FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 12 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 12 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by mike66 on Tue May 26, 2009 3:40 pm

SESIAPA YG TAHU TTG FORMAT PEMERIKSAAN KERTAS 2 BM UPSR SILA KONGSIKAN BERSAMA, SESUAI DENGAN KONSEP 1 MALAYSIA, KITA PERLU BERKONGSI ILMU TANPA MENGENAL AGAMA DAN BANGSA.

SEBAIKNYA SERTAKAN CONTOH KERTAS JAWAPAN MURID BAGI PEPERIKSAAN SEMESTER 1 2009 YANG TELAH DIPERIKSA.

TERIMA KASIH. Very Happy
avatar
mike66
Moderator
Moderator

Number of posts : 31
Age : 51
Location : Kg.Senagang Keningau,Sabah
Humor : KEJAYAAN DALAM HIDUP ADALAH MISI UTAMA
Registration date : 26/02/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by ikin on Thu May 28, 2009 8:51 pm

aku pun nak tau jugak ttg perkara ni... ada yg sudi kongsi?

ikin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Registration date : 28/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Idz on Fri May 29, 2009 12:51 pm

harap2 adalah ahli mbf ini tolong 'promote'kan kpd guru2 bm di luar sana tentang kehadiran forum ini... jika ia menjadi kenyataan... maka tambah cerialah mbf dengan warna2 kepelbagaian subjek yang berbeza... di sekolah ini tak ada pemeriksa kertas bm... ada seorg guru dg41 baru nak mohon jadi pemeriksa...
avatar
Idz
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 452
Registration date : 31/01/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Cikgu X on Sun May 31, 2009 11:56 am

ya, kita sama2 promote agar banyak info kita dpt... bukan sj akan berguna kpd guru2, malah amat berguna juga kpd murid, supaya mereka tau bgmana utk mendpt markah yg baik..

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by tharnisha on Mon Aug 03, 2009 5:40 pm

mike66 wrote:SESIAPA YG TAHU TTG FORMAT PEMERIKSAAN KERTAS 2 BM UPSR SILA KONGSIKAN BERSAMA, SESUAI DENGAN KONSEP 1 MALAYSIA, KITA PERLU BERKONGSI ILMU TANPA MENGENAL AGAMA DAN BANGSA.

SEBAIKNYA SERTAKAN CONTOH KERTAS JAWAPAN MURID BAGI PEPERIKSAAN SEMESTER 1 2009 YANG TELAH DIPERIKSA.

TERIMA KASIH. Very Happy

tharnisha
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 03/08/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by ira the best on Thu Aug 06, 2009 11:30 pm

yang saya tahu.....

jika bina ayat..... tidak boleh menggunakan "sedang" lebih daripada satu kali............jika nilai pulak.................tidak boleh lebih daripada 50 patah perkataan...
itu sahaja yang saya dapat kongsi!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
ira the best
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 203
Age : 19
Location : pantai dalam
Humor : gIrL iS gOoD ThAn BoY...
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Cikgu X on Fri Aug 07, 2009 12:02 am

Bgmana dgn ayat begini...

Ketika saya tiba di rumah Amin, adiknya sedang menanam bunga manakala ibunya pula sedang membasuh kain.

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Cikgu Edy on Fri Aug 07, 2009 9:53 pm

Cikgu X wrote:Bgmana dgn ayat begini...

Ketika saya tiba di rumah Amin, adiknya sedang menanam bunga manakala ibunya pula sedang membasuh kain.

ayat begini lebih tepat..

Ketika saya tiba di rumah Amin, adiknya sedang menanam bunga manakala ibunya pula membasuh kain.

_________________mbf...
Be Joyful always...
avatar
Cikgu Edy
Moderator
Moderator

Number of posts : 968
Humor : hiiii hiii . nobody's perfect laa...
Registration date : 08/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by ira the best on Sat Aug 08, 2009 1:20 am

betul kata cikgu edy:
kiya tidak boleh menggunakan ''degan'' 2 kali
jika handak menggunakannya tambah kata hubung..............
avatar
ira the best
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 203
Age : 19
Location : pantai dalam
Humor : gIrL iS gOoD ThAn BoY...
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by princessaina on Sun Aug 09, 2009 1:52 pm

hendak gugur, gugurlah nangka,
jangan menimpa ranting pauh,
hendak tidur tidurlah mata,
jangan dikenang orang jauh.

boleh bg markh utk pantun saye..... lol!

princessaina
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 56
Age : 20
Location : kondo rakyat pantai dalam
Registration date : 08/08/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by sunirat161@yahoo.com on Sun Aug 09, 2009 5:37 pm

bagaimana perbedaan antara dari dengan daripada

sunirat161@yahoo.com
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 09/08/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by ira the best on Sun Aug 09, 2009 5:49 pm

princessain saya suka degan patun awak saya rasa awak boleh dapat 50%
avatar
ira the best
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 203
Age : 19
Location : pantai dalam
Humor : gIrL iS gOoD ThAn BoY...
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by princessaina on Sun Aug 09, 2009 5:52 pm

thanks bkn princessain tp princessaina la
50% per brapa???? lol!

princessaina
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 56
Age : 20
Location : kondo rakyat pantai dalam
Registration date : 08/08/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by ira the best on Sun Aug 09, 2009 5:56 pm

per 100la awak online la noleh kita chat
avatar
ira the best
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 203
Age : 19
Location : pantai dalam
Humor : gIrL iS gOoD ThAn BoY...
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by ira the best on Sun Aug 09, 2009 5:59 pm

dari adalah untuk arah dan daripada adalah untuk orang
itu yang saya faham
avatar
ira the best
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 203
Age : 19
Location : pantai dalam
Humor : gIrL iS gOoD ThAn BoY...
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by princessaina on Sun Aug 09, 2009 6:03 pm

okay

princessaina
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 56
Age : 20
Location : kondo rakyat pantai dalam
Registration date : 08/08/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by ira the best on Sun Aug 09, 2009 8:05 pm

CIKGU SAYA KATA KITA PERLU TAHU KARANGAN YANG FORMAT JIKA KITA X TAHU BAIK KITA BUAT KARANG YANG X BERFOMAT SEPARTI SUASANA,CERITA,CEREKA DAN LAIN-LAIN LAGI
avatar
ira the best
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 203
Age : 19
Location : pantai dalam
Humor : gIrL iS gOoD ThAn BoY...
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by chtan on Wed May 19, 2010 5:20 pm

Ada sesiapa tahu samada kira perlu letakkan tanda koma sebelum perkataan dan dalam sesuatu ayat ataupun tidak.
Contohnya : Emak pergi ke pasar untuk membeli sayur, daging, dan telur ayam.
@ Emak pergi ke pasar untuk membeli sayur, daging dan telur ayam.
Mana satu dianggap betul?

chtan
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 31/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Cikgu X on Wed May 19, 2010 7:58 pm

pd saya, tdk perlu... tp, ada siapa2 guru bm yg boleh beri komen?

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by chtan on Wed May 19, 2010 11:44 pm

Terdapat kedua-dua ayat yang dinyatakan di atas dari buku yang berlainan dan kadang-kadang menimbul masalah di mana guru-guru masing-masing juga mempunyai pendapat yang berlainan dan seterunya menjadi satu isu yang tidak dapat dibereskan. harap guru bm yang lain dapat membantu dan memberi penjelasan kepada saya.


Last edited by chtan on Wed May 19, 2010 11:46 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : betulkan ayat yang telah dipaparkan itu.)

chtan
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 31/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Okustim on Thu May 20, 2010 12:14 am

saya sendiri pun fikir tdk perlu.... tp, mgkin setiap guru bm ada versinya sendiri ttg hal ini...
avatar
Okustim
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 11
Registration date : 27/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Idz on Thu May 20, 2010 12:40 am

Soalan : Apakah perbezaan antara koma (,) sebelum perkataan 'dan' dengan tiada koma sebelum perkataan 'dan'?

Jawapan: Koma tidak diperlukan sebelum kata 'dan' jika ayat itu setara. Walau bagaimanapun, tidak salah sekiranya sesuatu ayat itu diletakkan tanda koma sekiranya tidak menimbulkan perubahan dari segi makna.


Last edited by Idz on Thu May 20, 2010 12:54 am; edited 1 time in total
avatar
Idz
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 452
Registration date : 31/01/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Idz on Thu May 20, 2010 12:45 am

Soalan : Penggunaan koma selepas perkataan "dan". Bila perlukan koma dan bila tidak perlukan koma?

Soalan : Penggunaan tanda koma (,) digunakan sebelum perkataan "dan", bukan selepas perkataan "dan".

Penggunaan tanda koma tidak perlu digunakan sebelum kata "dan" sekiranya ayat tersebut ialah ayat setara dan dikategorikan dalam kelompok yang sama. Contohnya: Emak membeli sayur-sayuran seperti bayam, kangkung, sawi dan kubis. (kelompok sayur).

Tanda koma digunakan sebelum perkataan "dan" biasanya untuk kategori yang berbeza. Contohnya: Saya membeli ikan, daging ayam, sayur, dan kad prabayar. (kelompok tidak sama)
avatar
Idz
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 452
Registration date : 31/01/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Idz on Thu May 20, 2010 12:52 am

chtan wrote:Ada sesiapa tahu samada kira perlu letakkan tanda koma sebelum perkataan dan dalam sesuatu ayat ataupun tidak.
Contohnya : Emak pergi ke pasar untuk membeli sayur, daging, dan telur ayam.
@ Emak pergi ke pasar untuk membeli sayur, daging dan telur ayam.
Mana satu dianggap betul?

Lantaran itu, pilihan pertama [perlu letak tanda koma] adalah betul kerana sayur, daging dan telur ayam adalah dalam kelompok atau kumpulan yang berbeza.
avatar
Idz
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 452
Registration date : 31/01/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by chtan on Thu May 20, 2010 4:03 pm

Terima kasih atas penjelasan yang diberikan. Terima kasi cikgu-cikgu semua.

chtan
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 31/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: TEKNIK PEMERIKSAAN KERTAS BAHASA MELAYU

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum