FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 24 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 24 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Home School

View previous topic View next topic Go down

Home School

Post by Cikgu X on Wed Nov 11, 2009 11:20 am

Apa pendpt anda semua (guru/ibubapa/murid2) jika pendidikan anak adalah secara 'home school' shj & bukannya di sekolah? Maksudnya di sini ialah anak2 belajar di rumah, atau di pusat2 tuition yg baik & mmg telah diketahui pusat pembelajaran yg baik dan mempunyai tenaga pengajar yg berkemahiran & berkelayakan. Cuba kita bincangkan apa kebaikan & kelebihan & juga masalah yg mungkin akan dihadapi jka anak2 belajar secara home school shj & bukannya di sekolah... sila berikan pendpt anda...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Home School

Post by bluey on Fri Nov 13, 2009 8:31 am

Home school atau tidak bergantung kepada cara hidup, taraf hidup, strategy, mission atau vision ibu bapa. Tiada apa yang salah atau betul. Apa pun jua, sebagai ibu bapa, kita harus memastikan anak-anak diberi peluang untuk jadi yang terbaik tanpa mengharapkan hasil dengan kadar segera. Berikan apa saja yang terbaik dan perhatikan dengan teliti perkembangan anak-anak.

bluey
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 4
Registration date : 11/11/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Home School

Post by ooinaru on Sat Nov 14, 2009 7:40 pm

saya fikir di malaysia belum dpt buat begini... kecualilah kalau sekolah tu sekolah swasta & berdaftar dgn kementerian pelajaran... so, sekolah ni jugak ikut syllabus yg dibenarkan kerajaan... kalau setakat pusat tuition, mgkin belum bleh lg... anak mesti masuk sekolah yg ikut sukatan pelajaran dr kementerian pelajaran...
avatar
ooinaru
MBF Member (A)
MBF Member (A)

Number of posts : 104
Registration date : 05/08/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Home School

Post by pocahontas on Sun Nov 15, 2009 3:07 pm

ya, saya juga fikir sistem pendidikan di negara kita belum sampai ke tahap begitu... jgnkan begitu, malah uniform pun kita masih wajib pakai, tak spt di luar negara... apatah lg dgn sistem pendidikan... tusyen boleh, tp kalau harapkan bulat2 tusyen tanpa perlu ke sekolah, saya fikir kerajaan tdk benarkan...
avatar
pocahontas
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 62
Registration date : 21/05/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Home School

Post by hanik_kis on Sun May 13, 2012 5:00 pm

Salam...

Yer, saya memang nak pertimbangkan tentang home school ni terutamanya bagi anak-anak yang masih kecil antara 3 ke 6 tahun...

Bagi saya, ia juga sesuai dilaksanakan, memandangkan mereka ini masih terlalu mentah dan belum boleh berpisah dari ibubapa...

Walau bagaimanapun, pengajaran haruslah dapat dilaksanakan oleh ibubapa itu sendiri atau dikalangan ahli keluarga...

Keburukannya, tak semua ibubapa celik membaca mahupun tahu bidang pembelajaran, dan walaupun sekarang generasi muda memang telah terdedah dengan maklumat...tetapi, masih ada segelintir ibubapa yang datangnya dari ibubapa muda...yang belum bersedia mempunyai anak dan sebagainya. Mereka ini juga ada segelintirnya dari golongan yang tercicir di zaman sekolah mereka....

Bagaimana pula nak menjalankan Home School sedangkan mereka sendiri tidak arif?

Lagipun, jika home school ini dilaksanakan, apakah nanti masih ada jawatan Guru? Jika ada, bagaimana pelaksanaannya?

Mohon ada tambahan...

hanik_kis
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 13/05/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Home School

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum