FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 20 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 20 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Sebab pelajar gagal dalam karangan

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Jasmine on Mon Aug 31, 2009 9:44 pm

First topic message reminder :

Sebab pelajar gagal dalam karangan...

  1. Tidak menyusun idea dengan baik
  2. Karangan terlampau panjang atau terlampau pendek. Kurang daripada atau lebih daripada jumlah perkataan yang ditetapkan.
  3. Tidak menjawab soalan dengan tepat atau menyalahi tajuk.
  4. Tidak menarik.
  5. Tidak cukup berlatih.
  6. Tiada kesinambungan dalam idea kerana idea tidak disusun sebelum menulis.
  7. Tidak cukup fakta.
  8. Tidak kreatif.
  9. Tidak membaca soalan dengan hati-hati dan salah menjawab soalan. (Contoh: Peristiwa yang tida dapat saya lupakan (bukan mimpi). Jika ditulis mimpi akan terkeluar tajuk).
  10. Isi dan fakta yang diutarakan tidak dikembangkan dengan baik.
  11. Banyak kesalahan struktur, imbuhan dan ejaan.
  12. Perbendaharaan kata yang terhad.
  13. Menyalahi format.

Jasmine
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 88
Registration date : 04/05/2008

View user profile

Back to top Go down


Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by F.B.K on Mon Mar 07, 2011 9:34 pm

Mengapa gagal ? ... Karangan dikatakan senang untuk lulus ... tetapi suka untuk skor A ... Tidak dinafikan , soalan bahasa memang mudah untuk dijawab .. tetapi ruang lingkupnya besar .. Contoh , Kerusi .. anda diminta membina ayat tentang kerusi .. Jika ada seribu calon, saya percaya ada seribu jenis ayat .. bergantung kepada pengalaman, pengetahuan, pengolahan ayat dan macam-macam lagi, ini memberikan persaingan untuk mendapat markah besar, Jika matematik ; 1 + 1 = 2 , walau di mana-mana sekalipun .. jawapannya tetap 2.

F.B.K
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 06/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Mon Mar 07, 2011 9:40 pm

betul, saya setuju... karangan dikatakan mudah nak buat, tp nak dpt markah tinggi yg sukar... spt yg dinyatakan, ruang lingkupnya besar... sb itu pelajar kena banyak menguasai apa yg berkaitan dgn karangan... spt ejaan, isi, ayat, dan seribu 1 mcm lg...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by azmer on Tue Mar 08, 2011 9:33 pm

Cikgu kalau ayat terlalu panjang blh gagal ke

azmer
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Age : 19
Location : Bayan lepas
Registration date : 08/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Wed Mar 09, 2011 9:52 am

ayat yg terlalu panjang memungkinkan kesilapan... atau akan membawa maksud yg kurang tepat... atau berbelit2 hingga 'kelancaran' ayat tdk sesuai... jd, kalau dpt, elakkan ayat yg terlalu panjang...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by azhar ahmad on Sat Mar 12, 2011 10:16 pm

cikgu,saya agak lemah dalam bm kertas 2......cikgu boley tlg saya.... Very Happy Arrow


Last edited by azhar ahmad on Sun Mar 13, 2011 8:36 am; edited 1 time in total

azhar ahmad
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 6
Registration date : 12/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by azhar ahmad on Sun Mar 13, 2011 8:22 am

cikgu x boleh tlg saya.........saya agak lemah dalam karangan..... Cool

azhar ahmad
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 6
Registration date : 12/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Sun Mar 13, 2011 1:34 pm

cuba adik baca semula post2 awal...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by aiman ffitri on Tue Mar 15, 2011 12:57 pm

saya tak taulah camne nk study bm kertas 1...cikgu2 amik soklan dari mane eh??..bahasa melayu kan luas...susah laa camnie...

aiman ffitri
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 15/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Tue Mar 15, 2011 4:57 pm

senang sj tu... bagi perhatian betul2 ketika guru mengajar dlm kelas.. tanya jika ada yg tdk difahami... lepas tu mesti banyakkan latihan... tiada cara lain...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Farah Azlin on Fri Mar 25, 2011 12:47 pm

ye..
sy juga..
sy pun ada gagal ckit dlm karangan C...

Farah Azlin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 7
Age : 17
Location : Kota Kinabalu,Sabah
Humor : mo taw karh..ada satu ary nie..
Registration date : 19/03/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Fri Mar 25, 2011 3:12 pm

banyakkan latihan... minta tunjuk ajar guru di sekolah..

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Justin Ted on Sat May 21, 2011 12:56 pm

trima kasih . cheers

Justin Ted
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 6
Age : 18
Location : Bintangor, Sarawak
Registration date : 21/05/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Justin Ted on Sat May 21, 2011 12:59 pm

saya selalu tidak mendapat markah yang baik dalam karangan cikgu . Crying or Very sad

Justin Ted
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 6
Age : 18
Location : Bintangor, Sarawak
Registration date : 21/05/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Cikgu X on Tue May 24, 2011 12:10 am

banyakkan latihan... tanya guru ttg tips2 karangan yg baik... dan buat lg latihan...

_________________mbf...

Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Sebab pelajar gagal dalam karangan

Post by Sponsored content Today at 10:42 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum