FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 15 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 15 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 9:16 pm
Latest topics
» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Tue Sep 30, 2014 4:43 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 2:03 pm

» Attention !! Tlg Share Ramalan SPM tahun 2014
by icakus Thu Sep 11, 2014 9:31 pm

» Bagaimana kamu tahu tentang forum ini?
by aqilah humaira' Thu Aug 28, 2014 9:05 pm

» paper 2 sangat susah!!..
by king danesh Thu Aug 28, 2014 8:50 pm

» Berapa Result UPSR anda?
by Najib Rosli Sat Aug 23, 2014 11:30 am

» Newbie!!
by erwinmaya Tue Aug 19, 2014 4:49 pm

» KERJAYA SEBAGAI PEGUAM???
by dama Mon Aug 18, 2014 6:12 pm

» karangan bi paper 2
by Admin Fri Aug 15, 2014 11:54 pm

» MATE FORM 3
by Samirah Halman Tue Aug 12, 2014 7:59 pm

» Laporan Aktiviti Gotong-Royong
by danessa alia Sat Aug 02, 2014 11:30 am

» Mandarin class/course for adult in Klang,Selangor
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 5:05 pm

» Bahasa Inggeris Komunikasi di klang
by acesilmy Thu Jul 24, 2014 3:27 pm

» Saya TAk faham BM pemahaman
by Admin Tue Jul 08, 2014 10:33 pm

» Learn Chinese Language for Kids in Klang, Slangor
by acesilmy Thu Jun 19, 2014 5:37 pm

» Budak 11 tahun mekanik kereta
by Admin Sun Jun 15, 2014 11:00 pm

» Kerjaya dalam bidang kesihatan
by Admin Sun Jun 15, 2014 10:57 pm

» 10 PENYAKIT UTAMA DI MALAYSIA
by Admin Sun Jun 15, 2014 10:56 pm

» strange animals
by Danielson.Hilarion.Ladi Tue May 27, 2014 1:07 pm

» nak dpt 5A upsr...
by Admin Sun May 25, 2014 11:08 am

» bahasa melayu kertas 1
by Admin Sun May 25, 2014 11:07 am

» saya budak baru.....
by Admin Sun May 18, 2014 11:24 pm

» jangan mrah eh........
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 4:11 pm

» Permintaan : Allow me to post external link
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 4:00 pm

» Gambar Anda
by 'Ainun Najihah Sun May 18, 2014 3:47 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Kawalan Kelas

View previous topic View next topic Go down

Kawalan Kelas

Post by cikguali on Fri May 29, 2009 4:13 pm

Salam to all..

Di sini aku nak menulis sedikit tentang guru-guru yang mempunyai pelbagai kebolehan dan kebijaksanaan .

Dalam konteks pengajaran ramai guru tiada masalah. Setelah menerima latihan selama bertahun di Universiti atau di maktab perguruan mereka pasti saja mempunyai kebolehan tersendiri. Aku kagumi kelebihan guru-guru ini namun kelemahan yang ketara ialah kebolehan mengawal kelas terutama apabila melibatkan kelas-kelas yang terkebelakang.
Terdapat pelabagai ciri pelajar yang menghuni kelas-kelas ini. Bermula dengan yang mahu belajar tetapi agak lambat dan i yang kurang minat hingga kepada langsung tak berminat dalam pelajaran.

Mereka ini akan melakukan perkara yang berbeza ketika proses P/P. Kegagalan guru mengurus situasi ini akan menyebabkan keseluuhan objektif pengajaran pada hari itu gagal. Maka .. apa cikgu nak buat?

Segalanya bermula dengan diri cikgu sendiri..

1. Adakah cikgu bersedia pada hari itu
Pengurusan diri secara fizikal dan mental amat penting kerana apa sahaja yang perasaan dan tinglah laku cikgu mempunyai kesan dalam pengajaran cikgu.(Pengurusan diri secara fizikal dan mental korang fikir sendiri la! lu cikgu ma!)
2. Kedudukan pelajar dalam kelas .. adakah seperti sepatutnya?
Menentukan kedudukan pelajar dalam kelas adalah penting kerana ia boleh membantu mengekang pelajar berbuat sesuatu yang tidak diperlukan semasa proses p/p.
Kriteria menentukan kedudukan pelajar dalam kelas
a. bentuk fizikal (memudahkan pengawasan)
b. sikap semasa proses p/p (suka bising, khayal, buat keje lain dll >
tempatkan di depan.
c. kawan yang sama sikap ( pisahkan meraka)

Nanti aku sambung kalau ada masa... heheh
selamat berkenalan kawan-kawan
sehingga bertemu lagi.

*meransang pelajar untuk turut serta dalam pembelajaran yang mana akan membuatkan kelas lebih terkawal*

cikguali
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 2
Registration date: 29/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawalan Kelas

Post by Cikgu X on Fri May 29, 2009 4:38 pm

bagus perkongsian ini cikgu... thanks...
tp, saya pindahkan ke ruangan Perkongsian Bestari... kita teruskan perbincangan di sana...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawalan Kelas

Post by Cikgu X on Fri May 29, 2009 4:41 pm

memang tu, bukan mudah utk mengawal kelas2 yg 'terkebelakang'... hanya guru2 yg komited & 'istimewa' mampu mengawal & mengubah kelas tersebut...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawalan Kelas

Post by Cikgu Sensei on Wed Nov 25, 2009 8:29 am

Salam perkenalan

Okay, Cikgu Ali dan Cikgu X, perkongsian tentang topik ni bagus dan bermakna.

Malangnya Cikgu Ali dah janji nak kongsi tips-tips lagi.. tapi dah lama rasanya tempoh waktu Cikgu tak post.. tengok tarikh forum ni di'post', bulan Mei lepas... fuhh lama betul, hak3..

Okay, di sini saya nak kongsi apa yg minda saya fikirkan.. ok sebelum tu, sedikit background information ttg saya - masih menuntut di Institut Pendidikan Guru (IPGM) sbg guru pelatih ijazah..dan insya Allah pada 2011 akan menamatkan pengajian

Semasa dlm tempoh tu, saya dah 4 kali menjalani ROS (Rncngn Orientasi Sekolah). Ada bbrapa kali saya dan rakan2 diminta untuk jadi cikgu relief.. kelas yg sukar dikawal sememangnya kelas belakang. tapi Alhamdulillah, kelas yg ADVANCE takde masalah utk dikawal.

Tapi mungkin sebab kami kurang pengalaman agaknya,,, dan pada pendapat saya, murid2 kelas belakang mmg akan naik tanduk kalau cikgu-cikgu fresh n muda2 handle kelas mereka..
sebab tu kami merasai kesukaran dlm mengawal kelas belakang ni.. sebab jarak usia guru pelatih lebih kurang sebaya dgn usia abang atau kakak mereka saja, jadi mindset diorang adalah guru pelatih adalah abang2 bagi mereka.

Jadi, sudi lah kiranya Cikgu X, atau mana2 cikgu yang membaca post saya ni berkongsi tips2 berkesan untuk kawalan kelas... Terima kasih
Wink Razz

Cikgu Sensei
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts: 78
Age: 27
Location: Cheras / Tg Malim
Humor: Teaching is not a mere profession. Teaching is responsibility, teaching requires knowledge n skills. Teaching is JIHAD FI SABILILLAH
Registration date: 25/11/2009

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum