FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 26 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 26 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

View previous topic View next topic Go down

Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by Guest on Sun Jul 17, 2011 12:41 pm

BEIJING - Kajian terbaharu di China mendapati penggunaan Internet secara berlebihan oleh golongan remaja boleh menyebabkan otak mereka mengecut, lapor sebuah akhbar semalam.

Kajian berkenaan yang disiarkan jurnal sains, PLoS ONE menyatakan, kematian tisu otak berlaku di kalangan remaja yang ketagih melayari Internet.

Keadaan itu boleh membawa kepada kemerosotan daya tumpuan dan ingatan selain mengurangkan perasaan malu golongan remaja untuk melakukan perbuatan tidak sihat. Kajian tersebut melibatkan penggunaan mesin pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk merakam imej otak 18 pelajar universiti berusia 18 tahun yang melayari internet selama 13 jam sehari, enam kali seminggu.

Kumpulan penyelidik berkenaan membandingkan imej MRI tersebut dengan imej MRI kumpulan pelajar yang melayari internet cuma dua jam sehari.

Selepas perbandingan dibuat, mereka mendapati korteks atau bahagian kelabu pada otak 18 pelajar yang ketagih Internet itu mengecut berbanding rakan mereka yang kurang melayari internet.

"Kajian kami membayangkan ketagihan Internet pada jangka panjang boleh membawa kepada kemerosotan struktur otak," kata kumpulan penyelidik itu.

Bahagian korteks otak berfungsi untuk memproses ingatan, emosi, pertuturan, penglihatan dan pendengaran di samping mengawal pergerakan anggota manusia.

Kajian itu dilakukan oleh sekumpulan pakar neurologi dan radiologi beberapa universiti dan hospital di China.

Dianggarkan seramai 24 juta remaja negara berkenaan ketagih melayari Internet. - Agensi

sumber: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0717&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by Admin on Sun Jul 17, 2011 12:55 pm

haha, betul... & biasanya ketagih melayari internet utk tujuan2 mgkin tdk penting spt chatting, bersosial spt melalui fb, online games, movies, dsb...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by Guest on Sun Jul 17, 2011 1:09 pm

Betul tu,....sepatutnya internet digunakan kepada perkara2 yang lebih bermanfaat terutamanya untuk tujuan pelajaran mahupun menambah ilmu penggetahuan..tak salah kalau digunakan untuk tujuan lain sekali sekali tetapi kalau dilihat remaja2 sekarang terlalu banyak menghabiskan masa mereka untuk tujuan yang tidak berfaedah terutamannya dengan permainan games online dan ianya akan menjadi satu ketagihan pula pada diri remaja.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by Admin on Sun Jul 17, 2011 1:14 pm

ya... ketagih hingga pelajaran terabai... maka prestasi merosot...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by abrahim on Tue Jul 19, 2011 2:11 pm

Admin wrote:haha, betul... & biasanya ketagih melayari internet utk tujuan2 mgkin tdk penting spt chatting, bersosial spt melalui fb, online games, movies, dsb...

tpt skli.guna internet bkn utk belajar.tambahan pula le ni mereka dpt net book percuma.mereka dok ralit ber fb dan game je... rugi duit kjaan.....je....

abrahim
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 1
Registration date : 19/07/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by Admin on Tue Jul 19, 2011 5:09 pm

pd yg salah guna, mmg rugi duit kerajaan...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by hema on Tue Jul 19, 2011 10:08 pm

memang kita patut puji kerajaan kerana sanggip belanjakan banyak wang untuk memberi pelajar-pelajar netbook secara PERCUMA. tetapi apalah nasih saya, dapat netbook tapi yang dah rosak. saya lagilah tak boleh guna internet, tumpang adik saya punya. hihihihi Rolling Eyes Mad Razz flower

hema
MBF Member (B)
MBF Member (B)

Number of posts : 85
Age : 20
Location : kedah
Humor : -
Registration date : 13/07/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by Admin on Tue Jul 19, 2011 10:32 pm

sedihnya... tak lapor pd pembekal?

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum