FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 12 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 12 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 9:16 pm
Latest topics
» kenapa kapal laut boleh terapung atas air?
by Admin Yesterday at 5:58 pm

» Mengasihani Anak
by fyfy Thu Apr 10, 2014 1:22 pm

» A Welcome Home Party
by PACHUHIN Fri Apr 04, 2014 10:12 pm

» Apa cita-cita kamu?
by Admin Mon Mar 31, 2014 11:03 pm

» ISI UNTUK KARANGAN SEKTOR PELANCONGAN DI MALAYSIA
by 123sy Mon Mar 31, 2014 5:14 pm

» UPSR
by Admin Fri Mar 28, 2014 5:42 pm

» Ceramah Teknik Belajar Sains Berkesan SK.Kinabaan Tambunan -27feb2014
by Frans Fri Mar 21, 2014 1:18 pm

» Bengekl Teknik Menjawab Sains UPSR SK.Chinta Mata, Tenom -12mac2014
by Frans Fri Mar 21, 2014 1:02 pm

» PERTANDINGAN PANTUN
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:32 pm

» PERBAHASAN ALA PARLIMEN (Pihak Kerajaan)
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:31 pm

» nak dpt 5A upsr...
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:29 pm

» Penting sangatkah nak dpt UPSR 5A?
by Frans Thu Mar 20, 2014 6:29 pm

» soalan BM
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:21 pm

» cara mengingati darab
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:07 pm

» [List]Senarai Topik Matematik Yang Berguna.
by Buttercream*banana* Wed Mar 12, 2014 8:05 pm

» lemah dalam matematik
by rai Mon Mar 03, 2014 4:22 pm

» UPSR! UPSR! UPSR!
by Admin Fri Feb 28, 2014 11:21 pm

» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Tue Feb 25, 2014 9:12 pm

» Confirmed: Oldest Fragment of Early Earth is 4.4 Billion Years Old
by Admin Mon Feb 24, 2014 7:04 pm

» Program PEKA (Penilaian Kerja Amali Sains)
by Martina Mupin Thu Feb 20, 2014 11:24 am

» Tusyen khas Sains (online) percuma
by Admin Sun Feb 09, 2014 10:54 pm

» Safety and Health Officer (SHO)
by fareez.abdrahman Thu Feb 06, 2014 3:45 pm

» Erti Sebenar Guru Cemerlang
by Admin Fri Jan 24, 2014 9:50 pm

» Karangan : Kebakaran di Rumah Jiran
by Aisyah Husna Wed Jan 15, 2014 7:59 pm

» Sport Day
by Aisyah Husna Tue Jan 14, 2014 2:20 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Kawalan Kelas

View previous topic View next topic Go down

Kawalan Kelas

Post by cikguali on Fri May 29, 2009 4:13 pm

Salam to all..

Di sini aku nak menulis sedikit tentang guru-guru yang mempunyai pelbagai kebolehan dan kebijaksanaan .

Dalam konteks pengajaran ramai guru tiada masalah. Setelah menerima latihan selama bertahun di Universiti atau di maktab perguruan mereka pasti saja mempunyai kebolehan tersendiri. Aku kagumi kelebihan guru-guru ini namun kelemahan yang ketara ialah kebolehan mengawal kelas terutama apabila melibatkan kelas-kelas yang terkebelakang.
Terdapat pelabagai ciri pelajar yang menghuni kelas-kelas ini. Bermula dengan yang mahu belajar tetapi agak lambat dan i yang kurang minat hingga kepada langsung tak berminat dalam pelajaran.

Mereka ini akan melakukan perkara yang berbeza ketika proses P/P. Kegagalan guru mengurus situasi ini akan menyebabkan keseluuhan objektif pengajaran pada hari itu gagal. Maka .. apa cikgu nak buat?

Segalanya bermula dengan diri cikgu sendiri..

1. Adakah cikgu bersedia pada hari itu
Pengurusan diri secara fizikal dan mental amat penting kerana apa sahaja yang perasaan dan tinglah laku cikgu mempunyai kesan dalam pengajaran cikgu.(Pengurusan diri secara fizikal dan mental korang fikir sendiri la! lu cikgu ma!)
2. Kedudukan pelajar dalam kelas .. adakah seperti sepatutnya?
Menentukan kedudukan pelajar dalam kelas adalah penting kerana ia boleh membantu mengekang pelajar berbuat sesuatu yang tidak diperlukan semasa proses p/p.
Kriteria menentukan kedudukan pelajar dalam kelas
a. bentuk fizikal (memudahkan pengawasan)
b. sikap semasa proses p/p (suka bising, khayal, buat keje lain dll >
tempatkan di depan.
c. kawan yang sama sikap ( pisahkan meraka)

Nanti aku sambung kalau ada masa... heheh
selamat berkenalan kawan-kawan
sehingga bertemu lagi.

*meransang pelajar untuk turut serta dalam pembelajaran yang mana akan membuatkan kelas lebih terkawal*

cikguali
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts: 2
Registration date: 29/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawalan Kelas

Post by Cikgu X on Fri May 29, 2009 4:38 pm

bagus perkongsian ini cikgu... thanks...
tp, saya pindahkan ke ruangan Perkongsian Bestari... kita teruskan perbincangan di sana...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawalan Kelas

Post by Cikgu X on Fri May 29, 2009 4:41 pm

memang tu, bukan mudah utk mengawal kelas2 yg 'terkebelakang'... hanya guru2 yg komited & 'istimewa' mampu mengawal & mengubah kelas tersebut...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts: 3202
Registration date: 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawalan Kelas

Post by Cikgu Sensei on Wed Nov 25, 2009 8:29 am

Salam perkenalan

Okay, Cikgu Ali dan Cikgu X, perkongsian tentang topik ni bagus dan bermakna.

Malangnya Cikgu Ali dah janji nak kongsi tips-tips lagi.. tapi dah lama rasanya tempoh waktu Cikgu tak post.. tengok tarikh forum ni di'post', bulan Mei lepas... fuhh lama betul, hak3..

Okay, di sini saya nak kongsi apa yg minda saya fikirkan.. ok sebelum tu, sedikit background information ttg saya - masih menuntut di Institut Pendidikan Guru (IPGM) sbg guru pelatih ijazah..dan insya Allah pada 2011 akan menamatkan pengajian

Semasa dlm tempoh tu, saya dah 4 kali menjalani ROS (Rncngn Orientasi Sekolah). Ada bbrapa kali saya dan rakan2 diminta untuk jadi cikgu relief.. kelas yg sukar dikawal sememangnya kelas belakang. tapi Alhamdulillah, kelas yg ADVANCE takde masalah utk dikawal.

Tapi mungkin sebab kami kurang pengalaman agaknya,,, dan pada pendapat saya, murid2 kelas belakang mmg akan naik tanduk kalau cikgu-cikgu fresh n muda2 handle kelas mereka..
sebab tu kami merasai kesukaran dlm mengawal kelas belakang ni.. sebab jarak usia guru pelatih lebih kurang sebaya dgn usia abang atau kakak mereka saja, jadi mindset diorang adalah guru pelatih adalah abang2 bagi mereka.

Jadi, sudi lah kiranya Cikgu X, atau mana2 cikgu yang membaca post saya ni berkongsi tips2 berkesan untuk kawalan kelas... Terima kasih
Wink Razz

Cikgu Sensei
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts: 78
Age: 27
Location: Cheras / Tg Malim
Humor: Teaching is not a mere profession. Teaching is responsibility, teaching requires knowledge n skills. Teaching is JIHAD FI SABILILLAH
Registration date: 25/11/2009

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum