FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 8 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 8 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Sebab pelajar gagal dalam karangan

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Jasmine on Mon Aug 31, 2009 9:44 pm

First topic message reminder :

Sebab pelajar gagal dalam karangan...

  1. Tidak menyusun idea dengan baik
  2. Karangan terlampau panjang atau terlampau pendek. Kurang daripada atau lebih daripada jumlah perkataan yang ditetapkan.
  3. Tidak menjawab soalan dengan tepat atau menyalahi tajuk.
  4. Tidak menarik.
  5. Tidak cukup berlatih.
  6. Tiada kesinambungan dalam idea kerana idea tidak disusun sebelum menulis.
  7. Tidak cukup fakta.
  8. Tidak kreatif.
  9. Tidak membaca soalan dengan hati-hati dan salah menjawab soalan. (Contoh: Peristiwa yang tida dapat saya lupakan (bukan mimpi). Jika ditulis mimpi akan terkeluar tajuk).
  10. Isi dan fakta yang diutarakan tidak dikembangkan dengan baik.
  11. Banyak kesalahan struktur, imbuhan dan ejaan.
  12. Perbendaharaan kata yang terhad.
  13. Menyalahi format.
avatar
Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down


Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Tue Dec 01, 2009 11:32 am

tugas guru adalah mengajar... ajar abc, baca, tulis, kira... murid dtg ke sekolah dgn tak tahu apa2 pd awalnya... tugas guru utk ajar mereka semua tu... jd kalau murid2 masih tdk tau, bermakna guru telah gagal memberi mereka ilmu... mmg guru akan dipersalahkan, takkan persalahkan ibubapa pulak... tp kadang2 ada juga faktor dr murid itu sendiri spt mgkin mempunyai masalah kesihatan dsb, menyebabkan ajar mcmanapun sukar utk masuk...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu Sensei on Thu Dec 03, 2009 2:21 am

Pandangan Cikgu X ada rasionalnya.
Kalau murid itu sudah tak dapat mengenal huruf walaupun sudah memasuki kelas pemulihan, mungkin ada eloknya jika guru sekolah merujuk murid tu kepada doktor untuk pengesahan kesihatan.

Mungkin murid tu adalah dalam kalangan murid2 istimewa atau berkeperluan khas....Apabila dah dapat pengesahan doktor bolehlah guru fikirkan langkah selanjutnya. (Contoh: masuk kelas pendidikan khas, atau hantar ke sekolah khas kanak-kanak istimewa)
avatar
Cikgu Sensei
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 78
Age : 30
Location : Cheras / Tg Malim
Humor : Teaching is not a mere profession. Teaching is responsibility, teaching requires knowledge n skills. Teaching is JIHAD FI SABILILLAH
Registration date : 25/11/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by ooinaru on Mon Dec 07, 2009 1:10 pm

ya, betul tu, kalau murid diajar bgmana sekalipun tp mamsih jugak tak tau, mungkin ada masalah kesihatan...
avatar
ooinaru
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 104
Registration date : 05/08/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by rehani on Tue Jan 18, 2011 11:51 pm

Saya hebat dalam math,b.m 1.sains dan bahasa b.i.Masaalah saya hanyalah dalam b.m 2.Saya teramat-amat lemah dalam m/pljrn ini.Kerapkali fikiran saya buntu untuk memulakan sesuatu tajuk karangan.Saya langsung tiada idea.Jika ada pun amat sukar bagi saya untuk meluahkan di atas kertas dan seterusnya menjadikan ayat-ayat dan sebua karangan yang lengkap.arap cikgu dapat membantu.tq

rehani
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 18/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by hafiz94 on Wed Jan 19, 2011 2:05 am

pening kepala ble nk bermula sebuah karangan
x tau nk kembang kn cerita mcm ane
blh cikgu bantu

hafiz94
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Age : 22
Location : malaysia
Registration date : 19/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Wed Jan 19, 2011 11:24 am

nak buat karangan...

pendahuluan
isi
penutup...

what-apa
where -di mana
when -bila
how -bgmana
why -mengapa

contoh memancing...
apa -apa itu pancing, peralatan pancing, hobi memancing
di mana -di mana boleh dpt peralatan pancing, tempat memancing
bila -bila memancing yg sesuai
bgmana -bgmana memasang pancing, menggunakan pancing
mengapa -mengapa perlu guna teknik sesuai, mengapa minat memancing

di atas tu hanya contoh kasar... tp lebih kurang beginilah nak cari idea & kembangkan karangan... supaya fikiran tdk buntu...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by haswandimarshron on Fri Jan 21, 2011 10:54 am

sikap malas membaca dan memahami juga menjadi punca pelajar gagal dalam karangan.
sebagai contoh, malas membaca soalan lantas buat sahaja.
ada yang membaca tetapi tidak memahami kehendak soalan.
apabila karangan dibuat, ini yang jadi masalah sehinggakan karangan tersebut terkeluar tajuk, tidak tepat dan padat ini sehinggakan mempengaruhi markah dan menyebabkan mereka gagal.

haswandimarshron
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 14
Age : 33
Location : sarawak
Registration date : 20/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Fri Jan 21, 2011 11:28 am

betul.. lain yg diminta, lain yg dijawab...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by cikgu ELMO on Sat Jan 22, 2011 8:52 pm

kebanyakan pelajar MALAS nak baca surat khabar, walhal surat khabar merupakan medium yang paling efektif untuk menulis karangan..byk isi dan huraian yang menarik juga perkataan baharu yang boleh diaplikasikan dalam penulisan....tips, amalkan membuat latihan penulisan sekurang2nya dua kali seminggu ( jika buat setiap hari, pasti ramai yang mengomel....hehehe )InsyaALLAH pasti berjaya..setiap perenggan mestilah ada ISI, HURAIAN, CONTOH, PERIBAHASA ( sebagai perisa dalam karangan )
Selamat Berjaya.

cikgu ELMO
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 22/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by chenny72 on Sat Jan 22, 2011 10:03 pm

cikgu ELMO wrote:kebanyakan pelajar MALAS nak baca surat khabar, walhal surat khabar merupakan medium yang paling efektif untuk menulis karangan..byk isi dan huraian yang menarik juga perkataan baharu yang boleh diaplikasikan dalam penulisan....tips, amalkan membuat latihan penulisan sekurang2nya dua kali seminggu ( jika buat setiap hari, pasti ramai yang mengomel....hehehe )InsyaALLAH pasti berjaya..setiap perenggan mestilah ada ISI, HURAIAN, CONTOH, PERIBAHASA ( sebagai perisa dalam karangan )
Selamat Berjaya.

Karangan pula tidak seharusnya menggunakan ayat yang panjang berjela-jela kerana dikhuatiri akan menyebabkan pelajar melakukan banyak kesilapan semasa mengolah ayat. cukup sekadar ayat yang pendek tetapi tepat dan padat.

chenny72
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 21/11/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Sun Jan 23, 2011 2:36 pm

betul... tdk perlu ayat berjela2... takut akan membawa erti kurang tepat... atau ayat tdk cantik/ tdk sesuai... dan paling penting, buat latihan... tiada erti asyik merungut sj sukar membuat karangan tp tdk berlatih langsung... jika begini, sampai bila nak pandai mengarang? Very Happy

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by chenny72 on Sun Jan 23, 2011 5:20 pm

lagi satu...yang perlu guru lakukan ialah dengan memberi latihan karangan sekurang-kurangnya 2 buah karangan setiap hari kepada pelajar.Pada mulanya pelajar akan merungut tetapi lama-kelamaan akan berubah menjai satu keseronokan kepada mereka untuk mengarang..Pada peringkat awal biarkan mereka merujuk kepada mana-mana buku contoh karangan untuk mengolah isi. Apabila mereka mula mahir, mereka sendiri akan mengarang tanpa merujuk lagi...ini adalah pengalaman saya sebagai guru BM UPSR...dan alhamdulilah murid kelas saya 100% A dalam subjek BM Penulisan..

chenny72
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 21/11/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Sun Jan 23, 2011 6:02 pm

hebat tu cgu... betul, mesti banyak latihan... sdh selalu latihan, akan jd kebiasaan & bertambah kemahiran...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by amira sufia on Thu Jan 27, 2011 9:39 pm

sya nak score math ngan sains

amira sufia
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 27/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Fri Jan 28, 2011 10:01 am

jgn lupa bm penulisan juga kena score...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by hafilah on Sat Jan 29, 2011 6:15 pm

fail sb xstdy . .

hafilah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Age : 20
Location : kelantan
Registration date : 29/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Sun Jan 30, 2011 6:15 pm

sgala2 mesti kena belajar... pandai mcmanapun tp klu tak bljr, akan gagal jugak... jd nak lulus karangan, banyakkan beljr & latihan...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by yasmin on Tue Feb 08, 2011 7:08 pm

karangan yang terpesong.Isi tidak menepati tema atau tajuk.

yasmin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 16/12/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Tue Feb 08, 2011 7:35 pm

betul... lain yg diminta, lain yg ditulis... mmg gagal...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by SyazaSKDT on Sat Feb 12, 2011 9:37 pm

cikgu kat skul sy kate,,kalau nak buat penulisan kene byk membaca..kalu tak,,nanti tak byk idea..
avatar
SyazaSKDT
MBF Junior Member
MBF Junior Member

Number of posts : 39
Location : Samarahan,Sarawak
Registration date : 05/07/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Sun Feb 13, 2011 9:44 am

betul tu... mmg perlu banyak baca supaya dpt 'tangkap' banyak idea... juga supaya tau susunan karangan yg baik...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by owg kedah on Sat Mar 05, 2011 12:30 pm

cikgu x
saya tidak tahu adakah karangan saya lebih atau kurang????
macam mana nak buat klu cam tu???
Question Question Question

owg kedah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 12
Registration date : 05/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Sat Mar 05, 2011 1:45 pm

jika diminta 100 perkataan, tdk semestinya tepat 100 perkataan... mgkin lebih atau kurang sedikit... jgn terlalu banyak lebih atau terlalu kurang... pemeriksa pun tdk akan periksa bilangan perkataan...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Farieshah on Mon Mar 07, 2011 8:32 pm

cikgu X,

saya nak belajar bahasa melayu mcm kat dlm buku tuh. kenape mcm blog suke2 je nih... saye nk peperiksaan besok nih...

Farieshah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 07/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Mon Mar 07, 2011 9:18 pm

haha... sb adik tak masuk ke ruangan betul... cuba cari topik2 yg sesuai berkenaan membina karangan yg baik... ataupun dlm topik ini juga (post mula2) ada dinyatakan tips2 atau panduan menulia karangan yg baik...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum