FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 19 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 19 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Admin on Wed Jul 23, 2008 3:15 am

1. Sistem fail utk PEKA
2. Eviden (bahan murid yg ditaksir)
3. Master score (skor induk PEKA)
4. Individual score (skor individu PEKA)
5. ...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Admin on Thu Jul 24, 2008 11:58 pm

Admin wrote:1. Sistem fail utk PEKA
2. Eviden (bahan murid yg ditaksir)
3. Master score (skor induk PEKA)
4. Individual score (skor individu PEKA)
5. Carta organisasi pentaksiran sekolah
6. Jadual pentaksiran
7. Rekod penyerahan eviden
8. Rekod pergerakan eviden
9. Surat lantikan pihak sekolah utk Ketua Pentaksir & Pentaksir
10. Borang maklumat guru2 pentaksir
11.

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by denaibakti on Mon May 25, 2009 12:29 pm

dimana boleh dapatkan surat pekeliling peka.
tq.

denaibakti
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 25/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Mon May 25, 2009 12:31 pm

mgkin pihak sekolah cikgu telah menerimanya, cuba tanya...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by denaibakti on Mon May 25, 2009 1:29 pm

pihak sekolah pun masih tercari-cari...
hehehehehe.........
boleh x sesiapa yg tahu bila tahun surat pekeliling tersebut di keluarkan...
tadi ada masuk web kpm
dan ada surat pekeliling
cuma tidak tahu tahun bila ia di keluarkan.

denaibakti
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 25/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by shasha_polcey on Wed May 27, 2009 11:10 pm

paling simple.sekolah mesti ada guru sama murid.hohohohoho....DGN GURU BESAR!!hohohoho...

shasha_polcey
MBF Senior Member
MBF Senior Member

Number of posts : 281
Age : 20
Location : sandakan,sabah.
Registration date : 01/10/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Thu May 28, 2009 6:45 pm

shasha_polcey wrote:paling simple.sekolah mesti ada guru sama murid.hohohohoho....DGN GURU BESAR!!hohohoho...
anda membuat lawak?

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by aleng on Wed Jun 03, 2009 2:15 pm

salam sejahtera..

saya lagi la tak tau apa yang harus ada pada seorang guru peka dan apa yang harus disimpan di sekolah untuk pemantauan... sebab saya baru pegang peka tahun ni... Crying or Very sad sekarang ni pun saya masih kabur tentang tugas ni... sapa2 boleh membantu! apa yang harus saya buat?

aleng
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 4
Registration date : 03/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Wed Jun 03, 2009 5:45 pm

tdk apa... jgn risau, kita boleh terus berbincang di sini dan saling bekongsi idea & informasi...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by yatie_akmal on Wed Jun 10, 2009 10:41 pm

at least ..saya tahu apa yang guru sains perlu simpan bagi menyusdahkan peka...murid...saya guru baru mngajar..kalau ada yang latest punya share lah dengan saya,.....

yatie_akmal
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Registration date : 10/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Thu Jun 11, 2009 12:04 am

jgn risau cikgu, ramai guru boleh berkongsi ilmu & maklumat...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by mcna on Wed Jun 24, 2009 4:25 pm

askm, sy guru sains tingkatan 3 dan baru tahun ini menguruskan peka. jd sy masih keliru bila ketua pentaksir sekolah saya beritau untuk setiap element, guru perlu beri markah penuh. adakah betul begitu>???

mcna
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 24/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Wed Jun 24, 2009 10:41 pm

sepatutnya tdk begitu kecualilah murid tersebut betul2 telah dpt menguasai kps dlm setiap elemen... tau kenapa? sb akan dtg nt pentaksir kawasan ke sekolah cikgu mentaksir pelaksanaan peka... dan besar kemungkinan akan memanggil secara rawak beberapa org murid... mereka akan ditanya ttg kps, jd bayangkan kalau ada di antara mereka yg ketara tdk mahir dlm kps... sdh tentu mereka tdk akan dpt menjawab dgn tepat soalan2 yg dikemukakan... jd, biarlah luluskan murid tp tdklah memberikan markah penuh... kecuali murid tersebut memang layak... yg penting, biarlah penilaian cikgu mempunyai kebolehpercayaan yg tinggi...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by pu3 on Sat Jul 25, 2009 3:05 pm

denaibakti wrote:pihak sekolah pun masih tercari-cari...
hehehehehe.........
boleh x sesiapa yg tahu bila tahun surat pekeliling tersebut di keluarkan...
tadi ada masuk web kpm
dan ada surat pekeliling
cuma tidak tahu tahun bila ia di keluarkan.

tahun 2008

pu3: klu x silap la... flower
avatar
pu3
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 45
Location : D mana ada liputan Celcom, D situ ada pu3...
Registration date : 05/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by pu3 on Sat Jul 25, 2009 3:15 pm

pu3 dberitahu perlu ada 3 fail...

fail pengurusan pbs
1. Dokumen penubuhan jk pbs peringkat sekolah
2. minit mesyuarat jk pbs
3. sukatan pelajaran
4. huraian sukatan pelajaran
5. pelantikan pentaksiran
6. pekeliling pbs
7. buku panduan pbs
8. borang penyelarasan

fail penskoran pbs
1. fail borang skor induk (bsi) tahun 6
2. fail rekod pencapaian murid (rpm) setiap kelas

fail lain-lain
1. murid tumpang
2. murid tercicir
3. dll

pu3: stakat yg pu3 tau... flower
avatar
pu3
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 45
Location : D mana ada liputan Celcom, D situ ada pu3...
Registration date : 05/07/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Sat Jul 25, 2009 7:47 pm

tq cikgu pu3...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Sat Jul 25, 2009 8:18 pm

Instrumen Pemantauan (Senarai Semak)
Pentaksiran Berasaskan Sekolah


1
Jawatankuasa Pentaksiran Berasaskan_Sekolah

a) Carta Organisasi
b) Surat Perlantikan
c) Minit mesyuarat disediakan & diedarkan
d) Jadual kerja pentaksiran

2
Dokumen Kurikulum & Pentaksiran

a) Pekeliling PBS
b) Surat perlantikan pentaksir
c) Sukatan Pelajaran
d) Huraian Sukatan Pelajaran

3
Jadual Kerja Pentaksiran

a) disediakan
b) diedarkan
c) dipamerkan

4
Pelaksanaan Pentaksiran

a) Semasa pengajaran & pembelajaran
b) di luar waktu pengajaran & pembelajaran

5
Portfolio murid

a) rekod penyerahan eviden
b) borang pergerakan eviden
c) borang skor individu
d) evidens (produk, artifak,, rakaman)

6
Fail Pentaksir

a) borang skor individu
b) borang gred induk
c) disimpan dgn selamat

7
Fail Penyelarasan


a) Borang maklumat pentaksir & penyelaras
b) Borang penyelarasan skor
c) Laporan penyelarasan

8
Kes-kes khas


a) calon menumpang
b) calon pindah
c) calon sakit berpanjangan
d) kes disiplin
e) lain-lain

9
Status kelengkapan


a) saiz / kelulusan yg sesuai
b) utiliti (bekalan elektrik / air) tersedia
c) keselamatan
d) susun atur
e) pengurusan & kebersihan
f) kelengkapan perabot
g) alat tangan
h) mesin mudah alih
i) mesin pegun
j) stok & inventori
k) bahan pentaksiran
l) stor bahan / alatan
m) tempat penyimpanan eviden

10
Taklimat & Pemakluman


a) Taklimat kepada murid
b) Taklimat kepada ibubapa
c) Surat pemberitahuan Pentaksiran Berasaskan Sekolah


_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by addin on Wed Apr 14, 2010 9:52 am

Salam,saya ni masih lagi kabur mcmna nak letakkan markah kat borang individual score tu.bleh ker tidak sesiapa menunjukan caranya dengan meletakkan screen capture borang individu kat forum ni.

addin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 14/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Wed Sep 29, 2010 10:35 pm

this section is about peka sains... look for other sections that suit you...

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Engelina Bungan on Tue Oct 05, 2010 10:28 pm

Thnk for this information.
avatar
Engelina Bungan
MBF Member (C)
MBF Member (C)

Number of posts : 48
Location : Marudi
Registration date : 12/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by sofiadnan on Sun Apr 17, 2011 9:23 pm

cikgu-cikgu....

apa beza rekod penyerahan eviden DENGAN rekod gerakan eviden...????

sofiadnan
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 2
Registration date : 17/04/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Cikgu X on Sun Apr 17, 2011 10:43 pm

rekod penyerahan eviden -ketika eviden diterima/diserahkan
rekod gerakan eviden -mgkin ada pihak yg menggunakan/akses eviden tersebut, jd perlu direkod

_________________mbf...
avatar
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by syuhadahnur on Tue Jul 05, 2011 10:09 am

boleh bgtau kat mana nk dptkan cth2 utk mklumat di atas..saya org baru n 1st time jd KPS..hrp leh tlg sy..tq

syuhadahnur
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 10
Registration date : 05/07/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Admin on Tue Jul 05, 2011 11:36 pm

dulu ada dibekalkan buku PEKA kpd sekolah2... tak tau ada lg tak dibekalkan skrng ini...

_________________mbf...
avatar
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 3369
Registration date : 19/04/2008

View user profile http://maribelajar.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by syuhadahnur on Wed Jul 06, 2011 9:13 am

sejak jadi KP ni mmg takde maklumat mcm yg cikghu ckpkan tu..mmg blur lah sejak jdi KP ni..Sad

syuhadahnur
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 10
Registration date : 05/07/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa yg pihak sekolah mesti ada...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum