeli saya.Saya bersyukur kerana ada yang sudi membeli saya. Tuan saya bernama Faye. Tiba pada suatu hari, tuan saya menghadapi menduduki peperiksaan UPSR. Saya terkejut kerana tuan saya bercakap dengan saya"Wahai,(koma ini tidak perlu) pensil kesayanganku yakinkanlah bahawa saya boleh lakukan yang terbaik".
Pada hari keluarnya keputusan (keputusan apa? dalam kes ini keputusan UPSR, nyatakan dengan jelas) tuan saya berasa gentar. Cikgu Chin mengumumkan bahawa Faye mendapat 5A. Tuan saya berasa gembira,dan saya pula disimpan di almari. Saya tidak digunakan lagi. Tuan saya mengunakan pensil yang berjenama lain lagi. Saya berasa sangat sedih. Sad


cikgu jasmin tolong semakkan.... Cool

lihat dan perhatikan komen yang cikgu berikan.

Dalam cerita atau karangan ini tidak jelas apa hubungan Faye dengan perempuan kaya dan baik hati. Oleh itu, adik perlu berhati-hati dan teliti dalam mengolah cerita ini.

Baiklah, cikgu sarankan supaya adik sekali lagi membuat karangan ini untuk membuktikan adik faham atau tidak dengan komen yang telah diberikan. Selamat mencuba....!!!! Laughing

_________________mbf...
Be Joyful always...

Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts: 968
Humor: hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date: 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum