FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 7 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 7 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Sebab pelajar gagal dalam karangan

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Jasmine on Mon Aug 31, 2009 9:44 pm

Sebab pelajar gagal dalam karangan...

  1. Tidak menyusun idea dengan baik
  2. Karangan terlampau panjang atau terlampau pendek. Kurang daripada atau lebih daripada jumlah perkataan yang ditetapkan.
  3. Tidak menjawab soalan dengan tepat atau menyalahi tajuk.
  4. Tidak menarik.
  5. Tidak cukup berlatih.
  6. Tiada kesinambungan dalam idea kerana idea tidak disusun sebelum menulis.
  7. Tidak cukup fakta.
  8. Tidak kreatif.
  9. Tidak membaca soalan dengan hati-hati dan salah menjawab soalan. (Contoh: Peristiwa yang tida dapat saya lupakan (bukan mimpi). Jika ditulis mimpi akan terkeluar tajuk).
  10. Isi dan fakta yang diutarakan tidak dikembangkan dengan baik.
  11. Banyak kesalahan struktur, imbuhan dan ejaan.
  12. Perbendaharaan kata yang terhad.
  13. Menyalahi format.
avatar
Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Jasmine on Mon Aug 31, 2009 9:51 pm

Latihan...

Anda akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Tulis sebuah karangan tentang persediaan anda untuk menghadapi peperiksaan ini. Panjang karangan anda mestilah tidak kurang daripada 80 patah perkataan.

Rangka Karangan:


Pendahuluan
- Akan menghadapi peperiksaan tahun ini - usaha tangga kejayaan.

Isi

1. Buat persediaan - jadual - ulangkaji pelajaran.
2. Beri perhatian semasa guru mengajar. Tidak faham - tanya.
3. Jaga kesihatan - makanan seimbang - otak yang cergas datang daripada badan yang sihat.
4. Buat sebaik mungkin - percaya kepada diri sendiri setelah berusaha.

Penutup

- Harap lulus dengan cemerlang. Disiplin, cekal dan bersemangat.
avatar
Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Gagal?

Post by erick on Thu Sep 03, 2009 6:45 pm

Tambahan kenapa gagal karangan...
- Malas belajar
- Banyak kali ponteng kelas
- Kurang ulangkaji
- Tidak bertanya
- Sifat ego
- Tidak minat
Idea Evil or Very Mad Sad
avatar
erick
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 30
Registration date : 03/09/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Thu Sep 03, 2009 10:20 pm

betul tu cikgu... kalau semua perkara di atas ada pd diri seseorang murid, bukan sj gagal karangan/penulisan, tp juga akan gagal kesemua subjek... jd murid2, jgn ada sikap spt yg tertulis di atas...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by KAY on Sat Sep 05, 2009 9:30 pm

erick wrote:Tambahan kenapa gagal karangan...
- Malas belajar
- Banyak kali ponteng kelas
- Kurang ulangkaji
- Tidak bertanya
- Sifat ego
- Tidak minat
Idea Evil or Very Mad Sad
Saya tidak mempunyai sikap2 ini lagi kerana saya mempunyai seorang kawan saya yang saya supaya rajin belajar Very Happy Smile Surprised
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Sun Sep 06, 2009 2:16 pm

baguslah tu kay... kekalkan sikap yg baik ini supaya berjaya...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by KAY on Sun Sep 06, 2009 3:12 pm

Tq cikgu x
avatar
KAY
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 371
Registration date : 16/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by UpSr 5A... on Wed Sep 09, 2009 9:02 pm

# Karangan terlampau panjang atau terlampau pendek. Kurang daripada atau lebih daripada jumlah perkataan yang ditetapkan.

betul ke ni??? bukankah bahagian karangan boleh panjang kita punya auyat???
avatar
UpSr 5A...
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 11
Registration date : 07/09/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Thu Sep 10, 2009 2:17 am

maksudnya, tdk boleh kurang bilangan perkataan drpd sepatutnya tp tdk boleh pula terlalu panjang. Kena ikut arahan atau kehendak soalan.

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by ira the best on Thu Sep 10, 2009 10:52 pm

cikgu jika sharahan,macam ucapan ke!!!!!!!!!!!
avatar
ira the best
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 203
Age : 19
Location : pantai dalam
Humor : gIrL iS gOoD ThAn BoY...
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by UpSr 5A... on Fri Sep 11, 2009 8:25 pm

yela... cuba syarahan ni dia ada tajuk
avatar
UpSr 5A...
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 11
Registration date : 07/09/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Fri Sep 11, 2009 8:27 pm

syarahan... bukan sharahan... ya lebih kurang... cuma syarahan dibuat lebih lantang & tegas... kalau ucapan, bergantung kpd apa yg diucapkan...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by pinkyviolet_girl on Sun Sep 13, 2009 11:46 am

cikgu...

kalau bahasa melayu bahagian B atau bahagian C,jika karangan/ulasan terlalu panjang, adaakah akan ditolak markah?????

confused sunny sunny affraid santa Basketball lol! flower

pinkyviolet_girl
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 25
Registration date : 24/08/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Sun Sep 13, 2009 11:01 pm

itu cikgu kurang pasti... kalau lebih sedikit, munkgin tdk apa... tp kalau terlalu panjang, mungkin ditolak markah atau hanya bilangan/jumlah yg betul/sesuai sj diambil kira... harap ada guru yg berpengalaman dlm memeriksa kertas jawapan peperiksaan besar yg boleh memberikan penjelasan dlm hal ini..

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by yuqi on Mon Sep 14, 2009 6:45 am

Saya gagal sikit dalam karangan No
avatar
yuqi
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 69
Location : Kuala Lumpur
Humor : Selamat Tahun Baru 2010
Registration date : 20/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Mon Sep 14, 2009 9:23 pm

gagal sikit? mcmana tu? ok tu jgn risau, yg penting lulus...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by laychuan on Wed Sep 16, 2009 8:47 pm

sebab kurang pemahaman

laychuan
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 16/09/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Thu Sep 17, 2009 11:45 am

kurang faham pun ada sebabnya... rasa2 apa sebabnya?

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

malas belajar...........

Post by Syasha on Fri Sep 18, 2009 2:48 pm

Rolling Eyes malas belajar is the of the reasoass
avatar
Syasha
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 39
Age : 20
Location : Sandakan, Sabah
Humor : Winner Never Quit, Quitter Never Win
Registration date : 05/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by azrin on Fri Sep 18, 2009 5:55 pm

reason
avatar
azrin
MBF Regular Member
MBF Regular Member

Number of posts : 166
Age : 21
Location : bongawan,sabah
Humor : What The??
Registration date : 29/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Fri Sep 18, 2009 8:31 pm

ya, memang malas belajar adalah punca utama...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by sam may on Fri Nov 27, 2009 3:22 am

Gagal dalam karangan sbb banyak perkara;
punca utama tidak berminat + malas + kurang pengetahuan kerana malas membaca ++ malas juga kan punca utama.

sam may
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 27/11/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by linda on Fri Nov 27, 2009 7:20 am

dan yang paling utama...ramai dalam kalangan pelajar kita ....BUTA HURUF...
sbb tu ramai yang x lulus penulisan.......

linda
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 8
Age : 38
Location : kay tee
Registration date : 17/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Fri Nov 27, 2009 3:41 pm

buta huruf ok ckgu... cuma mereka tdk tau membaca... bila tdk tau membaca, mmg tdk tau apa2lah...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by linda on Mon Nov 30, 2009 7:50 pm

yer la..macam mana nak baca kalau huruf pun x kenal.....
saya ada budak asli yang kenal huruf A aje....puas di ajar....xjalan jugak...
bila jadi mcm ni...timbul rasa kasihan...kenapalah mereka ni x kenal huruf? sedangkan mereka belajar sama dgn murid lain....tu yang sedih....masuk kelas pemulihan pun masih xberkesan...saya tertanya-tanya...di mana silapnya?adakah kita(guru) yang salah dalam hal ni.....

linda
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 8
Age : 38
Location : kay tee
Registration date : 17/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum